DLC Special: WipEout 2048’s WipEout HD & Fury uitbreiding
– WipEout 2048 was een fantastische launchgame voor de PlayStation Vita. Het spel bevatte vele nieuwe tracks en voertuigen, en was vooral erg lang speelbaar. Nu, enkele maanden na de release, is het tijd om de game verder uit te breiden. In plaats van met geheel nieuwe content te komen aanzetten, heeft Sony ervoor gekozen om oude content opnieuw uit te brengen. Dat lijkt misschien wat goedkoop, maar of dat ook echt zo is lees je hieronder.

WipEInception

In 2009 verscheen WipEout HD voor de PlayStation 3 en deze game was een prima voortzetting van de franchise. Dit dankzij de vele verschillende banen, de races en uiteraard de prachtige HD graphics. Een klein jaartje later werd deze game voorzien van een uitbreiding. WipEout Fury bracht nog meer nieuwe content met zich mee en toen werd het stil, tot aan de PlayStation Vita lancering eerder dit jaar, want toen verscheen zoals iedereen wel weet WipEout 2048. Nu is deze game uitgebreid genoeg om je dagen, zoniet weken of maanden mee te vermaken, maar als je er geen genoeg van kunt krijgen is de HD en Fury uitbreiding een geschenk uit de hemel.

Het is een wat grappige constructie, want waar WipEout HD een aantal jaren terug een volledige game was, is dit nu downloadbare content voor een andere game. Fury was een uitbreiding van WipEout HD, dus in feite hebben we nu een uitbreiding op een uitbreiding voor WipEout 2048. Goed, los van de ietwat ongebruikelijke constructie kunnen we na het spelen van deze content concluderen dat het een zeer fijne aanvulling is op WipEout 2048. Er is ook goed nieuws voor de mensen die zowel WipEout HD als WipEout Fury al in hun bezit hebben: zij kunnen de uitbreidingen kosteloos naar de PlayStation Vita overzetten na een patch voor WipEout 2048 te hebben doorgevoerd.

Mocht je WipEout HD niet hebben, dan zul je deze game/uitbreiding kunnen aanschaffen voor een kleine acht euro. De Fury uitbreiding kent dezelfde prijs, maar je kan beide uitbreidingen ook als één pakket aanschaffen voor een gereduceerde prijs van iets meer dan een tientje. In dat opzicht lijkt het relatief duur voor een uitbreiding, maar vergeet niet dat WipEout HD in de kern een volledige game is en Fury valt niet anders te noemen. Het zijn geen lullige aanvullingen, het is namelijk zo dat je rustig een uur of vijf tot tien bezig bent met zowel WipEout HD als Fury op zich.

Een zeer vlotte integratie

Na het installeren op de PlayStation Vita zul je zien dat de opzet van de game weinig afwijkt van wat we gewend zijn. Er zijn nu twee nieuwe iconen in het hoofdmenu bijgekomen, die van WipEout HD en van Fury en vanaf daar kun je alle races gaan rijden die je normaal gesproken op de PlayStation 3 per game/uitbreiding ook zou spelen. De indeling is net zo opgezet als bij de singleplayer van WipEout 2048 het geval was. Makkelijker kan gewoon niet. Het wisselen tussen WipEout 2048, HD en Fury is ook in een paar seconden gedaan, dus in dat opzicht kunnen we spreken van een zeer vlotte integratie.

Beide ‘uitbreidingen’ voor WipEout 2048 leveren gezamenlijk een forse uitbreiding op qua content. Zo zul je een hoop nieuwe races kunnen doen, welke variëren van simpele races tot gevechten. Ook kom je speciale Zone races tegen die enkel in Fury zaten, dus in dat opzicht is er ook nog enige afwisseling aanwezig. Het totale aantal tracks is met beide uitbreidingen opgevoerd met 24 en ook het aantal voertuigen is aanzienlijk groter na het uitbreiden, met 24 om precies te zijn. Het is dan ook zeer compleet te noemen, wat eigenlijk ook wel vanzelfsprekend is door de simpele overzetting naar de PlayStation Vita.

Conclusie

De vele races die je erbij krijgt zijn stuk voor stuk erg vermakelijk en interessant genoeg om er in te duiken. De vele nieuwe voertuigen en tracks zijn geen onaardige extra en verder blijft de gameplay identiek aan die van WipEout 2048. In dat opzicht is de uitbreiding sowieso een aanrader voor iedereen die de content nog niet gespeeld heeft. Iedereen die HD en Fury al heeft kan het gratis overzetten, waardoor het voor bestaande bezitters en nieuwkomers in elk opzicht een win-win situatie is. Voor het geld hoef je deze content niet te laten liggen, want het is van A tot Z dik in orde. Hoewel WipEout HD grafisch een tikkeltje minder mooi is als Fury en 2048, is dat niet echt iets om van wakker te liggen.