Virtual Reality hebben we hier op PSX-Sense vooral voorbij zien komen vanuit een entertainment perspectief. Er zijn echter meer mogelijkheden hiermee, zo kan het gebruikt worden voor trainingen. Dat zag de NASA ook in en zij werken nu met Sony samen voor een simulatie, waarbij mensen virtueel de controle over ruimterobotten krijgen.

De bedoeling is natuurlijk dat men op een handige manier deze robots kan controleren terwijl ze vanaf een (grote) afstand opereren. Een demonstratie van deze simulatie is te zien in de bovenstaande video. Deze techdemo heet Mighty Morphenaut en vooralsnog is het voor trainingsdoeleinden bedoeld.

In de bril kan de gebruiker precies zien waar de robot zich bevindt en wat de omgevingen zijn en dat is voor onbemande ruimteoperaties natuurlijk wel erg handig, mede omdat er op een zeer nauwkeurige manier geopereerd kan worden.

“The hope is that by putting people in an environment where they can look around and move in ways that are much more intuitive than with a mouse and keyboard, it would require less training to understand how to operate the robot and enable quicker, more direct control of the motion,”, aldus Garret Johnson, software engineer bij NASA.

Deze hele simulatie werkt vanzelfsprekend op de PS4 en vooralsnog heeft men enkel trainingsdoeleinden als oogpunt, maar het kan zomaar zijn dat we in de toekomst ook een game of zelfs meer games gaan zien. Een simulatie kan immers ook best leuk om te beleven en spelen zijn.