Review: F1 2014 – Codemasters heeft besloten hun Formule 1 franchise pas volgend jaar naar de huidige generatie consoles te brengen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze dit jaar overslaan. F1 2014 komt naar de vertrouwde generatie consoles en wij kropen weer in ons virtuele racestoeltje om onszelf voor het zoveelste jaar op rij naar de titel van wereldkampioen te rijden. Of dat bevalt, is natuurlijk de vraag en dat zullen we zoals gewoonlijk gaan beantwoorden in de review.

Meeschalende AI

Als je voor het eerst de game aanzet, krijg je gelijk te maken met een test. Deze test bepaalt na een ronde op Monza hoe goed je skills zijn en aan de hand daarvan beveelt de game een bepaald niveau aan. Een lage instapdrempel om even te kijken waar je aan toe bent, maar één ronde op Monza is misschien iets te weinig om de skills te bepalen. Zodoende zul je afgaan op het advies van de game, maar al snel merkten we dat het te gemakkelijk was en we iedereen zoekreden. Dat hadden we bij de previewversie al en nu bij de volledige game duikt dit weer op, waarbij dus de vraag ontstaat wat het nut hiervan is.

Wel, er zit een gedachte achter dit geheel en dat zien we terug in de AI van de game. De game is namelijk zo ingesteld dat de AI zich gedeeltelijk op jouw kunnen aanpast. Gaandeweg zal de AI zich dus gaan bijstellen, je wordt immers ook beter in het racen en dan is enige tegenstand natuurlijk wel gewenst. Toch levert dit niet helemaal het juiste resultaat op, want het is een vrij gemakkelijke aangelegenheid. Vergis je echter niet, want je kunt uiteraard ook alle hulpmiddelen uitschakelen. Als je dat doet, kijk, dan krijgen we een geheel andere game, want de AI is serieus goed. Het kan namelijk erg lastig zijn om de auto goed onder controle te houden, laat staan als eerste over de finish te komen. Het is een beetje een gimmick en vooral bedoeld voor nieuwkomers, maar daar houdt het dan ook bij op.

Ga de uitdaging aan

Iets dat de game goed doet, is de zogenaamde Scenario modus. In deze modus kun je fictieve situaties gaan beleven en daarbij een score halen dat zich vertaalt naar een bronzen, zilveren of gouden beloning. Deze situaties zijn erg gevarieerd en spelen zich op allerlei circuits en momenten van de race af. Een willekeurig voorbeeld is dat er nog drie ronden gereden moeten worden in Canada, waarbij jij als speler op de vijfde plek ligt. Doordat Hamilton (de nummer vier) uitvalt, schuif je mooi op en je doel is om op het podium te komen binnen deze drie ronden. Bij een derde plek krijg je brons, bij een tweede plek zilver… afijn, je snapt hem.

Deze scenario’s variëren in moeilijkheidsgraad, die opgedeeld is in een aantal categorieën. Zo is gemakkelijk natuurlijk peanuts, maar de echte uitdaging vind je op de hoogste moeilijkheidsgraad. Je zul echt bedreven in F1 2014 moeten zijn wil je deze scenario’s succesvol afsluiten. Dat is prima natuurlijk, het motiveert je immers om door te blijven spelen, want des te groter is de voldoening. Naast de Scenario modus kun je wederom terecht in een reeks van standaard modi. Denk aan een Grand Prix rijden, de multiplayer, een seizoen beleven, een carrière opbouwen enzovoort.

De bekende weg

De game is in dat opzicht tegenover het deel van vorig jaar niet echt verandert. Het is het bekende verhaal waar de game op verder borduurt, maar dan uiteraard wel geheel kloppend met het laatste seizoen. De juiste coureurs verschijnen dus aan de grid, de juiste circuits zitten in de game, enzovoort. Het is een feest van herkenning, overigens iets dat altijd al aan de orde was bij de Formule 1 games van Codemasters. In dat opzicht is de game weinig bijzonders en dat brengt ons tot het punt waarop we ons eigenlijk afvragen of de game wel de moeite waard is. De innovatie is nergens te bespeuren en inhoudelijk verschilt de game niet al te veel met die van vorig jaar, behalve dat het van een update is voorzien en scenario’s kent.

Moet je het daarvoor doen? Tja, als diehard Formule 1 fan misschien wel, maar als je het deel vorig jaar gekocht hebt, zie ik niet in waarom je weer de volle pond moet neerleggen voor een eigenlijk wat gemakkelijke upgrade. Des te kwalijker neem ik het Codemasters dat ze de Classic modus uit de game gesloopt hebben. Het was al bekend dat de Codies zich dit jaar voornamelijk op de versie voor 2015 zouden richten, waardoor de Classic modus niet verder uitgebreid kon worden. Dat is op zich een logische verklaring, maar waarom sloop je het er dan uit? Het was in F1 2013 een prima modus en met de nieuwe circuits in F1 2014 zou een Classic modus als een extra absoluut niet misstaan. Vreemde move.

Hou eens op met dat gelul

F1 2014 is qua gameplay eigenlijk een prima game en dat is vooral te danken aan de goede basis die Codemasters heeft gelegd met eerdere delen. De game kan prima tegemoet komen aan nieuwkomers, maar ook ervaren rotten kunnen hier een hele kluif aan hebben. In dat opzicht blinkt Codemasters uit in het produceren van racegames. Ook is het qua laadtijden net even wat sneller dan vorig jaar. Het is nog steeds niet razendsnel, maar het is een vooruitgang. Audiovisueel is het verder ook een prima geheel. Het is wat de graphics betreft niet de allermooiste racegame, maar het oogt kleurrijk en scherp op de PlayStation 3. In verhouding met vorig jaar is het bij vlagen zelfs mooier, wat positief is.

De audio is dan weer een stap terug, maar daar kan Codemasters niet zo heel veel aan doen. De Formule 1 klinkt anno 2014 als een colonne opgevoerde stofzuigers en dat doet echt afbreuk aan de sport. Het geluid was immers zo ontzettend kenmerkend. Om het realisme na te bootsen, zit dit stofzuiger geluid ook in de game en laat het nu net zo zijn dat ik een gruwelijke hekel aan het geluid van een stofzuiger heb. Maar zoals al gezegd, het komt het realisme ten goede, dus daar valt weinig objectiefs op aan te merken. Waar wel wat op valt aan te merken, is die tergende uitleg in de menu’s van de game. Deze kun je namelijk niet skippen en als je de voorgaande delen gespeeld hebt, moet je weer dat gelul aanhoren, wat gewoonweg irritant is; je wilt immers racen. Bovendien is de game zo vanzelfsprekend dat het eigenlijk volstrekt overbodig is dit tot in detail uit te leggen.

Conclusie:

F1 2014 is een prima racegame die elke geïnteresseerde in de Formule 1 zeker zal vermaken. Maar… moet je de game kopen? Als je nieuw bent en een keertje een leuke Formule 1 game wilt spelen, dan is het op zich prima. Ben je fan? Dan ga je met deze game eigenlijk achteruit qua content. De game biedt wat je ervan verwacht, maar het enige verschil op het gemis van de Classic modus na is dat het eigenlijk een update is. In dat opzicht is het beter om te wachten tot F1 2015 die midden volgend jaar uitkomt. Die zal geavanceerder zijn, mooier ogen en ook wat actueler zijn. F1 2014 een prima racegame. Maar als ik heel eerlijk moet zijn; ik heb de voorgaande delen allemaal gespeeld en ik zit eigenlijk meer te wachten op het deel dat over ruim een half jaar uitkomt, wat deze editie eigenlijk een beetje overbodig maakt.

Pluspunten

  • Audiovisueel netjes
  • Scenario modus is leuk
  • Voor nieuwkomers en meer ervaren racers

Minpunten

  • Niet skipbare introductiepraatjes
  • Testronde om niveau te bepalen
  • Waar is de Classic modus?
  • Voelt beetje overbodig