Sony heeft eindelijk wat meer laten weten over haar toekomstplannen voor PlayStation en de mogelijke opvolger van de PlayStation 4. John Kodera, CEO en President & Representative Director bij Sony Interactive Entertainment, meldde dat Sony de volgende drie jaar gaat gebruiken om zich klaar te maken voor de volgende stap. Dit deed hij tijdens een interview met onder andere The Wall Street Journal. Dit betekent dat men het dus iets rustiger aan gaat pakken tegenover de gebruikelijke zes-tot-zeven-jaar cyclus die we van Sony gewend zijn.

We will use the next three years to prepare the next step, to crouch down so that we can jump higher in the future,” zei Tsuyoshi “John” Kodera, die sinds vorig jaar oktober op de troon zit bij Sony. Sprekende met een select groepje journalisten vertelde Kodera ook dat de manier waarop netwerk services veranderen invloed hebben op hoe men tegen de introductie van nieuwe producten aankijkt.

“We need to depart from the traditional way of looking at the console life cycle,” he said. “We’re no longer in a time when you can think just about the console or just about the network like they’re two different things.”

Kodera vervolgde dit gesprek door heel duidelijk te zeggen dat men af moet van de traditionele levenscyclus van een console. Hij zei dat we niet langer in een tijd leven waarin je alleen maar rekening houdt met de hardware of enkel het netwerk, alsof het twee verschillende dingen zijn. Volgens Kodera zijn deze onlosmakelijk met elkaar verbonden en is de introductie van een nieuwe console vandaag de dag een heel ander verhaal dan bijvoorbeeld vijf jaar geleden.

Ook meldde hij dat Sony bezig is om te kijken hoe ze mobiliteit meer kunnen integreren binnen PlayStation. De PlayStation consoles zijn traditioneel gezien apparaten die alleen binnenshuis gebruikt worden en op dit gebied wil Sony innoveren. Sony had natuurlijk de PS Vita, maar Kodera zei dat men zichzelf niet meer wil beperken tot één apparaat. Hij meldde dat Sony met PlayStation een breder perspectief wil aanwenden, hintende naar een soortgelijk systeem als de Nintendo Switch.

We need a broader perspective than that because so many things are now connected via the internet,” aldus John Kodera. Hij gaf dus heel duidelijk aan dat men de ‘PlayStation 5′ over zo’n drie jaar wil introduceren. Hoe deze console er uit komt te zien is nog onbekend en daar wordt nog redelijk vaag over gedaan. De hints naar mobiliteit en het verder kijken dan de huiskamer kan ook alles betekenen. Of Sony ook voor een hybride optie gaat, zoals de Nintendo Switch, of dat men meer richting Remote-play wil gaan werd verder niet duidelijk aangegeven.

John Kodera is nog niet zo heel lang CEO bij SIE, maar vaart nu al een andere koers dan zijn voorgangers. Zo is hij erg open over de toekomstplannen van het bedrijf, waar we in het verleden juist heel weinig over te horen kregen.