Hands-on: Resident Evil: Revelations HD – We hebben de afgelopen jaren veel games opnieuw zien verschijnen in een HD jasje. Veelal waren PlayStation 2 games hiervan de basis, maar een HD uitgave op basis van een handheld game is vrij uniek te noemen. Resident Evil: Revelations kwam vorig jaar uit op de Nintendo 3DS en zal binnenkort op de PlayStation 3 gaan verschijnen. Wij kregen de mogelijkheid om al even aan de slag te gaan met deze horrortitel en je gaat er nu meer over lezen.

Een cruise als geen ander

Het verhaal in deze game speelt zich af tussen Resident Evil 4 en 5 en je zult met Jill en Parker een groot cruiseschip betreden om op zoek te gaan naar Chris en Jessica van het team, want zij zijn op mysterieuze wijze in radiostilte gegaan en het laatste signaal kwam vanaf het schip. Het cruiseschip is echter verlaten en spookachtig, waardoor de toon al snel gezet is. Terwijl je op onderzoek uitgaat op het schip merk je al snel dat dingen niet pluis zijn en dat komt niet alleen door de aanwezige monsters, want er is meer aan de hand.

In de tussentijd schakel je tussen de levels over naar Chris en Jessica in een eerdere tijdspanne en beleef je hun avontuur parallel. Gaandeweg zal het tot een interessante ontknoping komen, maar tot daar konden we nog niet spelen. In ieder geval weet de game je vrij snel aan te trekken met een interessant verhaal, dat als episodes in een televisie serie wordt gebracht. De gameplay wordt voldoende afgewisseld met cut-scenes en andere levels, waardoor het interessant blijft om door te spelen.

Grafisch opgeleukt

Een HD uitgave van een Nintendo 3DS game is, zoals in de inleiding al aangegeven, vrij uniek te noemen en terwijl we aan het spelen waren, hadden we niet de indruk dat dit van oorsprong een handheldgame is. De game ziet er grafisch netjes uit, zoals je van elke HD uitgave of remake mag verwachten – los van de oerlelijke en detailloze vijanden. In grote lijnen is het oppoetswerk dan ook prima gelukt als we kijken naar de levels die we gespeeld hebben. Toch is het wel zo dat Capcom weinig moeite heeft genomen om meer details in de game te verwerken.

Een simpel voorbeeld is dat als je op de brug van het cruiseschip aankomt en je in feit een volledig overzicht over ofwel het schip of de zee moet hebben. De ruiten van de brug zijn echter zo slecht dat je geen moer ziet. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de beperkte hardwarecapaciteit van de Nintendo 3DS, maar het had juist bij de PlayStation 3 versie de kers op de taart kunnen zijn als Capcom naast de oppoetsbeurt de game ook van meer detail had voorzien. Goed het is slechts een klein minpuntje, want het ziet er verder prima uit en in essentie is de gameplay belangrijker.

Stroef strafen en wachten

De game laat zich prima besturen als een third person shooter en ook in hectische situaties komt de game prima uit de verf qua besturing. Dat is in eerdere delen weleens anders geweest. Wel wordt het tempo in de actievolle momenten enigszins belemmerd door een ouderwetse manier van bewegen. Je kunt namelijk in redelijk tempo vooruit en achteruit bewegen. Als je echter zijwaarts loopt doe je dit op de halve snelheid en dat gaat gewoonweg niet echt lekker, waardoor het toch wat verouderd aanvoelt.

Sowieso is jezelf diagonaal voortbewegen een bijna onmogelijke opgave, waardoor de game toch nog een greintje klassieke gameplay kent. Wellicht dat dit nog gefixt gaat worden, we speelden immers een vroege versie. Los daarvan valt er tot dusver weinig aan de HD versie op te merken. Wel is er nog een ander hinderlijk punt en dat zijn interessante objecten in de omgeving. Als je iets ziet wat je wilt onderzoeken, dan krijg je daarbij de gedachten van het personage in kwestie in beeld te zien. Waarom dit niet gewoon is ingesproken is ons een raadsel, maar veel irritanter is nog dat je pas verder kunt met de game op het moment dat de tekst weer uit beeld is en laat het nu net zo zijn dat het elke keer iets te lang duurt en bij veel onderzoekwerk kan dat op je zenuwen gaan werken.

Voorlopige conclusie:

Resident Evil: Revelations HD is vooralsnog een nette HD versie van de Nintendo 3DS game die vorig jaar verscheen. De game speelt op zich prima en het verhaal trekt je gelijk mee, aangezien de opbouw op een juiste en toffe wijze wordt gepresenteerd. Je wilt direct weten wat er is gebeurd met Chris en Jessica en na enkele mysterieuze momenten na enige tijd spelen loopt deze drang alleen maar op. Wel is het qua grafische details hier en daar wat karig met als dieptepunt de oerlelijke en inspiratieloze vijanden. Ook is het niet vlot kunnen strafen wat irritant en het continue wachten tot de tekst bij objecten die je onderzoekt weg is om verder te kunnen spelen haalt je aardig uit het tempo. Desondanks zijn we erg benieuwd naar de uiteindelijke game, want vermakelijk was het wel.