Resident Evil VII heeft anderhalf jaar geleden twee dingen bewezen: dat stealth horror nog steeds verdomd griezelig kan zijn en dat het nog een stuk enger wordt wanneer je diezelfde prikkels in VR mag ervaren. Binnenkort mogen horrorfans met een PlayStation VR in hun bezit hun hart ophalen aan The Persistence, een sciencefiction horrorgame die de nadruk legt op stealth en je als beveiligingsofficier telkens in een willekeurig gegenereerde omgeving dropt. Het doel? Lang genoeg overleven om het ruimtestation waarin je je bevindt te repareren en vervolgens zonder al te veel poespas het hazenpad te kiezen.

De game verschijnt op 25 juli – een dag later dan eerder aangekondigd – maar dat belet regisseur Stuart Tilley niet om nu alvast een ferme tip van de sluier op te lichten. Tilley is duidelijk gek op de compleet geschifte creaties waar zijn team mee op de proppen is gekomen en stelt ons nu alvast voor aan een aantal monsters die je naar het leven zullen staan. The Listener ziet eruit als een mens, waarvan het hoofd niet volledig gevormd is. Hij heeft geen ogen, maar maakt die handicap meer dan goed met een stel overontwikkelde oren, die elk geluid direct kunnen lokaliseren. Niet handig, als je weet dat hij gewapend is.

De Bloodhound lijkt dan weer weggelopen te zijn uit de horrorfilm It Follows. Deze jongen is niet meteen de snelste van de klas, maar schuifelt wel steevast in een rechte lijn achter je aan. Hem verslaan kan je niet; hem ontwijken is een must. Tilley sluit af met de meest explosieve onthulling: de fireball, oftewel de zelfmoordterrorist van het gezelschap. Variatie alom, dus. En het wordt nog beter als je beseft dat ‘stealth’ in het geval van The Persistence geen synoniem is van ‘ongewapend’. Je krijgt wel degelijk een arsenaal om je mee te verdedigen, waaronder een goedje dat vijanden tijdelijk in vrienden kan veranderen.

Wie na de bovenstaande uitleg nog niet overtuigd is of The Persistence gewoon eens in actie wil zien, raden we de onderstaande trailer even aan. Wij zijn alvast benieuwd. Jullie ook?