Remember Me was een prima debuut voor ontwikkelaar Dontnod Entertainment en hun laatste project is het succesvolle en indrukwekkende Life is Strange. Terwijl een gedeelte van de ontwikkelaar nog bezig was met de laatste episodes in het eerste seizoen van Life is Strange, is een ander gedeelte aan de slag gegaan met een nieuwe game.

Deze nieuwe game is Vampyr en die game is hier op PSX-Sense al eens voorbij gekomen, maar veel informatie over de titel hadden we toen nog niet. Nu wel, dankzij een uitgebreid bericht over de game op het PlayStation Blog.

Vampyr is een actie-RPG waarin vechten, exploreren en onderzoeken drie fundamenten zijn. Je zult veel clues moeten verzamelen en met veel mensen moeten praten om verder te komen in het duistere Londen van de game. Je beschikt als speler over de krachten van een vampier en de handigheid van een chirurg, aangezien je dat van oorsprong bent. Deze handigheid kan je vervolgens toepassen in het maken van wapens die in je strijd van pas kunnen komen. Naast dat je wapens zult gebruiken zijn er nog andere vormen van combat, maar daarover kan men op dit moment nog niets kwijt.

In de game krijg je de mogelijkheid om iedereen die je tegenkomt te vermoorden, maar elke moord zal hierbij wel een consequentie kennen. Je zult deze consequenties zien alsook ervaren, want ze hebben effect op het verhaal en dat zowel op korte als lange termijn. Daarbij komt nog dat je als vampier zal moeten eten en hoewel Jonathan Reid (het hoofdpersonage) als een humane vampier omschreven wordt, is hij niet per definitie een goed wezen.

Een interessant element binnen het universum is dat de game zich afspeelt in 1918 in Londen terwijl de Spaanse griep epidemie is uitgebroken. Ook is Engeland net aan het opkrabbelen van de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en dat resulteert in een smerig Londen waar de dood en criminaliteit de overhand heeft. Aanvullend hierop heeft het land op dat moment ook te maken gehad met veel sociale en politieke veranderingen evenals dat nieuwe ontwikkelingen hun intrede maken.

Wat betreft het hoofdpersonage, Jonathan Reid was een dokter in de oorlog en tegelijk een wetenschapper die gespecialiseerd is in bloed. Hij heeft moeite met bijgeloof en het ‘vampier-zijn’ is ook een vorm van bijgeloof, wat het voor hem in de realiteit extra moeilijk maakt om zijn huidige conditie te overkomen. Hij is een rationeel persoon die een overeenstemming wil bereiken met zijn andere zelf. In de kern komt het er op neer dat hij het wil begrijpen om er vervolgens een anti-middel voor te creëren. Maar door het avontuur te beleven zal je merken dat er veel meer aan de hand is dan aanvankelijk lijkt.

Klinkt allemaal erg interessant, niet? Hopelijk binnenkort meer, zoals bewegende beelden.