http://www.psx-sense.nl/images/file/img_56a22fa8e28ad.jpg

Toen de PS4 uitkwam produceerde AMD haar APU’s, de CPU en GPU chip van de PS4 en ook Xbox One op 28-nm. Deze chips waren uniek en de evolutie naar 28-nm chips kwam in 2012, wat ook meteen de laatste evolutie op dit gebied is geweest. Het plan was om enkele jaren erna met 20-nm chips te komen, maar dat plan ging van de baan, want vandaag is Samsung gestart met de massaproductie van de 14-nm APU’s.

Deze evolutie kun je vergelijken met de evolutie van 2012 en in het kort komt het erop neer dat de 14-nm een grote stap is richting minder elektriciteit consumptie. Daarnaast zorgen 14-nm APU’s ervoor dat er een stuk minder hitte vrijkomt in tegenstelling tot de 28-nm chips die je in de PS4 en Xbox One vindt van vandaag.

Nu is er sinds 2012 geen evolutie geweest op dit gebied en dus is er eigenlijk ook geen reden geweest voor Sony noch Microsoft om met een kleinere ‘Slim’-console te komen. Nu heeft Sony in de tussentijd wel de “CUH-1200”-series van de PS4 uitgebracht die de “CUH-1100”-series moest vervangen. Hierin zijn wat aanpassingen aangebracht wat resulteerde in lagere elektriciteitsverbruik en een stillere console. Deze console gebruikt echter nog steeds de 28-nm APU’s, want een andere was er destijds niet en de behuizing is nog nagenoeg hetzelfde, behalve de touch-knoppen die plaats hebben gemaakt voor fysieke knoppen. Dit laatste werd gedaan vanwege het feit dat de touch-knoppen na verloop van tijd niet meer goed werkten en de PS4 uit zichzelf discs eruit ging gooien bij veel consumenten.

De PlayStation 4 is al een behoorlijk kleine console wanneer je deze bijvoorbeeld naast de Xbox One legt. Wellicht is er voor Sony dus niet echt een reden om dit keer met een Slim variant te komen, zoals men destijds met de vorige generaties wel deed. Toch sluiten we het niet uit dat Sony de nieuwe 14-nm chips gaat adopteren voor een nieuwe revisie van de PS4. Voor Microsoft is de evolutie in de technologie veel interessanter, aangezien de Xbox One vrij fors te noemen is. Zo kunnen zij er wellicht voor kiezen om het voedingsblok in de console te integreren, iets wat bij de PS4 al gedaan is.

Wat het nieuws van massaproductie van vandaag dan ook gaat betekenen voor Sony en Microsoft is nog afwachten, maar het vergroot de kans op een PS4 Slim of Xbox One Slim aankondiging in ieder geval. Misschien komt de PS4 Slim er wel zo uit te zien?