Pripyat, de verlaten stad in Oekraïne dichtbij de ontplofte Chernobyl kerncentrale, blijft een intrigerende stad. Het is daar compleet uitgestorven vanwege de straling, maar het heeft wel in games vaker dienst gedaan als decor. Zo is bijvoorbeeld het level van Call of Duty 4: Modern Warfare dat zich hier afspeelt memorabel.

Juist omdat het zo’n interessante locatie is, geniet het toch wel veel interesse en straks kan je er zelf doorheen wandelen zonder enig gevaar te lopen. Ontwikkelaar The Farm 51 Group werkt namelijk aan een interactieve VR-ervaring dat je meeneemt op een tocht door Pripyat.

Deze VR-ervaring moet je op een unieke manier een beeld geven van de tragedie die zich daar heeft afgespeeld. In deze ervaring krijg je een tour door de stad en rond Chernobyl en de focus van de makers ligt op hoe het toen geweest zou moeten zijn. Het resultaat daarvan is dat je teruggaat naar 26 april 1986 waarbij je verhalen van ooggetuigen en kerncentrale medewerkers te zien en horen krijgt.

Locaties die je zoal aan zal doen zijn de Duga Radar, het pretpark, het Azure zwembad en meer bekende plekken. Maar ook minder bekende plekken als Primary School nummer 3, het ziekenhuis, de appartementen en de vuilnisbelt komen voorbij. Wat het interactieve element van deze ervaring zal zijn is echter nog niet bekend.

Omdat de locatie steeds meer in verval raakt, zal Pripyat en omgeving op lange termijn niet meer bestaan, maar met deze ervaring kan je het beleven zoals het toen was en nu is. Wanneer Chernobyl VR Project precies uitkomt is nog niet bekend.