Review: Astro A50 (Gen 4) – Enige tijd terug publiceerden wij hier op PSX-Sense de review van de Astro A40 headset en het betrof hier de vierde generatie binnen deze lijn. Als je de review hebt gelezen, dan weet je dat we erg positief over dit product waren. Het betrof hier een bekabelde headset die voor een hoger bedrag voorzien kon worden van een DAC, genaamd de ‘MixAmp’. Dit versterkt en verbetert het geluid, wat voor een sensationele geluidservaring kan zorgen. Maar, heb je geen zin in een jungle van kabels? Dan heeft Astro ook een alternatief: de A50 lijn is immers de draadloze variant. Hiervan is nu ook de vierde generatie uitgebracht en die bespreken we vandaag.

Prachtig design

Het eerste wat opvalt is het design. Dit lijkt niet veel anders te zijn dan de voorgaande modellen, maar dat is niet erg. In één oogopslag is te zien dat het een Astro headset betreft dankzij z’n unieke industriële look met tegelijkertijd enige elegantie. De afwerking van deze A50 headset is wederom slick te noemen, want de matte zwarte kleur geeft een premium uitstraling en gezien het prijskaartje mag dat ook wel. Verder is ook de docking station waar je de headset in kunt plaatsen erg strak vormgegeven. Doordat de earcups van de headset meer naar elkaar toe gebogen staan, kan je de headset gemakkelijk in de houder plaatsen, die daar ook blijft zitten dankzij een magnetisch systeem. Door dit ontwerp kan het wel zo zijn dat de headset iets strakker op je hoofd zit dan de A40, maar dat veroorzaakt verder geen issues in comfort.

Qua design gaat het echter wel een stapje verder nog dan de A40, want de MixAmp die je bij het genoemde model kreeg was een los product. Bij de A50 zit deze in de headset ingebouwd, zo kun je bij de rechter earcup drie equilizer presets kiezen, schakelen tussen 5.1 of gesimuleerd 7.1 geluid en het geheel afstemmen of je de andere spelers in de chat wilt horen. Dit kun je balanceren tussen chatgeluid en gamegeluid. De microfoon aan de linker earcup kun je omlaag klappen voor gebruik en omhoog klappen om het in mute stand te zetten. Zeer gemakkelijk in gebruik en dat kunnen we erg waarderen. Wat erbij gezegd moet worden, is dat het een plug & play headset betreft, dus simpelweg aansluiten op je PlayStation 4, je instellingen wijzigen naar de headset toe en je bent klaar om te gamen.

Maar hoe klinkt het..?

Astro staat bekend om de erg goede kwaliteit van het geluid en dat is nu niet anders. Het geluid is erg zuiver te noemen, terwijl het een degelijke bass aan weet te bieden. Wel kan het zijn dat eerdere modellen misschien iets meer bass hadden, maar het verschil is minimaal en de nuance is dat het geluid daarbij iets minder zuiver is. In dat kader vinden we de A50 ietsje koeler klinken ten opzichte van de voorgaande modellen, maar over het algemeen mag je wel een volle bass verwachten in de games die je speelt, daar waar je ondertussen ook de voetstappen kunt horen. Wel is het jammer dat de ruimtelijkheid van de headset niet verbreed is, vooral bij de 5.1 stand, omdat je nog steeds te maken hebt met een close back headset. Dit had dus iets beter gekund, maar dat is binnen de algehele geluidskwaliteit slechts een kleine smet op een mooi geheel.

Het geluid is hoe dan ook een waar genot. Bij games is het een grandioos spektakel voor je oren, maar het beperkt zich daar niet toe. Ook bij films en muziek zul je een mooie beleving mogen verwachten van de A50 en voor iemand die al zijn media uit de PlayStation 4 haalt, is dit model een mooie allround headset die prima prestaties levert. De gesimuleerde 7.1 optie is bovendien erg indrukwekkend, hoewel de native 5.1 output in de meeste games hetgeen is wat je hebben wilt. De meeste games zijn namelijk ontworpen met 5.1 geluid als uitgangspunt en dat maakt het met deze headset in die stand meer secuur. Dat neemt echter niet weg dat de simulatie van 7.1 ontzettend goed is en voor een meer intense ervaring zorgt.

Niet zonder kritiek

Voor audiofielen kan het natuurlijk altijd beter, maar een audiofiel zou tegelijkertijd niet zo snel voor een game headset gaan. Dat gezegd hebbende, mensen die goed geluid willen hebben tegen een acceptabele prijs, kunnen prima bij Astro terecht. Het prijskaartje is zeker niet voor iedereen even aantrekkelijk, want ongeveer €300,- is hoe dan ook een forse investering. Gelukkig krijg je hier wel een hoop voor terug, maar geen enkel product is perfect en zo ook de A50 niet. Zo is de microfoon nog steeds een punt van kritiek, want hierin lijkt de A50 geen verbetering te bieden ten opzichte van de A40. Alle audiokwaliteit is prima, maar spelers horen jou met een matige kwaliteit praten en dat steekt wat af tegen de rest van deze headset. Het valt te hopen dat Astro bij komende modellen meer de focus op de microfoon legt, want dat is simpelweg nog niet mooi zuiver.

Een ander punt: op de verpakking staat dat de headset ongeveer vijftien uur meegaat, maar in de praktijk valt dat veelal twee uur lager uit. Nu is dat gezien de prestaties van de headset op zich aardig, maar het valt lager uit dan geclaimd wordt. Het punt is echter dat het opladen ongeveer drie tot vijf uur kan duren en daarvoor moet de headset of aan een snoer gehangen worden of in de docking station geplaatst worden. Dat is vrij lang tegenover de batterijduur en wat het onhandig maakt is dat je PlayStation 4 dan in stand by moet blijven staan als je stopt met gamen. Als je dat aflegt tegen andere headsets in dezelfde prijsklasse, dan duurt het opladen net iets te lang én de batterijduur is bij gebruik ook korter. Dus in verhouding is het met de A50 niet optimaal gesteld.

Software

De Astro Command Center is de software die je kunt gebruiken op pc of mac om je headset mee te configureren. Denk aan de drie equilizer profielen aanpassen, de headset en de docking station van de nieuwste firmware voorzien, alsook de side toning aanpassen of in- en uitschakelen. Side toning betekent dat je jezelf een beetje kan horen als je via de microfoon spreekt, zodat je feedback in bijvoorbeeld drukke chatgesprekken krijgt. In sommige situaties kan dit erg handig zijn, maar zelf zijn we er geen fan van en dus hebben we de optie uitgeschakeld. Als je de A50 uit de doos haalt en meteen gebruikt, zal je merken dat de side toning vrij hoog ingesteld staat als standaard configuratie. Dit kun je dus via de software uitzetten, maar daar komt een vervelend probleem om de hoek kijken, want als je de headset weer uit- en aanzet, zal je instelling voor side toning gereset worden. Hierdoor is side toning weer ingeschakeld en als je dat niet wilt, dan zul je telkens bij gebruik van de headset deze functie via de software moeten uitschakelen.

Dat is allesbehalve gebruiksvriendelijk en vooral heel erg omslachtig. Dat is niet het enige wat we op de headset aan te merken hebben, want de synchronisatie tussen de headset en het docking station wil weleens op hol slaan, waardoor je een totale stilte krijgt daar waar de headset op de PlayStation 4 is aangesloten. Komt dit voor, dan moet je de headset en de docking station uit- en aanzetten, waarna alles weer naar behoren werkt. Verder kampt de headset regelmatig met audio drops omdat het een draadloos model betreft. Het geluid kan hier en daar een milliseconde wegvallen en dat stoort nogal, zeker als je met drukke scènes in games bezig bent of naar een film kijkt. Vooral bij een film kan het opvallen. Het klinkt alsof de meeste problemen met een simpele firmware update opgelost kunnen worden en hoogstwaarschijnlijk is dat ook het geval. Met name de side toning configuratie is een probleem dat al een tijd speelt en Astro heeft ons hier helaas geen oplossing in geboden, noch verzekerd dat die er komt. We tasten dus volledig in het duister wat deze problemen betreft, maar we hopen dat dit snel aangepakt wordt.

Conclusie

De Astro A50 is een prachtige headset, want het kenmerkt zich wederom als een premium Astro product met een zeer net afgewerkt uiterlijk. De manier waarop je de headset bediend is erg slim ontworpen en het zit comfortabel op je hoofd. Het geluid is weergaloos en een waar genot. Zo klinken games ontzettend grotesk door de 7.1 gesimuleerde optie en voor de competitieve spelers is de 5.1 een secure keuze. De batterijduur had wel iets langer gemogen, omdat het opladen eigenlijk in verhouding iets te lang duurt. Tot zover is de headset echter een aanrader, gezien de positieve punten die we benoemen. De software gooit echter roet in het eten, want de regelmatige audio drops en het telkens opnieuw moeten instellen van side toning is simpelweg vervelend. Van een product van €300,- verwachten wij meer zorg in de software en de genoemde punten zijn dermate irritant dat het nu (nog) geen aanrader is. Stoort side toning jou niet en kan je leven met regelmatige audio drops? Dan zal je een mooi klinkende draadloze headset in huis halen, anders is het vooralsnog beter om verder te kijken. Of ga voor een uitstekend alternatief in de vorm van de bedrade Astro A40 met MixAmp.

Pluspunten

  • Premium look
  • Helder en toch vol geluid
  • Bediening
  • Ingebouwde DAC (MixAmp)

Minpunten

  • Software is een drama
  • Audio drops te frequent
  • Synchronisatie slaat soms op hol
  • Batterijduur en oplaadtijd

-