Review | MotoGP 25 – Een nieuw jaar betekent natuurlijk ook een nieuwe MotoGP-game van Milestone. Naar goede gewoonte lanceert de game op het moment dat het echte seizoen ook aardig op gang is gekomen en de gebroeders Marquez maken er voorlopig een spannende strijd van. Na de Spaanse Grand Prix was het verschil tussen de twee broers namelijk maar één schamel puntje, al is Marc na de race in Frankrijk weer wat uitgelopen. Of Milestone deze spanning heeft weten te vertalen naar de videogame hebben wij voor jullie uitgezocht, want wij haalden onze stalen ros van onder het stof en trokken ons strakke lederen pak aan om in MotoGP 25 te duiken.
Uitstappen
Beginnen doen we natuurlijk in het begin en in tegenstelling tot vorig jaar, zal je niet opnieuw een paar races in Moto3 moeten voltooien vooraleer je de keuze krijgt tot een hoop teams. Na het creëren van je rijder heb je direct de keuze uit de drie klassen: Moto3, Moto2 of MotoGP. In elke klasse kan je dan kiezen uit de vier zwakste teams om jouw weg naar de overwinning te starten. Natuurlijk kent de modus weer het gebruikelijke nietszeggende sociale media aspect, maar interessanter is de herwerkte ontwikkeling van je motor. Je bent eigenlijk een beetje beroofd van de touwtjes die je in handen had, aangezien het nu een gesprek met je ingenieurs zal zijn dat de ontwikkeling van je motor in een bepaalde richting duwt. Voor sommigen zal deze mindere complexiteit welgekomen zijn, maar anderen zullen nu de diepte van het systeem missen.
De grootste verandering in de carrièremodus is de toevoeging van nieuwe types van losse races. Je krijgt tussen sommige races door de mogelijkheid om deel te nemen aan een flat track race, een motard race of een minibike race. Bij deze eerste twee race je met een motorcross motor over een niet- of wel geasfalteerd circuit, terwijl je bij de laatste met een minibike deze geasfalteerde circuits te lijf gaat. Het rijgedrag van beide motoren is verschillend van de GP-motoren en ook de ondergrond speelt natuurlijk mee. De flat track races zijn een waar slipfestijn, terwijl de minibikes eerder aan de grond plakken. Met deze races verzamel je onder andere extra materiaal als helmen en brillen.
Op zich is deze afwisseling wel fijn, maar het probleem is dat de races zich afspelen op slechts twee geasfalteerde en twee niet geasfalteerde circuits. Met andere woorden: de races gaan redelijk snel vervelen. Verder zou de AI nog wel wat aanpassingen kunnen gebruiken, want hoewel wij het gevoel hebben dat we over het ijs glijden tijdens de flat track races, lijkt de AI daar minder hinder van te ondervinden. Natuurlijk is niet alles kommer en kwel in deze modus, aangezien het wel leuk is dat aan deze races rijders van al de categorieën deelnemen. Zo kan je ineens al oog in oog staan met je idool uit de MotoGP-klasse terwijl jij nog rondrijdt in Moto3.
Al bij al doet de carrièremodus niets verkeerd, maar hij doet ook niets zo speciaal dat je per se moet overstappen als je al over de vorige game beschikt. Online gaat het er ook grotendeels hetzelfde aan toe, al zal je ook hier deel kunnen nemen aan races op de mini bikes en de motorcross motoren. Andere modi zijn split-screen, time trial, MotoGP Academy en natuurlijk de losse races en kampioenschappen. Zoals je zou kunnen lezen zijn dit allemaal zaken die vorig jaar al van de partij waren. Je zou dan geneigd zijn om te denken: oké dan koop ik de game niet. Zo’n vaart hoeft het echter niet te lopen, want ze hebben dit jaar vooral weer veel aan de handling van de motor gesleuteld.
Je kan dat niet uitleggen, het is een gevoel
Zoals eerder aangegeven, heeft de ontwikkelaar het gevoel op de motor aangepast. Je kan nu kiezen tussen twee verschillende ervaringen: de arcade ervaring en de pro experience. De arcade ervaring is zeer makkelijk om te besturen en zélfs de pro ervaring is dit jaar een pak makkelijker dan voorheen. Bij de arcade ervaring zal je echt je best al moeten doen om tegen de grond te gaan, terwijl dit in de pro ervaring toch een stukje gemakkelijker is. Dit maakt dat de game toegankelijker is dan ooit, al denken we dat dit er wel voor zorgt dat het minder voldoening geeft als je een perfecte ronde voor elkaar krijgt.
Bij het remmen is de motor veel stabieler dan voorheen en ook zal je achterwiel minder snel de grond verlaten bij het bruusk remmen. Als je gebruikmaakt van de rempuntmarkeringen, zal je wel snel merken dat die niet op de juiste plaats lijken te staan. Soms kan je later remmen terwijl je andere keren juist voor dit punt zal moeten remmen. Ook bij het opentrekken van de gashendel lijkt de motor stabieler, zo schoven we aanmerkelijk minder onderuit dan in de voorgaande delen. De motoren lijken zwaarder en daardoor stabieler, maar het gevolg hiervan is dat we vaker last hadden van onderstuur dan dat we gewoon waren. Al bij al zijn we blij dat de game toegankelijker is dan ooit, al had de pro experience voor iets vinnigere motoren mogen zorgen als je het ons vraagt.
Puffen en zweten
Wat de races interessant maakt zijn natuurlijk de tegenstanders. De AI is nog altijd behoorlijk agressief en geeft je waar voor je geld. Je kan, net zoals de vorige keer, kiezen voor de adaptieve moeilijkheidsgraad of gewoon een moeilijkheidsgraad selecteren. De game zorgt voor spectaculaire races, al durft de AI soms wel wat te overdrijven. Zo smijten ze hun motor in gaten die er eigenlijk niet zijn, waardoor we toch regelmatig ontwijkende acties dienden te ondernemen om een crash te vermijden. Dit neemt echter niet weg dat de races, zeker op de adaptieve moeilijkheidsgraad, ervoor zorgen dat je altijd op het puntje van je stoel zal zitten. Wat wel wat in gebreke blijft, is het gebrek aan strategie. Banden slijten niet genoeg om een rol te spelen en ook de hoeveelheid benzine heeft weinig invloed.
Grafisch doet de game het net als de andere jaren: namelijk dat de motoren, rijders en circuits er zeer goed uitzien, maar kijk je verder rond je, zie je dat de omgeving niet super gedetailleerd is. We hadden met de switch naar Unreal Engine 5 op misschien wel wat meer gehoopt. De watereffecten in de regen zijn wel echt super, al kan er nog steeds wat meer spray bijkomen als we het vergelijken met de echte regenraces. De game draait in 4K en aan 60 frames per seconde. De game speelt soepel, al missen we nog steeds de leuke introfilmpjes per land uit een ver verleden. Qua audio brullen de motoren nog steeds en ook de nieuwe motoren klinken verschillend. Wat wel eens aan vernieuwing toe is, is het commentaar. Na vele jaren heb je dezelfde voicelines nu wel genoeg gehoord.
Gespeeld op: PlayStation 5.
Ook beschikbaar op: PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch en pc.
het lijkt mij een hele leuke game, maar zolang ik bij motor spellen niet begrijp wanneer je voor- en/of achterremmen gebruikt in een race dan is het niks voor mij. Misschien ben ik super dom, maar voor mij is dat nooit duidelijk geweest in de vorige moto gp games. Het lijkt soms alsof je remmen het totaal niet doen in een bocht, ik vloog er altijd uit.
@Anoniem-1749: Achterrem een beetje gebruiken in de bocht om bij te sturen. Niet de voorrem in een bocht. En voorafgaand aan een bocht gebruik je gewoon voor en achterrem. En stopping power is minder dan van een F1 auto dus je remt eerder en de lijnen in een bocht zijn ook anders, eerder beginnen met insturen. Succes.
@Anoniem-2883: top, dank je wel. Ik ga het proberen met moto gp 22.
Ik vind dit de beste moto gp
7.5 is erg laag.
Gaap
@Anoniem-9576: is helaas niet woke genoeg, dus geen 8.0 zoals bij AC shadows.
@Anoniem-2491: waar het hart vol van is….
@Anoniem-2491: ga weg, vermenigvuldig u niet en kom nooit meer terug.