Om even de die hard Silent Hill fan in mij te laten spreken: ik weet niet goed wat ik moet denken van Silent Hill: Book of Memories. Homecoming en Downpour misten misschien wel die gruwelijke suspense die van de originele trilogie een onvergetelijke ervaring maakte, maar speelden zich wel nog onmiskenbaar af binnen het Silent Hill kader. Op het eerste zicht is dat met Book of Memories ook het geval – de locatie, de monsters… – maar op vlak van gameplay heb ik zo mijn twijfels.

Alsof Book of Memories als eerste Silent Hill titel op de Vita nog niet voor genoeg spektakel zorgt, probeert de game ook potten te breken door coöp met vier spelers te introduceren. De focus van het spel lijkt daardoor te verschuiven naar actie ten koste van sfeer, een twist die – zo weten ook Resident Evil fans – in het survival horror genre nog nooit echt goed uitpakte. De game ligt elders op de aardbol al in de winkelrekken, maar wij Europeanen mogen nog even op onze honger zitten.

Nu heeft Konami ook de Europese releasedatum van Silent Hill: Book of Memories bekend gemaakt: 2 november. Nog exact één maand wachten dus, vooraleer ook wij in ons ééntje of met drie vrienden erbij de mistige straten van ieders favoriete vakantiebestemming kunnen aandoen. In zakvorm, weliswaar. Wie zich nog maar eens een idee wil vormen van de uiteindelijke game, kan de hierboven neergezette E3 2012 trailer bewonderen/verafschuwen (schrap wat niet past).