Review: The Ratchet & Clank Trilogy – Het wil maar niet echt lukken met de PlayStation Vita. Na toch een behoorlijk mooie line-up bij de lancering van de handheld neemt de hoeveelheid grotere titels nu toch helaas echt af. Eerder verschenen er al HD-collecties van bijvoorbeeld Jak and Daxter, Sly Cooper en God of War. Het lijkt er dan ook op dat de PS Vita het vooral van deze opgepoetste versies van oudere games moet hebben, nu ook The Ratchet & Clank Trilogy verkrijgbaar is. Is dat per definitie erg? Nee, want deze klassiekers in de geschiedenis van PlayStation zijn nog steeds geweldig en zeker het spelen waard.

Hoe het allemaal begon

De Ratchet & Clank serie begon al een hele lange tijd terug op de PlayStation 2, in 2002 om precies te zijn. Ondertussen zijn er al tal van games in de franchise verschenen voor meerdere platformen. Grote kans dus dat je als PlayStation gamer ooit al eens kennis hebt gemaakt met deze twee iconische helden. The Ratchet & Clank Trilogy bevat de eerste drie avonturen, die allemaal oorspronkelijk op de PS2 uitkwamen. Nadat deze collectie in 2012 al voor de PS3 uitkwam is het nu, zo’n twee jaar later, eindelijk mogelijk om de games op de PS Vita te spelen.

Op avontuur met twee helden

Voor wie toch nog niet helemaal bekend is met Ratchet & Clank, zal ik de essentie van de games kort beschrijven. Je volgt de verhalen van Ratchet, een pratend dier, en Clank, een gekke robot. In de eerste game ontmoeten ze elkaar en gaan ze samen op avontuur. Je komt op verschillende planeten in het heelal om daar de slechteriken te stoppen en de vrede weer terug te brengen. Een game uit de Ratchet & Clank serie zou je kunnen omschrijven als een platformgame, gecombineerd met de nodige actie.

De games staan verder ook bekend om de vele knotsgekke wapens. Tijdens de games verzamel je boutjes, waarmee je verschillende geweren, bommen en andere gadgets kan kopen. Daarnaast kan je verschillende skills vrijspelen en allerlei verzamelitems zoeken. De twee personages hebben ook verschillende vaardigheden die ze samen moeten gebruiken om hun missie te laten slagen.

Geslaagde oppoetsbeurt

Zoals gezegd, The Ratchet & Clank Trilogy bevat de eerste drie delen uit de serie. Deze kwamen respectievelijk uit in 2002, 2003 en 2004 en verschenen allemaal voor de PlayStation 2. Voor de collectie op de PS Vita zijn ze allemaal behoorlijk opgepoetst en dit valt direct op. Voor games die ondertussen meer dan tien jaar oud zijn ziet het er grafisch zeer netjes uit. Verwacht echter geen graphics zoals van de laatste Ratchet & Clank games op de PlayStation 3. Dit blijven natuurlijk oude games die gewoon zijn overgezet, maar op het prachtige scherm van de PS Vita komen ze wel goed tot hun recht.

De kleuren spatten werkelijk van je scherm en ik betrapte mezelf er ook een aantal keer op dat ik gewoon een tijdje rond stond te kijken in de prachtig vormgegeven werelden. Verder is het leuk om te zien dat Ratchet & Clank 2 er weer net wat beter uitziet dan het eerste deel en dat het derde deel op zijn beurt weer mooier is dan zijn voorganger. De omgevingen zijn beter gevuld en het loopt ook allemaal wat soepeler. Daarom raad ik iedereen ook aan om de games in chronologische volgorde te spelen. Het enige minpunt wat betreft de graphics is dat de cut-scènes rechtstreeks zijn overgenomen uit de originele games. Daardoor lopen ze op een andere aspect ratio, wat ervoor zorgt dat je links en rechts twee zwarte balken hebt. Bovendien zien de cut-scènes er waziger uit dan de rest van de game, echt als een PS2-game.

Alles loopt soepel

Grafisch is de game dus prima in orde en hetzelfde kan gezegd worden over de gameplay. Die staat namelijk nog steeds als een huis. Aangezien de PS Vita enkele knoppen minder heeft dan een gewone controller zijn er wat aanpassingen gedaan in de besturing. Alles voelt echter nog steeds heel natuurlijk aan. Enkele opties, waar je bijvoorbeeld de R2 knop voor zou gebruiken op een controller, gaan nu via het touchpad op de achterkant van de PS Vita. Ook kan je bijvoorbeeld de kaart besturen via het touchscreen. Het houdt daar echter wel zo ongeveer op wat betreft de touchcontrols en dat is toch wel jammer. Ik had graag nog enkele intuïtieve ideeën gezien waarvoor je het touchscreen of touchpad zou kunnen gebruiken, maar helaas.

Dat de game lekker bestuurt is fijn, maar voor een goede ervaring is het ook belangrijk dat een game zonder al te veel problemen loopt. Misschien herinner je je de Jak and Daxter Trilogy op de PS Vita nog wel. Deze games liepen vaak verschrikkelijk slecht met constant framedrops die je echt helemaal uit de ervaring haalden. Gelukkig is dit met The Ratchet & Clank Trilogy niet het geval. De game loopt enorm soepel en ik heb geen enkele framedrop opgemerkt, ook niet wanneer er veel actie plaatsvond op het scherm. Je wordt daarom eigenlijk geen moment uit je ervaring gehaald en voordat ik het doorhad was er weer een uur aan speeltijd voorbij gegaan. En dat is een goed teken.

Een volledig pakket

Is er verder nog wat op The Ratchet & Clank Trilogy aan te merken? Niet veel. De game kent enorm weinig bugs en glitches. Een enkele keer stopte de muziek even, wat natuurlijk wel vervelend is. Verder loopt, zoals ik eerder al aangaf, de game gewoon erg prettig. Je haalt met The Ratchet & Clank Trilogy een complete collectie van drie iconische games in huis. Hoewel, bijna compleet. Om de één of andere reden ontbreekt de multiplayermodus van Ratchet & Clank 3, wat toch wel jammer is. Verder heeft elke game volledige trophy support, inclusief drie platinum trophies. Hierdoor is de replaywaarde dus erg hoog, want er valt genoeg te verzamelen.

Conclusie:

The Ratchet & Clank Trilogy voor de PS Vita is een fantastische overzetting van drie ijzersterke, legendarische games in de geschiedenis van PlayStation. Het oppoetsen van de graphics is goed gelukt en de gameplay is nog steeds ongeëvenaard goed. Heb je de games nog nooit gespeeld? Dan is dit het perfecte moment om daar verandering in te brengen, want voor een relatief lage prijs haal je drie toppers binnen waar je uren zoet mee bent. Ben je echter al bekend met de games, dan moet je jezelf afvragen of je er opnieuw voor wilt betalen. Hoe dan ook is The Ratchet & Clank Trilogy voor de PS Vita een geslaagde collectie die gewoon heerlijk speelt.

Pluspunten

  • Drie oude klassiekers, nu overal bij de hand
  • Gameplay staat nog steeds als een huis
  • Loopt soepel, wat voor fijne speelervaring zorgt
  • Compleet pakket
  • Grafisch dik in orde…

Minpunten

  • …op de cutscenes na
  • Soms een enkele glitch
  • Waar is de multiplayer van Ratchet & Clank 3?