Gespeeld: Cars 3: Driven to Win – Cars 2 was destijds een daverend succes. Het is dan ook niet gek dat er een nieuwe game op komst is, zeker nu er ook weer een nieuwe film aan zit te komen. Wij hebben onze handen kunnen leggen op Cars 3: Driven to Win en deze game moet weer kleurrijke raceactie gaan bieden en natuurlijk de film eer aandoen zodra die in de bioscopen draait. Het vervolg heeft even op zich laten wachten, maar nu is het tijd om je er alles over te vertellen. Stoppen we bij het benzinestation om bij te tanken om de race te vervolgen of rijden we verder en kijken we liever niet in de achteruitkijkspiegel?

Veel te racen

Wat ons opviel toen we de game konden spelen, is dat deze boordevol content zit. Je kan vrijwel elke vorm van racen spelen. Dat betekent dat je traditioneel kunt racen en daarbij ga je precies doen wat je ervan verwacht: rondjes rijden en eerste worden. In de Battle modus krijg je tijdens het racen de beschikking over power-ups waarmee je de concurrentie kan opblazen en meer. Deze modus doet al snel denken aan een Twisted Metal, maar dan hevig gecensureerd. Het moet natuurlijk wel leuk blijven voor de jongere gamers onder ons. In de modus Takedown is het de bedoeling – zoals de naam al doet vermoeden – om alles en iedereen aan gort te knallen wat voor je rijdt, totdat de tijdslimiet is verstreken. Stunt Showdown laat het dan weer toe om races te winnen op basis van het halen van punten door te stunten.

Blijft het daarbij? Welnee, er zijn namelijk nog meer modi te spelen. Zo is er ook nog de Thomasville Playgrounds, een wereld waarin je vrij rond kan rijden, allerlei zaken kan testen en uitdagingen kan voltooien, waarmee je je vaardigheden weer uit kunt breiden. Cars 3 biedt voor iedereen wat wils dankzij de grote verscheidenheid aan modi. Dit maakt de game ook zeer toegankelijk om op te pikken. Je krijgt alle keuze om iets wel of niet te spelen en je zult daarin niet snel in je plezier beperkt worden. Daarbij komt nog dat vrijwel alles met twee of meer spelers is te spelen en dat is natuurlijk erg leuk. Er zijn vandaag de dag weinig racers die zoveel diversiteit aan modi bieden. Bovendien krijg je door de game heen ook nog de optie om extra uitdagingen aan te gaan en daarmee kan je op een gegeven moment baasraces vrijspelen.

Arcade fun voor iedereen

Maar afgezien van al die modi en mogelijkheden is een belangrijke vraag natuurlijk of het leuk is en leuk speelt. Meestal zijn games gebaseerd op films een drama, zeker als het om de gameplay gaat, omdat een commercieel belang zwaarder weegt dan een kwalitatief goede game. In het geval van Cars 3 zit dat wel goed. Sterker nog, we hebben ons uitermate goed vermaakt met deze game toen we een paar van de levels mochten uitproberen in de verschillende modi. Alles in de game ademt arcade, het gaat allemaal lekker vlot en is toegankelijk voor zowel jong als oud. Leuk is ook dat de game een verhaalmodus bevat die gelinkt is aan de film. Daarvan hebben we nog weinig gezien, maar als de gameplay en fun net zoveel aanwezig zijn in deze modus als in de andere, dan zal dat ook wel goed zitten.

Leuk is ook dat de game je te allen tijde aanmoedigt om te gaan stunten. Hier is een toegewijde modus voor, maar dat beperkt je niet tijdens het racen in de andere modi. Ook tijdens gewone races kun je helemaal uit je dak gaan met salto’s, op twee wielen rijden, driften en zelfs achteruit rijden! Voornamelijk het laatstgenoemde is een mooie uitdaging, want ook links en rechts wordt daarmee omgedraaid. Het stunten is overigens niet voor niets, aangezien dit een boost oplevert die je terugziet in een boostmeter. Zodra deze vol is, krijg je de kans om als een ware raket over het parcours te scheuren. Alles in Cars 3 heeft vooral een heel erg speels gevoel. Combineer de gekke capriolen met de levendige auto’s en hun grappige expressies, en het gevoel van de film ligt er niet ver vanaf.

Onder de motorkap is het wat minder

De game heeft duidelijk de nodige aandacht gekregen van de ontwikkelaar. Zoveel te doen in een game is altijd leuk en om nog meer trouw aan de film te zijn, heeft Avalanche Studios ook moeite gedaan met de stemacteurs. Zo hebben verschillende oud-NASCAR coureurs hun bijdrage gedaan, net zoals acteurs uit de film. Veel van de auto’s uit de films zitten uiteraard ook in de game en dat maakt het Cars gevoel alleen maar meer compleet. Minder goed nieuws is dat het technische aspect hier en daar wat rommelt. Grafisch heeft de game ons niet weten te imponeren, zeker als je het vergelijkt met wat er nu nog meer op de markt verkrijgbaar is.

In de korte tijd dat wij de game mochten uitproberen, hebben we een aardig complete game kunnen spelen, dus we verwachten niet dat de uiteindelijke game grafisch ineens een heel stuk mooier zal zijn. Slecht is het niet, maar het had wel een stuk mooier gekund. Ook viel op dat de framerate van de game in de previewversie niet altijd even stabiel was. De game lijkt op 30 frames per seconde te draaien, maar gek genoeg lijkt dat ineens 60 frames per seconde te zijn als je met je auto stilstaat. Vooral in de modus Takedown lijkt de framerate soms drastisch te droppen. Hopelijk weet men dit nog voor de release op te lossen door een stabiele framerate te realiseren in de gehele game en niet alleen op bepaalde momenten.

Voorlopige conclusie

Van wat we hebben kunnen proeven van Cars 3 kunnen we je vertellen dat er erg veel fun uit deze game te halen is. De vele modi die we kort hebben besproken en dus hebben kunnen spelen, waren allemaal even interessant en dan hebben we nog een paar onderdelen niet eens gezien en besproken. Wat dat betreft, lijkt Cars 3 boordevol met content te zitten en het lijkt goed te doen wat het moet doen, namelijk trouw zijn aan de sfeer van de film. Technisch gezien moet je echter niet al te veel van de game verwachten, waarbij we hopen dat de framerate straks een stuk stabieler zal zijn. Desalniettemin komt het voor een game op basis van een licentie goed uit de verf en het is leuk voor jong en oud om te spelen. Voor de jonge gamers is dat enigszins vanzelfsprekend, maar ook de hongerige, oude rotten die snakken naar zo’n klassieke arcaderacer kunnen hierin mogelijk ook hun gemiste plezier vinden. Want laten we eerlijk zijn, er zijn te weinig van dit soort (goede) games op de markt.