5386526cv14d

Review: Plantronics RIG 4VR – Aan headsets geen gebrek; bedrijven als Plantronics, Turtle Beach, Trust, Razer en nog vele anderen brengen immers headsets uit voor de PS4. Daarnaast heeft Sony zelf ook nog een beknopte line-up van kwalitatief goede headsets. Keuze genoeg dus, maar dat maakt het er niet gemakkelijker op. Plantronics richt zich in ieder geval met de nieuwe RIG 4VR op een specifieke speler, namelijk de speler die puur voor het gamen in virtual reality een goed headset zoekt. Het spelen van VR-games met een headset op doet de ervaring verbeteren en daardoor is het vele malen beter dan wanneer het geluid uit je TV of geluidsinstallatie komt. Deze headset richt zich op de gamer die waarschijnlijk normaliter altijd games speelt zonder headset op, maar met VR natuurlijk een uitzondering maakt. Daar zijn er ongetwijfeld veel van, want diegene met een flinke geluidsinstallatie zal natuurlijk niet zo snel met een headset op gaan gamen. Voor hun is er nu de RIG 4VR en of het wat is? Dat lees je in deze review.

Een headset speciaal voor virtual reality

De doelgroep die Plantronics wil bereiken met de RIG 4VR is dus duidelijk, maar voor deze doelgroep moet de prijs uiteraard wel aantrekkelijk zijn. Je gaat immers geen honderden euro’s uitgeven voor een headset die je eigenlijk alleen draagt tijdens het spelen van virtual reality games. De headset kan natuurlijk ook gebruikt worden voor het spelen van games op een gewone manier, maar daar zijn veel meer alternatieve opties voor. De headset kent een adviesprijs van €64,99, wat ervoor zorgt dat deze in het lagere segment zit qua prijs dan andere headsets. Dit is dus wel netjes in lijn met het bedoelde gebruik ervan.

rig-4vr-hotspot

De headset komt met twee kabeltjes van verschillende lengtes om de headset aan te sluiten. Eén kabel is van korte lengte die perfect is voor het aansluiten van de headset op de VR-remote van PlayStation VR. De andere is iets langer en meer geschikt voor gebruik met een controller, zodat je bewegingsvrijheid hebt. De kabels zijn makkelijk los te halen en vast te zetten, er hangt aan de headset namelijk een klein kabeltje met een 3.5mm audio-jack input eraan. Hier plug je de korte of lange kabel in en dat valt eigenlijk blindelings te doen.

De microfoon van de headset is verwijderbaar, de gebruiker kan dus zelf bepalen of hij ‘gehoord’ wil worden of niet. Qua grootte is natuurlijk ook rekening gehouden met het gebruik van PlayStation VR. De headset zit namelijk gewoon comfortabel op je hoofd tijdens het gebruik ervan in combinatie met PlayStation VR. Wat enorm in het voordeel van deze headset spreekt, is dat deze ontzettend licht is. Met PlayStation VR heb je immers al iets van gewicht op je hoofd en als je daar een flinke headset bij optelt, is dat allesbehalve prettig. Plantronics is er in geslaagd de RIG 4VR zo licht als een veertje te maken en dat is erg fijn.

Het design

Eerlijk is eerlijk, Plantronics maakt zich er niet als enige headset fabrikant schuldig aan, maar het design van dit type headset blijft afschuwelijk. Het jaren 2000 ‘kijk mij eens gamer zijn’ design is nu toch echt wel geweest. Qua looks is de headset dan ook niet zo aantrekkelijk en zijn bijvoorbeeld de Razer Man O’War of in dezelfde prijsklasse, Sony’s eigen PlayStation Headset, een stuk aantrekkelijker. Buiten de looks om is de open akoestiek van de oorschelpen een verhaal met twee gezichten. Dit komt de geluidskwaliteit ten goede, maar het nadeel is wel dat mensen om je heen kunnen horen wat er door je headset komt, wanneer je deze op hebt. Hou daar dus rekening mee, mocht dat voor jou een belangrijke factor zijn. Vaak produceren oorschelpen met een open akoestiek beter geluid, wat ook geldt voor de Plantronics RIG 4VR, maar dan wel met het zojuist genoemde ‘nadeel’.

jpg

De verwisselbare kabels die bij de headset geleverd worden zijn handig, maar niet van hele goede kwaliteit. De kabels zijn dun en kunnen snel breken bij veel switchen, iets wat niet fijn is bij een headset die geadverteerd wordt met als pluspunt het veranderen van de kabellengte. Verder biedt de headset degelijk comfort, maar deze wordt na een aantal uren wel erg warm op je hoofd en de oorcups lijken een beetje tegen je hoofd aan te drukken. Het was fijner geweest als je had kunnen instellen in hoeverre de headset klemt. Maar niet te vergeten, want daar draait het bij deze headset om, hij zit perfect als je ook een PlayStation VR headset draagt. Je hebt geen last van tegen elkaar aan schurende componenten of andere ongein, het is gewoon een fijne headset om in combinatie met PlayStation VR te dragen.

rig-4vr-headset-review-14788940057

Geluidskwaliteit

Het grootste pluspunt aan deze headset is de geluidskwaliteit. Voor een headset van nog geen 70 euro levert de RIG 4VR namelijk uitstekende prestaties. Het geluid is helder, geluidseffecten in games worden correct gescheiden van elkaar en het geluid is rijk aan lage, midden en hoge tonen. Geen enkele toon is overheersend, al hadden er wat ons betreft wel iets meer lage tonen in gekund, vooral bij explosies merk je dat de RIG 4VR ietwat tekort schiet met het leveren van die extra punch. Wat betreft virtual reality, de headset weet heel goed bepaalde geluiden achter je ook zo te projecteren, waardoor de ervaring intenser en meer natuurgetrouw wordt. Natuurlijk kunnen meer headsets dit, maar voor het bedrag dat je dient te betalen voor deze headset en het bijkomende comfort, levert Plantronics een behoorlijk goede prestatie op dit gebied.

Conclusie

De Plantronics RIG 4VR doet wat ons betreft wat het belooft, namelijk goed presteren bij het gebruik van PlayStation VR. Uiteraard is dit een lichte gimmick en mag je van menig headset verwachten dat deze goed samen gaat met VR, maar Plantronics belooft het en doet het. De geluidskwaliteit is goed, het design iets minder en voor VR is er de functionaliteit om verschillende lengtes van kabels te gebruiken. Al zijn de meegeleverde kabels en de kabel aan de headset wel een beetje goedkoop, want dit had iets duurzamer gekund. Desalniettemin is de headset voor het bedrag dat men rekent een prima keuze voor diegene die op zoek is naar een fijne headset geschikt voor VR-gebruik.