Special: Speel games, haal trophies en win echte prijzen – Sony introduceerde jaren geleden het trophy systeem. De tegenhanger van de Xbox 360 Achievements, waarbij je door in-game doelstellingen te voltooien een beloning krijgt. Dit in de vorm van een bronzen, zilveren of gouden trophy. Weet je alles te behalen, dan krijg je als beloning een platinum trophy. Sony zou hier nog veel meer mee gaan doen, zo zou er een speciale trophy room in PlayStation Home verschijnen, maar… nu jaren later is er nog steeds niet echt iets mee gedaan. En dat is jammer.

Trophies inruilen voor prijzen

Wel heeft Sony Amerika eens een actie gehouden waarbij je met je aantal trophies kon bieden op allerlei toffe items die men gebruikt had in het maken van een commercial. Helaas is deze actie niet overgewaaid naar Europa en dat is eigenlijk best zonde. Natuurlijk, je trophylijst is een mooie verzameling waarmee je perfect aan je vrienden kan laten zien wat jij al bereikt hebt. De één geeft hier veel om en probeert elke platinum te scoren die er te scoren is, de ander vindt het overbodig. Desalniettemin zou het niet gek zijn als je er ook wat aan zou hebben en dat kan nu.

Onze leden WjayW en JaHe zijn namelijk een interessant concept gestart, waarbij men prijzen kan winnen voor het behalen van trophies. Jazeker, dat is mogelijk! Het halen van trophies is leuk en motiveert je om een game van A tot Z uit te pluizen, maar wat nu als je er in het verlengde daarvan nog eens een fysieke prijs mee kan scoren? Dat is het idee achter Game to Win Prizes. Het idee is ontstaan nadat Sony er weinig mee deed en zij de noodzaak vonden om dit toch enigszins open gat op te vullen met iets ludieks en unieks.

Hoe werkt het?

Het concept is heel erg simpel en je hoeft er nauwelijks iets voor te doen. Het idee is namelijk dat jij je inschrijft voor een bepaalde prijs. Je schrijft jezelf gratis in met je PSN-ID en vervolgens ontvang je een code die je eenmalig invult op je PlayStation om te controleren of het opgegeven PSN-ID van jou is. Zodra het gecontroleerd is, geef je jouw PSN-ID op bij een prijs welke jij zou willen winnen, maar om hier ook effectief kans op te maken, zul je moeten voldoen aan het voorgestelde doel, namelijk een x-aantal trophies halen. Via jouw PSN-ID kan men precies zien of jij wel of niet het beoogde aantal trophies hebt gehaald binnen de wedstrijdperiode. Is dat het geval, dan ding je automatisch mee naar de prijs waar je je voor hebt ingeschreven.

Nu kun je verschillende PlayStation Network tegoedkaarten winnen, maar daarnaast ook een heuse PlayStation 4. Geen misselijke prijzen dus en ook PSX-Sense zal binnenkort wat leuks beschikbaar stellen aan Game to Win Prizes. In feite kan jij dus een prijs winnen door simpelweg te blijven gamen. Het enige wat je moet doen is zorgen dat je binnen de wedstrijdperiode het benodigde aantal trophies haalt en dat is de bijkomstige uitdaging. Maar als jij fanatiek games speelt, dan zou dat op zich niet echt veel moeite mogen kosten en daarbij kans maken op een extraatje naast het behalen van de trophies zelf is natuurlijk nooit verkeerd.

Spreid je kansen

Dat is niet het enige, want jij kan je eventueel ook voor twee prijzen inschrijven en als jij dan één trophy haalt, dan telt deze voor beide prijzen mee. Je kunt dus eventueel voor meerdere prijzen tegelijk strijden en dat vergroot je winkans. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je tegen anderen zult strijden en dat de winkansen over iedereen verspreid zijn die het beoogde doel hebben gehaald. Maar goed, dat is natuurlijk enige competitie en de trophies die je haalt zou je anders toch sowieso wel halen. Kortom, je speelt games voor je plezier en je kunt er nu ook nog eens een prijs mee scoren.

Zoals al aangegeven zijn PSX-Sense leden WjayW en JaHe hier verantwoordelijk voor en ik vroeg ze naar hun doelstelling achter Game to Win Prizes.

WjayW:

“Ik weet nog goed dat het trophysysteem geïntroduceerd werd op de PS3 en al vrij snel na het behalen van m’n eerste trophy vroeg ik me af wat je er nou eigenlijk mee kon. Sony kwam met de wildste ideeën van trophyrooms tot rewardsystems…nu jaren later is er eigenlijk maar weinig mee gedaan. Als software ontwikkelaars, maar ook zeker als gamers vonden we het tijd om dit gat op te vullen. Iets voor gamers door gamers waar iedereen in principe evenveel kans maakt om iets te winnen.”

JaHe:

“Als software developer ben ik de hele dag bezig met het ontwikkelen van softwareoplossingen voor bedrijven, in mijn vrije tijd speel ik graag games op de PlayStation. WjayW en ik vroegen ons af waarom er nog steeds niets met de trophies gedaan wordt en ik ben toen de mogelijkheden gaan onderzoeken, wat na vele onbetaalde avonduren ontwikkelen Game to Win Prizes is geworden.”

“Wij denken dat wij met deze service een mooie aanvulling geven op het PlayStation platform, door gamers te belonen voor de trophies die zij halen. Wij hopen dat mensen meer uit games gaan halen, een game nog eens spelen om de trophies te halen of games gaan proberen die zij anders nooit zouden spelen. Ik ben trots op het resultaat en wens alle PSN leden veel plezier toe bij het meespelen op Game to Win Prizes en bij het halen van de trophies, want vanaf nu kun je niet meer stoppen met gamen!”

Dit initiatief is gestart door AllScan B.V. en zij hebben op dit moment de website geopend voor het Nederlandse publiek op nl.gametowinprizes.com. De bedoeling is om dit later uit te breiden naar andere landen. PSX-Sense verleent haar steun aan Game to Win Prizes en bevestigt dat dit een legitieme actie en website is.