http://playsense.nl/plaatjes/img_4b7138a60cfd1.jpg

UFC 2009 was een regelrechte hit voor THQ, de game kwam vorig jaar mei uit en werd ontzettend goed ontvangen door zowel de critici als de gamers zelf. Ook op PS3-Sense.nl scoorde de game een dikke 8.9. De game heeft echter meer teweeg gebracht dan menig mens denkt, de franchise is namelijk mede dankzij deze game populairder dan ooit en namen als Brock Lesnar, Frank Mir en Anderson Silva zijn voor veel Nederlanders geen onbekenden meer. Zo is er op RTL7 nu zelfs een UFC-serie en beginnen de toernooien steeds meer te leven. THQ mag dan ook enorm trots zijn dat ze deze franchise in handen hebben gekregen, het zorgde namelijk voor een flinke boost in hun sales.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4b28c0b1a2bfc.jpg

EA ligt op de loer

Het succes van THQ’s UFC-game is niet onopgemerkt gebleven, ook EA komt namelijk met een MMA-fighting game. Veel hierover is nog niet bekend, behalve dat Randy Cotoure, een UFC-vechter, in deze game zal zitten. Maar wie heeft er nu Randy Cotoure nodig als je kan vechten met Brock Lesnar? Precies, (bijna) niemand. De beruchte uitspraak van UFC’s president ‘Dana White’, bleek echter niet echt op de waarheid te berusten. De beste man beweerde namelijk dat wanneer een UFC-vechter aan EA’s MMA-game zou meewerken, deze uit de competitie zal worden gezet. Dat is niet gebeurd, en hij heeft toegegeven dat die het door de vingers zal zien. Waarschijnlijk mede door het feit dat Randy Cotoure een flinke aanwinst is voor de UFC-competities.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4b7137e36aa58.jpg

De passie van Dana White

Je kunt veel zeggen over Dana White, maar dat die een passie heeft voor de UFC kun je niet ontkennen. Hij zit dan ook letterlijk met zijn neus bovenop de game om te zorgen dat alles verloopt zoals hij het wil. UFC is één van de meest snelstgroeiende sporten ter wereld en dankzij Dana White begint het nu dan eindelijk de respect te krijgen die het verdient. En de nu al enorm sterke game franchise werkt daar enorm aan mee, de intensiteit die UFC 2009 namelijk wist over te brengen was voor mij een ongekend iets in een realistische fighting game. Een perfecte mix van drama en mixed martial-arts gevechten zijn dan ook een welbekend kenmerk van de UFC, die ook enorm goed terugkomen in de game.

http://playsense.nl/plaatjes/img_4a30be0a8ec1b.jpg

Wat is er nieuw

Het idee achter UFC 2010 is volgens Dana White een game, die gemaakt is om het product van 2009 te “killen”, maar ook om nog meer fans aan te trekken. Om dat mogelijk te maken heeft men een flink aantal veranderingen geïmplementeerd om de game zo natuurgetrouw als mogelijk te maken en de learning curve wat makkelijker. Ook zijn de graphics flink gepolijst, en dat terwijl dat ook deze eigenschap ook nog eens één van de sterke punten waren in het vorige deel, die zag er namelijk adembenemend uit. Ook de controls gaan op de schop, zo zullen de lay-outs hetzelfde zijn wanneer je staande bent of in een clinch zit. Hoe men dit precies gaat doen is voor ons nog een raadsel, maar we zijn wel huiverig dat de controls verpest gaan worden. Dit is namelijk een cruciaal onderdeel als het gaat om fighting games, maar we gaan er vanuit dat THQ dit maar al te goed beseft.

Drie nieuwe stijlen

UFC 2010 introduceert ook drie nieuwe vechtstijlen die ervoor zorgen dat de game wat meer authenticiteit krijgt in de ervaring van het spelen. Deze stijlen heten als volgt: Greco-Roman wrestling, Karate en Sambo. Naast deze vechtstijlen komen er ook meer submission moves, iets wat nogal karig was in het vorige deel. De nieuwe controller lay-out gaat er ook voor zorgen dat het smashen van buttons over is, iets wat naar onze mening een slimme keuze zal zijn.

Conclusie

UFC 2010 zal straks ongetwijfeld ook weer gaan rocken en zorgen voor ijzersterke sales. We hopen alleen niet dat de game te weinig vernieuwing gaat bieden en slechts gaat teren op de goede naam gecreëerd door UFC 2009. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog het motto ‘If it aint broken, don’t fix it’ maar vernieuwing in games is toch wel een pré als het gaat om een nieuw deel in een bepaalde franchise. Nieuwe moves, elementen en enkele vechters zullen er voor moeten gaan zorgen dat UFC 2010 straks ook weer staat als een huis. Of dit genoeg is weten we nog niet, maar de titel in de gaten houden doen we zeker. UFC 2010 ligt eind mei in de Nederlandse en Belgische winkels.