Ongeveer een jaar geleden verscheen PlayStation VR op de markt en het bleek een zeer degelijk stukje hardware te zijn. In de tussentijd zijn er diverse mooie games verschenen en ook zijn er een brede variatie van VR-ervaringen verkrijgbaar. De ontwikkeling van PlayStation VR games gaat rustig door en zo verschijnen er elke maand wel een paar nieuwe producten. Toch was er rond de release wat kritiek op de hardware en dan met name in combinatie met de PlayStation 4.

Op de oorspronkelijke PlayStation 4 en op de PlayStation 4 Pro is het mogelijk om HDR te gebruiken, wat ervoor zorgt dat games er net weer even wat strakker uitzien. Gecombineerd met de extra kracht van de PS4 Pro, was dat een motivatie voor velen om dit nieuwe model aan te schaffen. Zeker voor mensen die toen al een 4K TV hadden staan. PlayStation VR komt in combinatie met een PS4 Pro ook beter uit de verf, want door de capaciteiten van de console zien games er net even wat mooier en scherper uit.

Toch komt dit met best wel een hinderlijk probleem. Als je namelijk PlayStation VR aangesloten hebt, is het niet mogelijk om van HDR gebruik te maken. Je bent dus keer op keer genoodzaakt om de hele VR-unit los te koppelen van de PlayStation 4 wil je van betere visuele kwaliteiten genieten bij gewone games. Totaal onhandig, omslachtig en eigenlijk niet echt goed doordacht. Totdat daar plots vorige week aangekondigd werd dat er een nieuw PlayStation VR model op de markt komt met een verbeterde processing unit.

Niet langer is het nodig om PlayStation VR los te koppelen, want de nieuwe processing unit bevat de mogelijkheid om HDR beeld door te sturen en dat is natuurlijk erg gunstig. Daarmee lijkt Sony de fout van vorig jaar recht te zetten en dat is een positieve ontwikkeling. Een ander puntje van kritiek was dat de koptelefoon op de afstandsbediening aangesloten moest worden, wat door de bekabeling soms ook niet altijd even handig was. Ook dat wordt nu opgelost doordat het in de headset geïntegreerd zit.

Als laatste komt Sony ook nog met een nieuw PlayStation Move model dat gebruikmaakt van mini-USB, de gangbare kabel voor de PlayStation 4. Het vorige model is in feite gewoon de Move controller voor de PlayStation 3 en die gebruikte nog micro-USB. Ook niet echt handig, want daardoor zit je met meerdere kabels te klooien. Wellicht heeft dat te maken met het opruimen van de voorraad oude PlayStation Move controllers die nu blijkbaar op is, aangezien Sony met een vernieuwd model komt.

Tot zover allemaal positieve ontwikkelingen en het geeft eens te meer aan dat Sony absoluut niet stil zit. Erg fijn, zeker voor mensen die nu pas gaan instappen met PlayStation VR – althans, wanneer het nieuwe model headset hier verkrijgbaar is. De vraag in die zin is dan ook of dit op tijd komt, of dat Sony dat in eerste instantie gewoon goed had moeten doen. Ook moeten we niet vergeten dat Sony bestaande PlayStation VR gebruikers een beetje in de kou laat staan, want die nieuwe processing unit werkt dus niet als vervanger van de oude.

Ben je het loskoppelen van PlayStation VR zat als je van HDR gebruik wil maken? Dan zul je dat nog steeds moeten doen, tenzij je straks het nieuwe model koopt. Het zal ongetwijfeld een technische beperking zijn dat het niet mogelijk is om de processing unit te wisselen, maar praktisch is anders. Alles maakt een goede stap vooruit, maar hierin zijn early-adaptors wel een beetje de pineut. Het is jammer, maar het grote plaatje is duidelijk positief. Veel goed nieuws dus, maar wel met een rauw randje en daar horen we graag jullie mening over. Die kan je zoals altijd hieronder kwijt.