Review: Minecraft: Story Mode – Episode 1: The Order of the Stone – Telltale Games timmert al een poosje flink aan de weg met episodische avonturen. Zo konden we eerder al aan de slag met Game of Thrones en The Walking Dead, maar ook met Tales from the Borderlands en The Wolf Among Us, allemaal verhalende franchises. Onze verbazing was dan ook groot toen zij in samenwerking met ontwikkelaar Mojang de game Minecraft: Story Mode aankondigden. Een verhaal maken van een spel waar tot op heden nog geen enkele verhaallijn in te bekennen is, zal dat leuk zijn om te spelen? Het antwoord hierop is: Ja. Hieronder vertellen we jullie al onze bevindingen met deze eerste knotsgekke episode.

Weer de wereld redden

Na het kiezen van je personage begint het verhaal en het wordt al snel duidelijk dat het doel van de game iets is wat we in heel veel andere games al hebben gezien. Je moet namelijk de wereld redden van de ondergang. Dat gaat in deze game echter met zoveel humor gepaard, dat je vaak lachend je controller vasthoudt. Absurde vragen waar je antwoord op moet geven, elke keer zo met zijn eigen uitwerking. Zoals vaker bij de episodische games van Telltale bepalen jouw keuzes en antwoorden het verloop van de game, al zijn de opties in deze game een stuk beperkter dan bij andere titels van Telltale Games, zoals The Walking Dead.

Als voorbeeld, je wordt met een kameraad ingesloten op een brug. Je hebt twee opties: springen of vechten. Al kies je voor de optie om te gaan vechten, na een paar fikse slagen met jouw zwaard zal je alsnog de diepte in springen. Iets wat dus uiteindelijk hetzelfde resultaat heeft als de andere keuze. Toch zal je manier van spelen wel enige invloed uitoefenen op het verhaal en de personages die je ontmoet, want aan het einde van de episode krijg je, zoals gewoonlijk, te zien welke keuzes er zoal zijn gemaakt. Maar welke keuze je ook zal maken, de rode draad in de game blijft min of meer hetzelfde.

Met Jesse op avontuur

Jij zal Jesse besturen, die samen met zijn varken Rueben en een handjevol vrienden op avontuur gaat. Wel handig dat de makers een naam gekozen hebben die zowel voor een man als een vrouw gekozen kan worden, want je kan zelf kiezen of je met een mannelijk of vrouwelijk personage de strijd aangaat. De typische Minecraft elementen komen gelukkig ook in de game terug, want binnen no-time doe je al mee aan je eerste wedstrijd. En hoe kan het ook anders, het is een echte bouwwedstrijd. Ook komen na verloop van tijd de opties voorbij om attributen te ‘craften’ en zo kun je op een gegeven moment je eigen zwaard maken en later in de game zelfs ook nog een pijl en boog. Alle samengestelde attributen heb je nodig om door het verhaal te geraken, dus craften maar!

Uiteraard gaat er van alles mis met Jesse en Rueben tijdens deze episode, maar omdat we jullie niet teveel willen verklappen over het doldwaze avontuur houden we dat verder stil. Wel moet gezegd worden dat Telltale Games het weer voor elkaar krijgt om een verhaal voor te schotelen wat vanaf de eerste minuut weet te boeien. Ook voor de gamers die nog nooit Minecraft gespeeld hebben is dit een leuk avontuur om te spelen. Je bezoekt verschillende locaties, allemaal in de typische Minecraft stijl, waardoor het herkenbaar is voor iedereen. De vriendelijke benadering maakt het bovendien leuk voor jong en oud.

Een beetje makkelijk

Toch heeft de game wel wat minpunten, want zo is de speelduur van je avontuur erg kort. Nog binnen de twee uur rolt de aftiteling over je scherm. Ook de quick-time events, waarbij je snel een bepaalde knop in moet drukken om verder te komen, pijlen of tegenstanders moet ontwijken, zijn van een heel laag niveau. Nergens wordt het spel echt moeilijk, want hierbinnen ontbreekt de uitdaging een beetje. Je kan echter wel het loodje leggen, maar je moet dan wel heel traag zijn in het handelen wil je dit voor elkaar krijgen. Het samenstellen van de wapens en attributen vergt ook geen echte inspanning, want je kan namelijk tijdens het craften de tutorial openen en die wijst je de weg. Verder zijn de mogelijkheden in de gameplay erg beperkt, want rondlopen en onderzoeken gaat op de bekende manier via een point en click systeem, maar echt heel veel meer is er verder niet te ontdekken buiten de verhaallijn om.

Wegen deze negatieve punten op tegen al de positieve punten? Wij hebben ons er in ieder geval slechts lichtelijk aan gestoord. De game is op deze manier nu eenmaal erg simpel en met het oog op de wat jongere gamer, dat is immers de voornaamste doelgroep van Minecraft, is het erg toegankelijk. De makers kunnen daarbij in de komende vier episodes nog genoeg doen met de feedback die ze krijgen vanuit de community. Het begin is in ieder geval erg leuk, omdat bekende elementen uit Minecraft veelvuldig terugkomen. Dit aangevuld door de nodige humor maakt het tot een plezierige ervaring. Tel hierbij op dat verschillende personages en monsters ook terugkomen, waardoor het voor Minecraft fans een feest der herkenning is. Tegelijkertijd is het ook een prima game voor nieuwkomers, aangezien ook zij zich er mee zullen vermaken.

Conclusie

Minecraft: Story Mode – Episode 1: The Order of the Stone is een leuk avontuur, waarin je je geen moment zult vervelen. De humor is geweldig. Het verhaal is meeslepend en je bezoekt meerdere kleurrijke locaties. Wel is de game erg simpel en ook vrij kort. De typische Minecraft elementen komen verder prima naar voren en laten we eerlijk zijn, niet iedereen heeft een varken als side-kick. De replaywaarde is echter wel wat aan de lage kant, omdat de keuzes niet direct een hele grote impact hebben. Althans, zo lijkt het tot dusver. Ondanks dat is Minecraft: Story Mode een leuke en welkome toevoeging aan de veelzijdige bibliotheek van Telltale Games. Het is niet de beste eerste episode die Telltale Games ons ooit bracht, maar het belooft wel wat voor de toekomst. En daarmee kunnen we niets anders dan afsluiten met het gegeven dat we uitkijken naar de volgende episode.

Pluspunten

  • Humor
  • Typische Minecraft elementen
  • Boeiende verhaallijn
  • Lage instapdrempel…

Minpunten

  • …die de game juist te simpel maakt
  • Vrij korte speelduur
  • Buiten verhaallijn niet veel te ontdekken