Sony heeft PlayStation VR afgelopen dinsdag van een prijskaartje voorzien en daarmee weten we dat de virtual reality headset €399.- zal kosten bij de release in oktober. Daarmee ligt de prijs in lijn van eerdere uitspraken van Sony, namelijk dat de headset een prijs zou krijgen in de regio van een nieuwe console.

Sony heeft het netjes voor elkaar gekregen om dat te realiseren, zo sprak Palmer Luckey van Oculus zich hier ook al positief over uit. Daarnaast heeft Sony het voor elkaar weten te krijgen dat ze de virtual reality headset straks zonder verlies kunnen verkopen, hoewel de marges niet al te spannend zullen zijn.

In een interview is Sony’s Shuhei Yoshida wat dieper op de prijs ingegaan. Zo vertelde hij dat het aanvankelijke doel was om PlayStation VR te verkopen voor dezelfde prijs als een PlayStation 4. Dat is ze gelukt en daar is Sony erg blij mee.

“Our target was [that it would sell for] almost the same price as the PS4, which was $399/€399. We are very happy we could hit that.”

Daarmee bevestigt Yoshida dus dat Sony vanaf het eerste moment een prijs van rond de vierhonderd euro in gedachten had. Hiermee kan Sony in potentie een grote afzetmarkt bereiken en Sony is van plan om veel tijd en geld in deze nieuwe hardware te investeren. Dat insinueert dat Sony vastberaden is om PlayStation VR uit te bouwen tot iets groots en een vast onderdeel van de PlayStation familie.

Of dat daadwerkelijk gaat lukken, dat is een kritische en goede vraag. Sony zette eerder immers flink in op de PlayStation Move, op 3D gaming en in een ver verleden zelfs de Eye Toy. Allerlei leuke extra’s die al snel weer in vergetelheid zijn geraakt met als meest ernstige voorbeeld de PlayStation Vita.