http://playsense.nl/plaatjes/img_4a6dddbc5ebca.jpg

De film vond ik wat tegen vallen, maar dat hoeft natuurlijk nog niet te betekenen dat de game ook slecht is. Al vanaf 29 juli draait de film met spionage hamsters in de bioscoop en de gelijknamige game zal enkele weken later in de winkels liggen. Meestal zijn dit soort games vooral bedoelt voor kids die de film geweldig vonden en dus ook de game ervan willen gaan spelen. Maar weet deze titel de jongere gamer te vermaken en misschien zelfs ook de oudere gamer? Of krijgen we de neigingen om rattengif neer te strooien voor deze hamsters en de game nooit maar aan te raken? Dat lees je in deze review.

Spionage hamsters

In de game staan de spionage hamsters uit de film centraal, deze hamsters zijn van alle markten thuis en kunnen bijvoorbeeld met plasma guns over weg, elektrische zwepen, ingewikkelde gadgets of kunnen ze computers hacken. Tevens zijn ze ook nog eens uitgerust met een Jet-Pack, je merkt het al, weer een typische Disney-titel. G-force is een vrij goede platformer met leuke combat elementen en uitdagende puzzels.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4a86e8e56c894.jpg

De Hamster waarmee je speelt heet Darwin, hij is de leider van het G-Force team. Het is aan jou de taak de wereld te behoeden van elektronische apparaten die zichzelf transformeren in levens bedreigende moordmachines. Op een kiddy-manier, dat dan weer wel. De game kent zo’n 10/11 uur aan gameplay, en dat is aardig veel voor dit type games. De verhaallijn is alleen niet echt spannend, het is meer actie, veel puzzels en af en toe wat humor die ervoor zorgen dat je verder speelt. Maar om het verhaal hoef je het niet echt te doen, en dat is jammer, de uitdaging zit hem dan ook meer in de puzzels.

Mooch de vlieg

G-Force kent ook hele leuke elementen zoals het vliegen met Mooch. Mooch is een supersonische vlieg uitgerust met 2 mini-lasertjes. Deze vlieg is misschien niet bepakt en bezakt met de uitrusting die Darwin heeft, maar is wel ontzettend leuk om mee te spelen. Zo kan de vlieg bijvoorbeeld door een ventilatiekanaal heen vliegen om vervolgens een deur, van de andere kant, open te laseren. Met een vlieg door een kantoorpand of iets dergelijks heen vliegen is gewoon leuk en dat merk je snel genoeg. Er zitten dan ook aardig wat gameplay elementen in waar je Mooch voor nodig hebt. Zo is Mooch ook handig wanneer je ongezien wilt blijven voor een beveiligingscamera maar deze toch wilt uitschakelen. Hij kan namelijk met zijn lasertjes deze camera’s op een gemakkelijke manier onklaar maken.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4a86e8fc68d60.jpg

Gameplay

In het begin van de game wordt uitgelegd hoe alle controls werken in een vrij simpele tutorial. Zo leer je hoe je de jetpack moet gebruiken, moet springen, moet schieten, gewoon de simpele dingetjes die je in de game nodig hebt. De controls zitten goed en simpel in elkaar voor een platform game. Alles werkt zoals het hoort en dat is natuurlijk wel zo handig. In de game wordt je zoet gehouden met veel elektrische apparaten die je proberen aan te vallen en een groot aantal puzzels. Niet alleen gebruik je Mooch voor de puzzels, je moet ook regelmatig met Mooch op pad om te kijken welke uitgang je nu precies moet hebben. Dingen zoals een een alarm zien te ontwijken of ongezien langs één van de bewakers komen, zal je ook veel tegen komen in deze game. Verder zijn de puzzels niet altijd even makkelijk maar wel afwisselend en leuk om te doen, een makkelijke puzzel kent echter ook geen uitdaging dus soms mogen ze best wel even pittig zijn.

Verrassend was het feit dat wanneer je G-Force aan het spelen bent, je het ook echt door wilt spelen. Het is weer een keer wat anders dan al die shooters en racegames van de laatste tijd. G-Force is een leuke game die lekker weg speelt, het is dan ook op zijn plaats om te zeggen dat G-Force een leuke game is met afwisselende gameplay.

Grafisch & Sound

De levels binnen G-Force lijken helaas allemaal wel een beetje op elkaar, dit zorgt ervoor dat je af en toe wel wat snel verdwaalt raakt ondanks de lineaire levelstructuur. De hamsters zelf zijn best wel gedetailleerd en hebben we niks op aan te merken. Je vijanden zijn qua detail ook prima vormgegeven, verwacht echter geen grafisch hoogstandje, de game ziet der op grafisch gebied gewoon vrij redelijk uit.

Op de sound is ook niks aan te merken, de effecten knallen lekker door de luidsprekers en ook de cutscene’s zijn voorzien van een goede soundtrack. De voice-acting bij de hamsters is een beetje moeilijk te beoordelen, maar het zag er, zover dat mogelijk is, natuurgetrouw uit.

De game is in 3-D!

Wanneer je G-Force koopt zul je een brilletje meegeleverd krijgen om de game in 3-D te kunnen spelen. Deze optie zet je aan in het optie menu van de game, waarna je vervolgens je brilletje op moet zetten. Nu heb ik de 3-D ervaring met zo’n blauw en rood brilletje nooit echt begrepen, het werkt namelijk voor geen ene meter. Wanneer je met je elektrische zweep sloeg richting je zelf merkte je wel dat het een beetje naar je toe kwam, maar echt geweldig is het niet, eerder irritant. Het is leuk dat de game deze feature heeft, maar het is meer een verkooppraatje dan dat je er daadwerkelijk wat aan hebt.

Conclusie

Verrassend genoeg is G-Force een hele vermakelijke game om op bijvoorbeeld de zondagmiddag lekker door te spelen. Ondanks dat het weer één van die filmgames is, ben ik nu een keer blij om te zeggen dat de game daadwerkelijk beter is als de film. Ook voor de kids is dit geen miskoop, de puzzels zal ze uren zoet houden en wanneer het even te moeilijk is kun je als ouder altijd even een handje helpen. Zijn je kinderen dus helemaal weg van de film dan is deze game zeker het aanschaffen waard. Verwacht geen revolutie in het platform genre, maar gewoon een leuke game die lekker weg speelt. Het oudere publiek zal ongetwijfeld over deze titel heen gaan kijken, maar mocht je kleinere broertje of zusje hem gekocht hebben, speel hem dan zelf ook eens en je zal merken dat het echt tof is.

Pluspunten:

  • Hamsters!
  • Game is beter dan de film
  • Puzzels oplossen samen met Mooch

Minpunten:

  • Levels lijken wat op elkaar
  • Puzzels zijn soms iets te moeilijk voor de kids