Topper van 2018: Metro: Exodus – Metro: Exodus werd vrijwel uit het niets aangekondigd op de E3 van 2017 en sindsdien kijken velen reikhalzend uit naar deze titel. Het is de opvolger van Metro 2033 en diens opvolger Metro: Last Light, inmiddels allebei cultklassiekers die zeker een sequel verdienen. Ontwikkelaar 4A dacht er precies hetzelfde over en verblijdt ons met een derde deel in de franchise. De game moet dit jaar uitkomen en uiteraard nemen we ook deze game even kort onder de loep.

Metro: Exodus – De Metro franchise bestaat vooral in moedertje Rusland uit veel meer dan enkel games. Er zijn talloze boeken in de loop der jaren uitgebracht die een heel donker, nihilistisch en post-apocalyptisch Moskou neerzetten. Metro: Exodus is daarin niet anders; de gameplay trailers die we tot op heden hebben gezien, druipen van sfeer. Het is inmiddels vijf jaar geleden dat het laatste deel in de serie uitkwam, dus we mogen op audiovisueel vlak flinke verbeteringen verwachten. Daarnaast is het na vijf jaar uiteraard ook wel tijd voor een goede opvolger en dat is met 4A aan het roer iets om ons weinig zorgen over te maken.

Goed, Metro: Exodus is een singleplayer first-person shooter die het moet hebben van het verhaal. De serie heeft een sterk (psychologisch) horrorgehalte, want je vijanden zijn allesbehalve normale mensen. De radioactiviteit muteert mens en dier in een toch al kapotte wereld en het is jouw taak om koste wat het kost te overleven. Je navigeert door donkere, claustrofobische gangetjes, maar ook weidse buitenomgevingen met geweldige uitzichten worden niet vergeten. Een multiplayer is afwezig, zoals we gewend zijn van de franchise. Het is alleen jij, je vijanden en je gasmasker.

De eerdere Metro games creëerden een vorm van spanning door je een gasmasker te laten gebruiken waarvoor je continu ampullen bij elkaar moest schrapen. Metro: Exodus’ verhaal speelt zich af gedurende één heel jaar en dat belooft wat. Je krijgt te maken met stealth elementen, een dag- en nachtcyclus, dynamische weer- en seizoensveranderingen en een uitgebreid crafting systeem. Verder krijg je naast lineaire levels ook open omgevingen voorgeschoteld, wat voor het eerst in de franchise is, waardoor er nog meer variatie in de gameplay zal ontstaan.

Waarom gaat dit een topper worden? Iedereen die een Metro game gespeeld heeft, weet hoe vet de sfeer in die games is. De donkere sfeer en de constante spanning die je voelt terwijl je door de geïnfecteerde straten van Moskou banjert, is geweldig. In een tijd waarin multiplayerelementen steeds vaker de facto onderdeel zijn van een game, is het verfrissend om weer eens een gedegen singleplayer te verorberen in een 2018 jasje. Met de genoemde vernieuwende elementen voor de franchise klinkt Metro Exodus ons als muziek in de oren. Wij kijken in ieder geval uit naar de release van deze game!

Meer over Metro: Exodus:
Metro Exodus aangekondigd
Metro: Exodus ontvangt mooie trailer
Releasedatum Metro: Exodus zit gewoon verstopt in de trailer