http://playsense.nl/images/file/img_5354f50737288.jpg
Review: Trials Fusion – Dat de wat ‘kleinere’ titels net zo leuk kunnen zijn als games met enorme budgetten, dat bewijst onder andere de franchise Trials. De franchise is gebaseerd op de sport van ‘motorcycle trials’ alleen dan vele malen ludieker. Met je motor klim je en race je als het ware over talloze obstakels voorzien van diepe ravijnen heen. Dit alles moet natuurlijk zo snel mogelijk, wil je een snelle tijd neerzetten en een medaille binnenhalen. Met Trials Fusion brengt ontwikkelaar RedLynx onder leiding van Ubisoft de game naar de ‘next-gen’ consoles. Weet deze game de naam van de franchise hoog te houden? Dat lees je in deze review.

Simpel, maar uitgebreid uitgevoerd

Het concept achter Trials is eigenlijk enorm simpel, er zijn zelfs ‘flash-spelletjes’ die hetzelfde doen. Het zit hem alleen in de uitvoering en de draai die de ontwikkelaar eraan weet te geven. Alhoewel het rijden met een motor over obstakels een relatief simpel concept is voor een game, kan dit concept niet beter uitgevoerd worden dan dat Trials dit doet. RedLynx begon ooit met het web-based Trials Legends en bouwde uiteindelijk Trials uit tot iets groots en dat levert vandaag de dag Trials Fusion op.

Doordacht level-design

Doordat men zoveel aandacht heeft besteed aan het level design van Trials Fusion zul je merken dat de game al snel veel frustraties met zich mee brengt. Sommige sprongetjes en overgangen zijn erg precies uitgedacht en maar op een enkele manier mogelijk. Soms moet je een uitdaging vele malen proberen waarbij je je motor vaak genoeg de afdaling in ziet glijden, dit kan echt heel frustrerend werken. Om het nog wat competitiever te maken zie je ook een ‘ghost’ van je PSN-vrienden de baan berijden en als je dan ziet dat het hun wel lukt en jij blijft steken, dan houd je de controller moeilijk heel.

Verder zijn de werelden voorzien van een futuristische setting, met uiteraard prachtige visuals die de game helemaal next-gen maakt. Er zijn meerdere omgevingen genaamd; grote groentjesbos, ijspret, in de stad, stekelige uitdaging, in het regenwoud, vaardigheidstafereel, alleen voor experts en als laatste de meesterproef. Hier blijft het alleen niet bij, gebruikers kunnen nu zelf ook banen maken via de track-editor en uploaden naar de ‘parcours halen’. Hier vind je vervolgens talloze user-generated content, klaar voor gebruik, gratis en voor niets.

http://playsense.nl/images/file/img_535506770f97a.jpg

In de ‘gebruikersparcours’ sectie vind je verschillende type tracks. Er zijn uitgelichte tracks, maandelijkse uitdagingen, best beoordeelde van de week, nieuwste makkelijke, normale of moeilijke parcours en nog veel meer. Je kunt ook zelf een feed toevoegen op basis van type, niveau en maker. Dit alles zorgt voor een vele malen langere levensduur van de game, aangezien de banen die online te vinden zijn ook echt heel netjes in elkaar zitten. De track editor is namelijk behoorlijk uitgebreid en voor iedereen toegankelijk, dus mocht je zelf ook banen willen maken en uploaden, dan behoort dit uiteraard tot de mogelijkheden.

Blijft een skillgame

Trials Fusion is en blijft een skillgame die je drijft tot het steeds beter presteren. Dit betekent dat je wel te maken hebt met een trial & error game, iets wat niet voor iedereen is weggelegd. Kijk niet raar op als je een bepaalde baan meer dan 25 keer opnieuw moet doen om de juiste medaille te kunnen halen zodat de volgende levels speelbaar worden. Het systeem achter Trials Fusion moet je leren te masteren en dat is niet altijd even makkelijk ondanks dat de besturing redelijk simpel is. Met het linkerpookje kun je naar voren of achteren leunen en R2 gebruik je om gas te geven.

Voordat je dit systeem onder de knie hebt ben je wel een flink aantal uren verder en dan nog, het blijft vaak trial & error, hoe goed je ook bent geworden. Houd er dus rekening mee dat je wel wat tijd in Trials Fusion moet steken wil je progressie blijven maken. Je hebt namelijk punten nodig wil je de volgende area’s openen en speelbaar maken, hiervoor moet je vaak minimaal een paar gouden medailles halen per area.

http://playsense.nl/images/file/img_53550698a4cf1.jpg

De beste trials tot nu toe

Je merkt dat RedLynx erg veel werk heeft gestopt in de franchise over de jaren, maar de essentie van de game is eigenlijk altijd onveranderd gebleven. Met Trials Fusion zijn de graphics beter dan ooit te voren en eigenlijk gewoonweg prachtig geworden. De werelden zijn groots, scherp en in het algeheel gewoon mooi om naar te kijken. De physics zijn enorm verbeterd, iets wat ook wel nodig is met de nieuwe trick-based tracks. Het basisconcept van Trials heeft men dan ook met Fusion nog verder uitgebreid en beter gemaakt, iets wat we graag zien.

Met FMX tracks heeft men ook een grote vernieuwing gebracht. Dit zijn tracks die voorzien zijn van enorme jumps waarbij je air-tricks kunt uitvoeren. Het geeft een wat meer arcade-gevoel aan de game en haalt de sleur van trial & error er een beetje uit. Het is een toevoeging die wij met open armen onthalen en het geeft de franchise net dat beetje extra. Het is ook niet zo dat tricks makkelijk uit te voeren zijn, door de vernieuwde physics-engine is het heus precisiewerk met de analoge stick om de motor precies te kunnen laten doen wat jij wilt. Je kunt heel wat tricks combineren en je multiplier op deze manier zo hoog mogelijk krijgen.

http://playsense.nl/images/file/img_535506bdc60fe.jpg

Conclusie

Trials Fusion is een goede game die op next-gen bewijst veel meer in huis te hebben als franchise dan ooit te voren. Alhoewel het nog steeds een skill-based game is met veel trial & error, zijn er toch een hoop toevoegingen aan het basisconcept die deze game ontzettend goed maken. Alhoewel trick-based tracks nog maar net nieuw zijn in de franchise, voelt het nu al als onmisbaar. Het geeft een andere draai aan de game, zonder dat de essentie verloren gaat. Hou er alleen wel rekening mee dat het een game blijft die veel frustraties met zich mee kan brengen, iets waar je tegen moet kunnen. Qua graphics zijn we dik tevreden, de game ziet er prachtig uit en de werelden zijn erg scherp en gedetailleerd.

Pluspunten

  • Prachtige visuals
  • Vernieuwde physics engine werkt erg precies
  • Toevoeging trick-tracks erg tof

Minpunten

  • Nog steeds erg veel van hetzelfde
  • Soms enorm frustrerend en te moeilijk