ps4k-620x349

Volgens nieuwe geruchten, gepost door een gecontroleerde gebruiker van NeoGAF, heeft Sony nog uitgebreidere plannen met de PS4K dan voorheen gedacht werd. Zo meldt de poster een meeting te hebben gehad met een verantwoordelijke van Sony, de Japanse console-fabrikant zou dit momenteel met meer partijen en bedrijven aan het doen zijn, om iedereen in te lichten. De planning voor de PS4K zet de prijs van de nieuwe console momenteel nog op $399,-. Dit is echter nog niet met alle zekerheid vastgesteld. Wel belooft Sony dat de prijs niet hoger komt te liggen dan $499.99 en een prijsverhoging is afhankelijk van de kosten van een nieuwe CPU.

Er zou momenteel gediscussieerd worden bij Sony of het slim is om een hogere prijs te vragen en in ruil hiervoor een betere CPU in de PS4K te stoppen. De CPU-upgrade is iets waar Sony nog niet helemaal over uit is, waar men in ieder geval wel heel duidelijk over is, dat is de GPU (Graphical Processing Unit). Deze gaat significant beter zijn dan die van de huidige PS4, Sony ging zelfs zo ver door te zeggen dat de GPU van de PS4K twee keer krachtiger is dan de huidige GPU.

Precieze informatie over de nieuwe GPU werd niet gegeven, maar deze zou op een veel hogere kloksnelheid gaan lopen en toch kleiner zijn dan de huidige GPU. Verder bevat de PS4K een 4K Blu-ray speler en zal het oudere games upscalen die niet native 4K zijn. Native 4K games kunnen we mogelijk wel verwachten, al zal het hier ongetwijfeld meer om de kleinere PSN-games gaan.

Sony zou momenteel niet van plan zijn een ruilprogramma aan te bieden voor eigenaren van de huidige PS4. Wil je de PS4K en heb je al een PS4? Dan zou je gewoon de volle pond moeten betalen. Of men andere voordelen gaat bieden voor oude gebruikers is vooralsnog onbekend.

Er zijn volgens de poster al genoeg ontwikkelaars die een development kit hebben voor de PS4K, Sony was hier heel direct en eerlijk in volgens deze persoon. Zij zijn momenteel al bezig met het maken van games die gebruik maken van de betere specificaties die de PS4K te bieden heeft en die direct gericht zijn op de nieuwe PS4K. Deze games blijven echter ook gewoon werken op de oudere PS4’s, je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je oude console overbodig wordt. De kans bestaat wel dat nieuwe games er beter uit gaan zien op de PS4K in tegenstelling tot het oudere model, aangezien de PS4K veel krachtiger gaat zijn.

Oudere en huidige games voor de PS4 krijgen geen enkele performance boost als zij op de nieuwe PS4K gespeeld worden. Wel kan het zijn dat de ontwikkelaar er voor kiest een patch uit te brengen, maar Sony verwacht dat slechts een handjevol ontwikkelaars dit gaan doen.

Verder zal de PS4K lanceren met enkele nieuwe games voor zowel de console als PlayStation VR. Het verschil in de grafische kwaliteit van de games op de PS4 en PS4K zou ‘significant’ zijn volgens Sony. De line-up voor PlayStation VR en de lancering van de PS4K is het volgende; Eve Valkyrie, Robinson van Crytek en GT Sport. Verder zullen Deep Down en God of War IV ook uitkomen met de nieuwe console.

Uiteraard zijn dit allemaal nog maar geruchten, maar gezien het grote volume aan PS4K geruchten, lijkt het erop dat het wel degelijk gaat gebeuren. De vorm waarin de PS4K echter gaat verschijnen en in hoeverre deze beter is dan de huidige PS4, dat is nog moeilijk te zeggen.