DLC Special: Star Wars Pinball: Balance to the Force – Jaren geleden trof je ze overal aan. Sportkantines, snackbars, kroegen en meer. Flipperkasten waren geliefd bij jong en oud en zorgden voor een felle competitiestrijd met maar één doel; de hoogste score neerzetten op het scorebord. Langzaam maar zeker verdwijnen deze machines uit het straatbeeld. Veelal vragen deze tafels teveel onderhoud of ze zijn gewoonweg te duur in aanschaf voor een uitbater. De opkomst van de digitale pinball kast is tegenwoordig niet meer weg te denken. Ook onze PS Vita beheerd flipperkasten voor de gamers en laat nou net één van de meest geliefde franchises uit de geschiedenis van films en games zich hebben gekruist met het flippergeweld. Is The Force sterk met Star Wars Pinball of kan de DLC zo de Sarlacc pit in?

Star Wars: Episode VI Return of the Jedi, Darth Vader en Star Wars: Starfighter Assault

De mannen en vrouwen bij ZEN Studios zijn onderhand behoorlijk bedreven in het maken van zeer zorgvuldige pinball tafels en met de komst van Star Wars Pinball: Balance to the Force trekken ze wederom de digitale trukendoos open en schotelen ze ons weer drie nieuwe tafels voor vol met nostalgische geluiden en beelden. Bij aanvang van de game krijg je keus of je voor de rebellen of voor The Sith wilt strijden. Je start dan als Padawan- of Sith-leerling en met uiteindelijk het doel je op te werken tot Jedi- of Sith-master.

Tijdens het flipperen zelf doorloop je het verhaal van de desbetreffende tafel en krijg je diverse opdrachten om te voltooien. Als je dit lukt krijg je een 3D animatie voorgeschoteld of trigger je een mini-game waarin je bijvoorbeeld met speeder-bikes of zelfs X-Wing Fighters aan de slag kunt. Maar voordat je zover komt zul je eerst moeten flipperen op de verschillende tafels zelf en natuurlijk hebben alle tafels hun eigen verhaal en thema. Zo is op de tafel van Star Wars: Episode VI Return of the Jedi de Emperor bezig zijn Death Star 2.0 te realiseren en aan jou de taak om zowel Darth Vader een halt toe te roepen alsmede de ster des doods uit te schakelen.

Impressive. Most impressive. Obi-Wan has taught you well.

Darth Vader is wellicht de meest iconische schurk uit het heelal en verdiend daarom dan ook niets minder dan een epische tafel die hem recht aan doet. Gevuld met bumpers, kickers en slingshots is het een zeer stabiele en overzichtelijke tafel totdat de multiballs zich laten zien, waarbij diverse ballen zich tegelijkertijd in het spel bevinden. De pinballs zelf kleuren mee afhankelijk welke weg je ze uitstuurt en daarnaast heb je ook nog ander onderscheid, zo is rood een Sith bal, terwijl blauw een Force bal is. De punten schieten je om de oren, zo ook de befaamde quotes uit de Star Wars films. Tafel Darth Vader belichaamd alle drie de ‘oude’ films en is de meest charismatische van het stel.

It’s a trap!

Met de komst van Star Wars: Starfighter Assault kun je de piloot in jezelf naar boven halen en bij de getriggerde mini-game in de trench duiken van de eerste Death Star om zo deze uit te schakelen. Ook de klassieke spacebattle uit Return of the Jedi maakt zijn opwachting en laat je deelnemen in deze battle tijdens één van de mini-games. Aan de rechterzijde van de kast bevinden zich boordkanonnen die onze rebellen proberen uit te schakelen terwijl continu TIE-Fighters en Y-Wings over je tafel vliegen, maar dit is op geen moment vervelend of hinderlijk. Terwijl de piloten roepen waar het gevaar vandaan komt dien je de uiterst snelle bumpers continu goed in de gaten te houden, want voor je het weet ligt de bal in de goot.

Conclusie:

Star Wars Pinball: Balance to the Force is een waardevolle aanvulling die absoluut niet gemist mag worden door de Star Wars fans. Met name de muziek uit de game is één van de grootste pluspunten, prachtig om de Imperial March te horen van John Williams terwijl de bal over het scherm raast. De gesproken quotes uit de films zijn de spreekwoordelijke kers op de taart en maken het feestje compleet. Over het algemeen zijn het rustige tafels die veel spektakel op je scherm toveren en je Jedi-reflexen worden pas echt op de proef gesteld als de multiballs zich laten zien. Ook voor gamers die niet al teveel hebben met het Star Wars universum zijn de tafels zeer boeiend en ligt de verslavingsfactor erg hoog. Absolute aanrader onder de DLC uitbreidingen van de ZEN Pinball collectie.