http://playsense.nl/images/file/img_51486248485f9.jpg

Review: Sniper: Ghost Warrior 2 – Je voelt de bui meestal wel hangen als games een lagere adviesprijs hebben dan de reguliere prijzen. Zo ook Sniper: Ghost Warrior 2, die voor een adviesprijs van €39,99 over de toonbank gaat en dan heb je ook nog de ‘Limited Edition’. Vaak zijn deze games toch ondermaats en als we het vorige deel bekijken dan begint het toch wel erg eng te worden. Of Sniper: Ghost Warrior 2 alleen echt een ondermaatse titel blijkt te zijn, dat lees je in deze review.

http://youtu.be/ZErLcZYipf0

Buddies met je Sniper

In deze game hoef je niet te verwachten dat je met een AK-47 enkele soldaten kunt gaan volpompen met lood, zoals de naam al doet vermoeden draait alles om de sniper. Nu is dit voor mij persoonlijk een enorm interessante manier van oorlogsvoering dus dat vind ik allesbehalve een straf. Het via stealth te werk gaan in games heb ik ook altijd kunnen waarderen, alleen is het toch wel lastig dat er in Sniper: Ghost Warrior 2 eigenlijk niets anders gebeurd. In menig shooter wissel je vaak af van strategie, maar Sniper: Ghost Warrior 2 kent minder afwisseling en de gameplay kan hierdoor al snel repetitief aan gaan voelen.

Uiteraard zit er wel afwisseling in de game in de vorm van verschillende omgevingen en uiteenlopende missies. Zo kun je bijvoorbeeld een groep soldaten ondersteunen als support met je sniper. Men geeft vaak aan wie je als eerste moet uitschakelen om zo het level door te komen, alleen is het natuurlijk leuker je eigen strategie te bedenken. Tenminste, dit zou je denken, in sommige levels mag je namelijk ook alleen op pad, maar dit kan enorm frustrerend zijn.

Het is soms moeilijk in te schatten hoe een bepaald schot gaat aflopen en de logica is soms ver te zoeken. Wanneer je dan ook gespot wordt is het moeilijk om te zien wie je nu eigenlijk gezien heeft, iedereen begint immers opeens te schieten. Ook kun je de ene keer wel mis schieten en de andere keer kan een enkele misser een heel kamp alarmeren. Je zou alleen denken dat als je mist dat dit niet betekent dat je locatie meteen verraden is, daar heb je het mis, iedereen weet gek genoeg ineens waar je zit.

http://playsense.nl/images/file/img_5149dff30b968.jpg

CryEngine 3 is inderdaad om te huilen

Het was al duidelijk met Crysis 3, de CryEngine is een drama op de PS3. De engine ontvangt op de PC misschien wel heel veel lof, maar op de PS3 is het om te janken. De kunst van het maken van een engine is niet om alles heel mooi te maken op zulk zwaar mogelijke hardware, maar om juist met de riemen die je hebt goed te kunnen roeien. De engine presteert overduidelijk alleen maar op hardware van duizenden euro’s en kan dan heel mooi zijn, maar op de PS3 is het een groot drama. Sniper Ghost: Warrior 2 draait op de CryEngine en dat is te merken.

Om te beginnen is de framerate nog trager dan een harde drol door een trechter, het is werkelijk waar een drama. De textures zijn zo ontzettend lelijk en lage kwaliteit dat het soms lijkt of iemand met Microsoft Paint bezig is geweest. Bladeren zien eruit als papier wat uitgeknipt is door een kleuter van vier. Daarnaast zijn er nog zoveel technische mankement dat ik deze hele review er wel mee kan vullen. Slecht werkende multiplayer lobbies, textures die spontaan wazig worden of niet laden, bizar slechte A.I. en enorme input-lag zijn slechts enkele voorbeelden.

http://youtu.be/5TbVikWsn4M

Logica ontbreekt

De logica in deze game ontbreekt, een game hoort immers leuk zijn om te spelen maar Sniper Ghost Warrior 2 is wat dat betreft een marteling met alle ergernissen van dien. Het is enorm moeilijk om tevens ook maar enig nut in te zien met wat je aan het doen bent. Als je bijvoorbeeld een team moet ondersteunen als sniper terwijl zij ergens binnenvallen voel je je haast overbodig. Ja je bent erbij, ja je kunt de vijanden schieten, maar je hebt het gevoel dat als je dit niet doet het ook goed gaat.

Als je een game speelt die zich helemaal richt op de sniper verwacht je dat je een game krijgt die je geduld en vaardigheden op de proef stelt. In plaats daarvan krijg je een arcade shooter met een vizier, er is nauwelijks skill of geduld aan de orde. Bijna bij elke missie had ik eigenlijk geen flauw idee wat ik nu eigenlijk aan het doen was en waarom, want echt genieten kon ik er niet van. Deze game is echt heel saai en doet totaal niet wat het zou moeten doen.

Multiplayer is een lachertje

Alhoewel je in de multiplayer niet meer te doen hebt met de tergende en domme vijanden in de singleplayer, is dit net zo’n groot drama. Het zit vol met glitches en er is een flinke input lag. Daarnaast moet je het doen met twee maps, meer is er namelijk niet. Uiteraard zal er wel downloadbare content komen voor de game, maar dit doet er eigenlijk weinig toe, want deze game zal je behoorlijk snel vergeten.

In de multiplayer is het de bedoeling dat je rustig te werk gaat en blijft liggen met je sniper tot er iemand in je vizier komt, of je dit leuk vindt verschilt natuurlijk per persoon. Maar geen ramp als je hier geen zin in hebt, het rondrennen met een handpistool geeft je namelijk waarschijnlijk nog beter resultaat.

http://playsense.nl/images/file/img_5149dfcc24684.jpg

Conclusie

Het is wel duidelijk, Sniper Ghost: Warrior 2 is je tijd allesbehalve waard. De game is uitermate buggy, saai en voorzien van de domste A.I. ooit. De multiplayer zit ook vol met bugs en voelt als een snel in elkaar geflanste game modus. We kunnen deze game eigenlijk alleen maar afraden, er zijn genoeg andere shooters waar je veel meer voldoening uit kunt halen dan Sniper: Ghost Warrior 2. Welk platform je deze game ook speelt, de bugs zijn overal aanwezig en Sniper Elite V2, Call of Duty en Battlefield 3 zijn veel betere alternatieven.

Pluspunten

  • Leuke box-art
  • Veel verschillende omgevingen
  • Realistische geluidseffecten

Minpunten

  • Zoveel bugs en glitches dat je ze niet op 1 hand kan tellen
  • Slechte uitwerking van de Sniper-strategieën
  • Er zijn heel veel alternatieven die het vele malen beter doen
  • De game is allesbehalve leuk
  • A.I. is een drama
  • Multiplayer is saai, kent 2 maps en niet in balans

Schermafbeelding 2013-03-20 om 17.07.17