Review: Unruly Heroes – Het is voor een nieuwe ontwikkelaar een spannende tijd als ze hun eerste game op de markt brengen. Er komen tegenwoordig honderden nieuwe titels per jaar uit, dus je moet van goede huize komen om op te vallen. Magic Design Studios is zo’n nieuwe ontwikkelaar. Het team werd in 2015 opgericht en de eerste titel waar deze indie-ontwikkelaar aan begon te werken was Unruly Heroes. De game liep wat vertraging op, maar werd begin dit jaar eindelijk gelanceerd op de Nintendo Switch, Xbox One en pc en nu is het ook beschikbaar voor de PlayStation 4. Weet Magic Design Studios zich meteen op de kaart te zetten of is het meer een gevalletje van een valse start?

Rayman?

Wat direct opvalt als je begint te spelen is dat de game er heel erg mooi uitziet. Er wordt gebruik gemaakt van een soort waterverfachtige stijl en de kleuren exploderen op je scherm. Het kan zijn dat dit je wat bekend voorkomt. Unruly Heroes heeft namelijk heel veel weg van Rayman Origins en Rayman Legends. Dat is ook niet gek, want de game wordt gemaakt door mensen die hebben meegewerkt aan deze titels. Dat is echter niet alleen in de graphics te zien, maar ook in de gameplay. Nu lijken de meeste 2D-platformgames sowieso wat op elkaar, maar de overeenkomsten zijn wel heel duidelijk. Dat de game lijkt op Rayman Origins/Legends is helemaal geen slechte zaak. Dit waren immers erg goede platformgames, met een heerlijke besturing en dat is nu ook het geval. Toch weet Unruly Heroes zich wel te onderscheiden.

Nieuw en fris

Natuurlijk is de setting anders, maar er is veel meer variatie aanwezig. In elke wereld wordt een nieuwe gameplay mechaniek geïntroduceerd, die er voor zorgt dat de game niet eentonig wordt. Tevens zijn de levels zo ingedeeld dat je de ene keer meer bezig bent met platformen en de andere keer meer met actie. Wat ook anders is, is dat je tijdens het spelen tussen vier personages kan en moet wisselen. Ieder personage heeft zijn eigen speciale vaardigheden, dus je zal deze op bepaalde plekken moeten gebruiken. Het is alleen jammer dat het wisselen tussen de helden wat omslachtig werkt. Je werkt namelijk het rijtje helden van links naar rechts af en dat kan niet andersom. Je moet soms dus meerdere keren op de trigger drukken om bij een personage te komen. Als je ook van rechts naar links het rijtje af kon gaan, had dit een stuk gescheeld.

Wie is de baas?

Het is jammer dat de variatie die Unruly Heroes je voorschotelt niet is doorgevoerd in het vechten. Je behoudt namelijk altijd dezelfde bewegingen en dat zijn er niet heel veel. Het was leuk geweest als je gaandeweg het avontuur hierin ook iets meer mogelijkheden had gekregen. Nu kunnen levels die zich meer richten op actie wat repetitief worden. Dit wordt echter grotendeels goed gemaakt door de vele baasgevechten die de game rijk is. Deze zijn stuk voor stuk erg leuk en je zal de bazen met veel plezier een kopje kleiner proberen te maken. Ook hier geldt dat variatie de boventoon voert, dus geen baas is hetzelfde of heeft dezelfde aanvalspatronen. Uitermate goed vermaak dus.

Samen soms leuk en soms ook niet

Buiten de campagne is er ook nog een zogenaamde ‘player vs player’-modus. Hierin kan je lokaal of online tegen drie andere gamers vechten in een afgesloten arena. Zoals je al hebt kunnen lezen heb je niet heel veel vechtbewegingen, dus dit verliest al snel zijn kracht. In principe is dat niet erg, want deze modus is niets meer dan een extra. Het gaat in deze game echt om de campagne en die is meer dan prima. Deze kan je tevens in coöp spelen met maximaal drie andere spelers. Dit kan alleen lokaal, maar het maakt de toch al toffe game nog beter. Unruly Heroes krijgt dan een hoger ritme, doordat je niet steeds tussen personages hoeft te wisselen en het wordt iets chaotischer. Unruly Heroes biedt voor de 20 euro dus prima vermaak voor gamers die alleen of met vrienden samen willen spelen.

Conclusie

Magic Design Studios speelt op zich op safe door een game op de markt te brengen die veel weg heeft van een succesvolle titel waaraan zij hebben meegewerkt. Maar hoe je het ook wend of keert: Unruly Heroes is een prima action-platformer geworden, die genoeg speelplezier oplevert voor zowel gamers die liever alleen willen spelen of degene die graag met vrienden/vriendinnen samenspelen. De game schotelt een leuke campagne voor die veel variatie met zich meebrengt en ook veel en vooral leuke baasgevechten voorschotelt. Unruly Heroes ziet er ook nog eens erg goed uit en speelt heerlijk weg. Nu zijn er wel wat kleine dingen die beter hadden gekund, zoals het selecteren van de personages tijdens het avontuur en de vechtgedeeltes kunnen wat repetitief worden, maar deze worden overschaduwt door de pluspunten van de game. Een betere start had Magic Design Studios zich dus niet kunnen wensen.

Pluspunten

  • Ziet er grafisch erg mooi uit
  • Gevarieerde levels
  • Speelt heerlijk weg
  • Veel en leuke baasgevechten
  • In coöp nog leuker

Minpunten

  • Selecteren van personage is iets omslachtig
  • Vechtgedeeltes kunnen wat repetitief worden
  • Player vs Player-modus is niet veel soeps

9.0