In actie gezien: Risen 3: Titan Lords – Enhanced Edition – Risen 3: Titan Lords verscheen vorig jaar voor verschillende platformen, waaronder de PlayStation 3. Daar waar we eerst vrij positief over de game waren, stelde het uiteindelijke resultaat behoorlijk teleur omdat het er niet mooi uitzag, technisch voor geen meter in elkaar stak en het in zekere zin onspeelbaar was. Maar… iedereen verdient een tweede kans en zo ook Risen 3: Titan Lords, dat later deze maand met een ‘Enhanced Edition’ naar de PlayStation 4 komt.

Het complete pakket

Risen 3: Titan Lords – Enhanced Edition is gemaakt door een relatief kleine ontwikkelaar die vooral haar basis op de PC kent. Consolegames hebben ze eerder al gemaakt, maar echt heel goed ging ze dat niet af, met Risen 3 als voorbeeld. Dat neemt niet weg dat het geen getalenteerde ontwikkelaar is, want de PC-versie werd redelijk goed ontvangen. De PC-versie is dan ook de beste basis voor een heruitgave en aangezien de PlayStation 4 daar qua architectuur meer op lijkt, is de gelijkenis ook sneller aanwezig. De ontwikkelaar vertelde dan ook dat de PlayStation 4 versie vergelijkbaar is met de PC-versie op Ultra en afgaande op wat we gezien hebben, klopt dat wel.

Sterker nog, het is een wereld van verschil ten opzichte van de PlayStation 3 versie, die er erbarmelijk uitzag. In dat opzicht is de stap die gemaakt wordt enorm en dat is natuurlijk een goed begin. Om je gelijk een dienst te bewijzen, stopt de ontwikkelaar ook alles wat later los in de vorm van DLC of patches is verschenen in het geheel dat op een Blu-ray disc voor de PlayStation 4 verschijnt. Daarmee haal je dus een compleet pakket in huis en ben je gelijk klaar. Iets wat vooral interessant is voor wie de PlayStation 3 versie nooit gespeeld heeft of als je, ondanks de technische problemen van die versie, alsnog een keer opnieuw wil beginnen met een nieuwe, verbeterde uitgave.

Nieuwe mogelijkheden

Een compleet pakket en een game die vergelijkbaar is met de PC-versie op ultra, dat zijn twee positieve punten die het al een stuk interessanter maken. Dat is echter niet alles, want er is ook nog een nieuwe moeilijkheidsgraad aan de game toegevoegd, maar echt in detail ging de ontwikkelaar er niet op in. Dat is in ieder geval voor meer ervaren spelers of voor een latere playthrough natuurlijk mooi meegenomen. Daarnaast is er ook in technisch/visueel opzicht nog het één en ander aan deze versie toegevoegd, buiten het feit dat het qua textures behoorlijk is opgeleukt.

Zo krijgt deze PS4-versie meerdere technieken die in de PS3-versie ontbraken, waardoor de wereld nog levendiger en natuurlijker aan moet voelen. Denk hierbij aan een mooiere en betere dag- en nachtcyclus, een betere draw distance, verbeterde animaties, evenals dat het een stuk soepeler gaat, wat de gameplay ten goede komt. In dat opzicht pakt men dus een hoop zaken aan die niet goed gingen op de PlayStation 3 en dat is voor nu natuurlijk goed nieuws. Of dat voldoende gaat zijn om een aankoop deze keer wel te rechtvaardigen, is natuurlijk nog even aankijken.

Voorlopige conclusie

De PlayStation 4 versie van Risen 3: Titan Lords zag er vele malen beter uit dan de PlayStation 3 versie en ook de toevoeging van allerlei nieuwe technieken voor een betere ervaring lijkt de juiste keuze. Het laden van een save duurde echter nog wel behoorlijk lang en het is niet te verwachten dat dit nog aangepast gaat worden, waar we dus rekening mee moeten houden. Verder is het toevoegen van alle verschenen content en updates natuurlijk mooi meegenomen. Voor nu zag het er allemaal goed uit en we zijn bereid om de game een tweede kans te geven. Of het waargemaakt wordt, laten we eind deze maand weten.