DLC Special: Steep – X Games – Snowboarden, skiën, paragliden, sleeën, het kan allemaal in de wintersport game Steep die eind 2016 verscheen voor onder andere de PlayStation 4. De game heeft sinds de release best wat extra content gekregen en nu twee jaar later is Ubisoft nog niet op de game uitgekeken. Ze hebben onlangs de game weer van een uitbreiding voorzien en die staat helemaal in het teken van de X Games. Dat staat natuurlijk bekend om de extreme sporten en dat is wat je nu ook in Steep kan doen, zij het uiteraard wel volledig in het teken van wintersport.

Stunten maar

De X Games uitbreiding bestaat uit 15 verschillende activiteiten die je in het Alaska gebergte kunt vinden. Voordat je aan deze activiteiten kunt deelnemen zul je eerst echter even een korte training oftewel tutorial moeten doorlopen, waarmee je een duidelijke uitleg krijgt over hoe dit onderdeel in Steep werkt. Hoe kan je stunten, welke stunts kan je doen en wat voor objecten kan je daar zoal voor gebruiken? Met deze handige tutorial krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en als je er helemaal klaar voor bent, kun je deelnemen aan de eerder genoemde activiteiten.

Het aantal activiteiten is helaas wat aan de lage kant, maar wel bieden ze allemaal volop uitdaging en variatie. Je kunt je wagen aan de SuperPipe, wat een half-pipe voor snowboarders en skiërs is. Hierin daal je af, maar in plaats van recht naar beneden te gaan neem je de jumps in deze half-pipe om zo punten te scoren. Dit doe je in meerdere runs en na afloop worden de punten bij elkaar opgeteld en die bepalen je positie in de ranking. Het doel is natuurlijk om de gouden medaille te halen, maar onderschat het niet. Het is uitdagend en vraagt veel skills.

De X Games uitbreiding richt zich niet tot enkel de SuperPipe, ook kun je deelnemen aan Slopestyle en dat is misschien nog wel leuker. Je krijgt op een vaste route allerlei objecten voorgeschoteld en het is aan jou om deze te gebruiken. Denk aan diverse jumps, maar ook grindobjecten op deze jumps of los van elkaar. Springen, moves uitvoeren en goed landen is wat je moet doen wil je veel punten bij elkaar sprokkelen. En zoals gebruikelijk is met dit soort games, is het aan elkaar knopen van al deze moves natuurlijk de sleutel tot succes.

blank

Alleen dan kan je een monsterscore neerzetten om zo die gouden medaille binnen te slepen en het ultieme doel is om natuurlijk in elke uitdaging goud te behalen. Als laatste heb je nog de Big Air en dat is eigenlijk het meest simpele van allemaal. Je start op een hoog punt, daalt af en nadien neem je een enorme jump en voordat je weer met beide benen op de grond terecht komt moet je de meest bizarre moves uit je mouw schudden. Deze drie onderdelen wisselen elkaar af en hoewel het op papier enorm simpel klinkt, vormen de drie disciplines een flinke uitdaging. Een score neerzetten is geen probleem, maar die gouden medaille binnenhalen vraagt veel meer.

Uitdagend of frustrerend?

De gouden medaille is gelinkt aan een bepaalde score en het is aan jou om minimaal dat puntenaantal bij elkaar te boarden of skiën. Het aantal ligt echter behoorlijk hoog, dus je zult het niet in één keer voor elkaar krijgen. Het is het masteren van de gameplay dat hierin meetelt, want alleen dan zul je succesvol zijn en op de hoogste trede van het podium mogen plaatsnemen. Oefening baart kunst en fanatieke Steep spelers kunnen hier uiteraard goed mee uit de voeten. Dat neemt echter niet weg dat er een andere kant van de medaille is en dat is bij de X Games content de puntentelling.

Het aan elkaar linken van moves levert je natuurlijk veel punten op, maar individuele moves daarentegen totaal niet. Zelfs ingewikkelde moves leveren weinig op en daardoor ben je dus aangewezen op het maken van combo’s. Dat klinkt op zich logisch, maar de game had wel iets vrijgeviger mogen zijn met punten voor individuele acties. Niet zozeer omdat we per se losse moves willen uitvoeren, maar meer omdat de game niet de vrij precieze besturing biedt die nodig is om de juiste lijnen aan te snijden voor een move, zodat je die aaneensluitend met opvolgende moves kunt combineren.

Het is bijvoorbeeld enkel mogelijk om te grinden als je recht voor het object staat en springt. Als je vanaf de zijkant aan komt zetten is het al veel moeilijker, omdat de game inconsistent is met de springhoogte. Het resultaat is daardoor erg vaak dat je tegen het object aan knalt, terwijl je snelheid genoeg had. Ook wil de game de hoogte van je jump wel eens beperken omdat je plots enorm in snelheid mindert. Dit komt vooral in de SuperPipe voor en dat werkt frustratie in de hand. Alles draait om timing en momentum, en als je dat kwijtraakt, is er nauwelijks een mogelijkheid tot herstellen en dus ben je genoodzaakt om opnieuw te beginnen. Met name in de events die wat korter van aard zijn.

blank

Er is meer… onderweg

Laten we vooropstellen dat de X Games uitbreiding een toffe toevoeging is voor Steep, maar houd wel rekening met de besturing die zich niet optimaal leent voor dit soort gameplay. De nadruk ligt nu erg op precies springen en timing en daarvoor ben je regelmatig niet accuraat genoeg en dat is wat storend. Maar mocht je uiteindelijk de hoofdcompetitie uitspelen, dan unlock je meer evenementen zodat je op termijn nog steeds wat te doen hebt. Toch is het niet heel uitgebreid en enkel de doorzetter zal er alles uithalen. Ben je geen doorzetter en werkt de frustratie je tegen, dan ben je met een uur of twee wel klaar – wat voornamelijk uit trial & error bestond.

Voor het tientje dat je er voor neerlegt voelt het allemaal wat beperkt aan en daarom is de X Games Pass interessanter, die vijf euro meer kost. Daarmee krijg je eind deze maand een ’90’s filter’ die de game een ander uiterlijk geeft. Geinig, maar niet iets waarvoor je het echt moet doen. De Rocket Wings content die begin volgend jaar verschijnt is al een heel stuk interessanter, want dan kan je weer deelnemen aan nieuwe uitdagingen. Dit alles valt onder de genoemde X Games Pass, dus als je interesse hebt, is dat wellicht een betere optie. Het vliegen met de Rocket Wings blijft erg tof, want ook buiten evenementen om is het een uitstekende manier om de mooie gebergtes van de game te leren kennen.

blank

Conclusie

De X Games zijn ontzettend tof om naar te kijken en dat kan je nu ook in Steep beleven. Voor liefhebbers van extreme sporten of fanatieke spelers van Steep is deze uitbreiding op zich best aan te raden. De keerzijde is echter dat het niet bijzonder veel te bieden heeft en dat de besturing van Steep zich gewoon niet zo goed leent voor precisie werk als het gaat om jumpen en grinden in Slopestyle. Je timing en momentum zijn ontzettend belangrijk, maar de besturing gooit vaak roet in het eten en dat werkt frustratie erg in de hand. Houd daar dus rekening mee. Maar weet ook dat als je het goed onder de knie hebt, dat je dan echt hele zieke moves op de plank of latten tevoorschijn kan toveren en als je dat afsluit met een gouden medaille, dan is de voldoening daar wel.