Review: FIFA 15 – Voetbal is een apart spelletje wat je op verschillende manieren kan uitvoeren. Dat wij als Nederland niet meer alleen zweren bij de ‘Hollandse school’ hebben we tijdens het afgelopen WK voetbal wel gezien. Daar kwamen we vooral heel ver door op de counter te spelen en te gokken op bevliegingen en de snelheid van bijvoorbeeld een Arjen Robben. Het gaat tenslotte om het resultaat en het gaat erom dat je als team een wedstrijd kan lezen en aanvoelen wanneer de kans zich voordoet om toe te slaan om zo de wedstrijd winnend af te sluiten. Niet voor niets hanteert EA met FIFA 15 dan ook de slogan “feel the game” en daar is deze keer niets teveel mee gezegd.

Wennen aan het hogere speltempo

Zoals ook vorig jaar bij FIFA 14 het geval was, is het tijdens het spelen van de eerste paar potjes met FIFA 15 weer even wennen. Alsof je als voetballer een paar nieuwe schoenen van je sponsor hebt gekregen en er de eerste paar wedstrijden werkelijk geen pepernoot mee raakt. Dat is misschien wat overdreven, maar ook al ben je een ervaren FIFA speler, dan nog zul je weer even moeten inkomen. Dat komt mede doordat het speltempo nu nog weer iets hoger ligt waardoor een wedstrijd vaak op en neer golft. Dat is echter niet de enige reden dat je in het begin even zult moeten wennen.

Dat komt mede doordat spelers weer nieuwe animaties hebben gekregen en daarnaast voelt de bal wederom een stuk losser aan. In het begin merk je niet gelijk het verschil tussen ‘grote spelers’ en spelers van minder bekende clubs. Het is op dat moment aan jou om zo snel mogelijk aan het speltempo te wennen en de bal telkens goed te controleren. Dat is niet altijd even makkelijk, want de bal zwabbert dit keer echt alle kanten op en doet nu meer zijn ‘eigen ding.’

Een bal die via de knie en rug van een tegenstander vervolgens via de paal of de lat in het doel verdwijnt is tevens geen uitzondering. Dat levert vaak onvoorspelbare situaties op die frustrerend, maar evengoed grappig kunnen zijn om te aanschouwen. Zeker wanneer je de middellijn oversteekt krijg je nu nog minder tijd om de bal te controleren terwijl dat nu dus juist weer iets lastiger is geworden. Gelukkig zijn er spelers op het veld die hun eigen kwaliteiten hebben en daardoor met de bal aan de voet snel kunnen omschakelen. Neem bijvoorbeeld Angel di Maria die watervlug is en graag de bal met zijn linker buitenkant voet wil doorspelen om de combinatie aan te gaan.

Meer alerte spelers en de fysieke strijd op het veld

Spelers zijn nu nog wat ‘slimmer’ gemaakt waardoor ze actiever reageren op het verloop van een wedstrijd. Aanvallers proberen bijvoorbeeld continu uit de rug van een verdediger te vertrekken waarbij ze met armgebaren aan hun teamgenoten duidelijk proberen te maken dat zij vrij staan. Verdedigers daarentegen staan weer vaker goed opgesteld waardoor een ogenschijnlijk kansrijke steekbal alsnog in hun voeten terecht komt. Evengoed ben je als verdediger wel vaak kansloos wanneer je één op één met een rappe aanvaller komt te staan en vervolgens te snel wilt toehappen.

Goed nadenken wie je waar op het veld opstelt is dan ook het devies, want je wilt liever niet met een lichtvoetige speler in een duel met een beer van verdediger terecht komen. Het verschil tussen logge en meer atletische spelers is daarbij duidelijk merkbaar. Een speler als Yaya Toure beukt spelers zoals een Arjen Robben of zelfs een Neymar genadeloos opzij en heerst ook in de lucht, maar zowel Robben als Neymar zijn weer veel wendbaarder en kunnen daardoor sneller een actie maken. Toch doe je er nu beter aan om de fysieke strijd waar mogelijk te mijden, want spelers zullen er alles aan doen om een bal weer te heroveren. Dat uit zich onder andere in het stevig aan iemand zijn shirt gaan hangen en het inzetten van vliegende tackles.

Keepers vallen op

Naast veldspelers bevatten nu ook de keepers meer animaties, hierdoor kunnen ze weer een grotere variatie aan reddingen maken. Denk aan het nog net over de lat tikken van een boogbal of het zetten van de vingertoppen tegen de bal waardoor die nog net tegen de paal gaat en daarna weer het veld inrolt. Kijk niet raar op als ze vervolgens nog in staat zijn om de rebound die daarop volgt ook nog eens net naast of over het doel te tikken. Zo was het in FIFA 14 vrij makkelijk wanneer je de zestien naderde om een tegenstander uit te kappen en vervolgens de bal met binnenkant voet in de kruising te leggen. Dat kan je in FIFA 15 nagenoeg vergeten, aangezien de keeper in de meeste gevallen een antwoord heeft op dit soort schoten.

Het is ook weer niet onmogelijk om te scoren, want keepers hebben nu vaker de bal niet klemvast en stompen die bij een hard schot niet alleen naast of over het doel, maar soms ook nog wel eens voor de voeten van een aanvaller. Die kan dan met een open doel voor zich hier gemakkelijk van profiteren. Tevens veroorzaken keepers soms onnodig een scrimmage door hun eigen verdedigers omver te werken. Hierdoor ontstaat een wat kolderieke situatie waarbij de aanvaller vaak weer de lachende derde is. Verder hebben sommige keepers moeite met op het oog makkelijk te verwerken ballen. Een beetje grabbelen dus, al is dat aan de andere kant ook wel weer realistisch. Dit soort momenten komen in ‘echte’ wedstrijden tenslotte ook weleens voor.

Feel the game

EA heeft een flink aantal nieuwe details toegevoegd die sfeerverhogend werken en waardoor je meer het gevoel krijgt dat je echt onderdeel uitmaakt van wat er allemaal op het veld aan de gang is. Voetbal is tenslotte emotie en dat komt in deze FIFA goed naar voren. Spelers reageren nu met meer emotionele reacties op een sleutelmoment op het veld. Iedere speler heeft een bepaalde houding of gevoel ten opzichte van iedere teamgenoot en tegenstander. Geeft je buitenspeler een uitstekende voorzet die door de spits gemist wordt, dan volgt er in de eerste instantie nog een applaus. Herhaalt deze situatie zich vaker, dan zal diezelfde buitenspeler geïrriteerd reageren en de handen voor zijn gezicht houden.

Evengoed zal je de spits die deze kans mist ook zien balen, daarbij zie je zelfs de rimpels en de gehele grimas op zijn gezicht vertrekken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld wanneer een aanvaller door een verdediger met een vliegende tackle onderuit wordt gehaald. De aanvaller zal geïrriteerd opstaan en verhaal gaan halen. Jammer is alleen dat je dan vaak dezelfde animatie te zien krijgt. Ik heb flink wat wedstrijden gespeeld en ik heb niet één keer gezien dat spelers echt met elkaar op de vuist gingen en dat de scheidsrechter die spelers bijvoorbeeld uit elkaar moest halen. Als je het toch over details hebt dan had zoiets wellicht gezorgd voor nog meer variatie en ook voor nog meer authenticiteit.

De presentatie rondom het veld

Zo zijn er nog veel meer nieuwe emoties die door de spelers op het veld getoond zullen worden en wat de sfeer ten goede komt. Daarnaast moet ook de presentatie buiten het veld je het gevoel geven dat je de wedstrijd echt aan het beleven bent. Zo zingen supporters van Liverpool uit volle borst het ‘You never walk alone’ bij de opkomst van de spelers en ook wanneer hun team achter komt te staan. Daarnaast zal je wanneer de uitploeg een doelpunt maakt nu ook alleen het uitvak zien juichen en driftig met vlaggen zien zwaaien. Wat het helemaal afmaakt is dat je de moddervegen op de kleding van de spelers ziet zitten en ook dat het veld na verloop van tijd sporen zal gaan tonen, waardoor dit niet meer alleen een egaal biljartlaken is.

Het publiek is ook van een grafische upgrade voorzien, maar toch zie je hier en daar nog wel dezelfde personen op verschillende plaatsen dicht bij elkaar zitten. Het is ‘kopieer en plak werk’ wat een beetje gemakzuchtig overkomt en waar we graag wat meer variatie in hadden willen zien. Wat tevens de beleving een beetje bij je weghaalt zijn de momenten dat de grensrechter voor buitenspel vlagt of dat er een speler gewisseld wordt. Je ziet op zo’n moment ook de coach van een elftal staan die meer lijkt op een lelijke pixelbrij en die bovendien geen enkele emotie vertoont. Datzelfde geldt voor spelers die je tijdens een wissel op de bank ziet zitten en waarbij je vaak dezelfde animatie te zien krijgt.

Voor iedereen wat wils

FIFA 15 kent weer de nodige modi waarvan we de meeste wel kennen. Zo heb je de carrière modus waarin je naam kan maken als manager of als speler. Nog steeds werk je tijdens een seizoen met scouts die voor jou op zoek gaan naar nieuwe talenten. Die manier van andere spelers scouten voelt echter omslachtig aan en levert jou vaak niet het gewenste resultaat op. Heb jij enkel je oog gericht op een bepaalde speler, dan is het niet mogelijk om alleen die speler in de gaten te laten houden. Je kan je scout alleen naar een bepaald land sturen waar hij vervolgens de gehele competitie voor je gaat analyseren. Deze opzet zorgt voor een stortvloed aan berichten over gescoute spelers waar je telkens een melding van krijgt, terwijl je daar misschien helemaal niet op zit te wachten.

Daarentegen is het gelukkig wel weer mogelijk om offline een toernooi te spelen waarbij je kan kiezen tussen een aantal bekercompetities uit verschillende landen. Tevens maken Ultimate Team en Prof Clubs weer hun opwachting alleen hebben we deze twee online modi helaas nog niet kunnen testen omdat de servers nog niet online waren. Wat we van Ultimate Team inmiddels wel weten is dat je nu onder andere de mogelijkheid hebt om topspelers te huren en dat je ook je vrienden online kunt uitdagen tijdens een vriendschappelijk seizoen. Nieuw is ‘Wedstrijddag Live’, dit is geen modus, maar een sectie waardoor je op de hoogte kan blijven van voetbalverhalen van over de gehele wereld. Je kan je hier tevens concentreren op al het nieuws over jouw favoriete club of competitie.

Conclusie:

FIFA 15 bevat een hoop vernieuwingen die zorgen voor een nog meer realistische ervaring. Dat komt mede doordat spelers nu ieder hun eigen kenmerken bevatten en ook daadwerkelijk emoties vertonen op het veld. Bovendien hebben ze allemaal nog soepelere animaties gekregen evenals de bal die wederom een stuk losser aanvoelt. Tevens doen zich regelmatig onvoorspelbare situaties voor die soms ingeleid worden door de keepers, die nu weliswaar moeilijker te passeren zijn, maar die nog steeds zo hun eigen fratsen kennen. Kijkend naar de carrière modus zorgt EA er in een volgend deel hopelijk wel voor dat je wat gerichter kan scouten en daarnaast mogen kleine details, zoals de coach en de spelers die langs het veld staan, wel scherper en vooral levendiger in beeld gebracht worden. Grafisch weet de game echter absoluut indruk te maken waarbij een detail als het vergane veld gelijk opvalt. Met de modi zit het wederom ook wel snor en dat maakt FIFA 15 de meest complete footie van dit moment.

Pluspunten

  • Benadert nog meer het realisme
  • Emotie van de spelers
  • Nieuwe details, zoals het vergane veld
  • Keepers zijn beter
  • Het hogere speltempo
  • De lossere bal maakt een wedstrijd meer onvoorspelbaar

Minpunten

  • Sommige grafische details kunnen echt beter
  • Het scouten van spelers in de carrière modus is omslachtig
  • Wederom Youri Mulder en Evert ten Napel als commentatoren