Sony staat om veel dingen bekend. Eén van de dingen waar ze om bekend staan is hun controller en de rumble functie daarvan. De PlayStation controller was namelijk de eerste controller met rumble erin. In 2007 is er een rechtzaak tussen Sony en het bedrijf Immersion, een bedrijf dat verschillende patenten voor de rumble-technologie in handen heeft, afgerond. Iedereen dacht eindelijk dat het geregeld was met de rumble-technologie en de patenten daarvoor. Helaas hadden we het dus mis.

Sony is wederom aangeklaagd omtrent de rumble functie. Dit keer is de aanklager niet Immersion, maar een voormalige getuige van Sony in die rechtzaak, Craig Thorner. Deze ontwikkelaar heeft ook enkele patenten in handen voor de rumble-technologie.

Thorner is na de rechtzaak met Immersion benadert door een bedrijf genaamd Performance Designed Products LCC om ook in hun rechtzaak tegen Immersion getuige te staan. De advocaten hebben Thorner overgehaald met valse beloftes om enkele patenten aan PDP af te staan. Deze advocaten bleken achteraf dezelfde advocaten te zijn als degene die Sony verdedigde in de zaak tegen Immersion. Het gevolg, Thorner kreeg minder royalties voor zijn patenten en Sony en PDP hebben nu een aantal van zijn patenten gratis in handen gekregen.

In Craig Thorner’s aanklacht beschuldigt hij Sony en PDP van illegale samenwerking en patent-ontwrichting. Sony wat moeten we hier van denken.