DLC Special: Assassin’s Creed: Odyssey – Legacy of The First Blade – Met Assassin’s Creed: Odyssey kregen we het volgende epos binnen de bekende franchise op ons bord. Nu we inmiddels ruim twee maanden verder zijn verschijnt daar de eerste grote uitbreiding getiteld: Legacy of The First Blade. Met dit nieuwe hoofdstuk komen we meer te weten over de eerste bezitter van ‘The Hidden Blade’. Reden genoeg voor ons om hierin te duiken en om te ondervinden welke brug er vanaf het hoofdverhaal naar dit nieuwe hoofdstuk wordt gemaakt.

Een oude, bekende vijand

Met de start van dit nieuwe avontuur krijgen we niet veel tijd om op adem te komen. Jij wordt er als hoofdpersoon namelijk op uit gestuurd om een aantal mensen te redden die worden gegijzeld in een brandende stad. Daar aangekomen wordt duidelijk dat er een nieuwe vijand aan de horizon is verschenen. Deze vijand heeft het onder andere specifiek op jou gemunt. Met dit gegeven in het achterhoofd volg je een spoor van dood en verderf om daarna nader kennis te maken met Natakas. Deze heer vertelt je meer over ‘The Huntsman’.

Dit mythische figuur voert de ‘The Order of Hunters’ aan. Dat laatste is weer een andere benaming voor ‘The Order of Ancient’. Oplettende spelers zullen direct de verwijzing herkennen die gemaakt wordt naar het verhaal van Assassin’s Creed: Origins. Deze occulte orde doet binnen dit verhaal nu voor het eerst haar intrede waarbij jij onder andere een doelwit bent dat moet worden omgelegd. Verder jaagt deze sekte ook op Natakas en op Darius. Gaandeweg maak je kennis met Darius en dat is niet zomaar iemand.

Twee nieuwe metgezellen

Darius is de vader van Natakas en zij zijn van Perzische komaf. Vanaf het moment dat je kennis met hen maakt, komt het verhaal meer op gang. Darius is de eerste bezitter van ‘The Hidden Blade’, verder is hij een oudere man met een klederdracht die absoluut past bij de Assassins. Zijn strategie is ook voornamelijk om ‘vanuit de schaduw’ te opereren en qua karakter is Darius iemand die in het begin lastig te peilen is. Daarnaast wordt er steeds meer bekend over wat zijn beweegredenen zijn om de strijd aan te gaan met The Order of Hunters, want deze occulte groep maakt het jou, Darius en Natakas behoorlijk lastig.

blank

Reden genoeg om weer op jacht te gaan naar de verschillende leden van deze sekte. Nu zijn het zeven personen die je moet opjagen, waarbij er in de aankomende uitbreiding ongetwijfeld meer van zullen bijkomen. Goed, terug naar The Huntsman, de mythische leider van de sekte waar je nu mee te maken krijgt. Hij wordt neergezet als een vijand die er niet voor terugdeinst om jou als hoofdpersoon psychisch gek te maken. Op wat voor manier hij dat probeert te doen gaan we hier niet verklappen, want het is juist interessant om dit zelf te ervaren.

Wat we er wel nog over kunnen zeggen is dat jij als hoofdpersoon op enige wijze met jezelf geconfronteerd wordt. Dat maakt het wat lastiger voor je om de strijd voort te zetten. Maar toch zul je door moeten blijven gaan, want het is van groot belang dat je The Order of Hunters stopt. Stukje bij beetje verstevigt deze groep haar greep op de Griekse bevolking. Dat resulteert in veel rampspoed her en der en dat moet natuurlijk een halt worden toegeroepen. Het concentreert zich overigens op een beperkt gebied, want tijdens het verhaal verblijf je enkel in de provincie Makedonia.

Een weinig vernieuwend, maar aantrekkelijk opwarmertje

Het gebied wat je doorkruist is dus bekend en aan alles wat er te doen is in deze uitbreiding, zul je gemiddeld genomen zo’n vier uur kwijt zijn. We gaan er hier even bij vanuit dat je de game – net zoals ons – op de normale stand speelt. Je bent er dus vrij snel doorheen en dat zorgt er voor dat deze uitbreiding aanvoelt als een opwarmertje, maar dat is niet per se negatief bedoeld. Het verhaal smaakt absoluut naar meer en het kent een open einde. De game geeft in het menu ook genoeg aanwijzingen dat je nog veel meer te wachten staat, dus dat belooft wat.

Qua gameplay is het feitelijk niets nieuws onder de zon, want alles wat je doet ken je al uit de hoofdgame. Het enige wat wel echt nieuw is, is de nieuwe eigenschap ‘Death Veil’. Deze eigenschap zorgt ervoor dat lichamen van vijanden letterlijk verdwijnen nadat je hen om het leven hebt gebracht. Erg handig om te gebruiken wanneer je in een kamp meerdere vijanden stilletjes uitschakelt. Daardoor voorkom je dat nog levende vijanden alarm slaan wanneer ze het lijk van één van hun kompanen zien liggen.

blank

Conclusie

Ondanks dat deze uitbreiding niet al te groot is en het eigenlijk ook niks nieuws doet, kunnen we wel stellen dat het zeker interessant is om te doorlopen. Dat komt doordat er nu eindelijk voorzichtig een link wordt gelegd naar de Assassins, iets wat we zo misten in de hoofdgame. Interessant daarbij is de verwijzing die naar Assassin’s Creed: Origins wordt gemaakt met de introductie van The Order of Hunters. Het verhaal trekt hier echt de kar en daardoor is deze uitbreiding voor fans absoluut verplichte kost.