Gespeeld: Bee Simulator – Aan simulators hebben we vandaag de dag geen gebrek; je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een simulatorgame van. Met name Steam op de pc staat vol met dit soort games, sommigen serieus, sommigen sarcastisch en anderen zijn weer regelrechte topgames. Soms groeien games, die aanvankelijk bedacht zijn als klein tussendoortje, uit tot grote successen, zoals Farming Simulator of Goat Simulator. Binnenkort komt er weer een nieuwe bij in het lange rijtje, één die we nog niet eerder hebben gezien, namelijk Bee Simulator. Bijen zijn belangrijk en worden bedreigd en dus komt deze game op het juiste moment. Naast de maatschappelijke boodschap dat bijen belangrijk zijn, is echter ook de gameplay van belang en wij zochten voor jullie uit hoe het zit.

Zo vrij als een bij

De demo die we te spelen kregen liet ons vliegen binnen het natuurgebied van ons nest en Central Park in New York City. We waren als bij vrij om te gaan en staan waar we wilden en konden eigenlijk overal even gaan zoemen. Vanuit dit openwereldperspectief maak je kennis met verschillende personages in de vorm van andere bijen en insecten. Deze interacties zijn gemarkeerd in de wereld en makkelijk te herkennen. De gameplay die je voorgeschoteld krijgt, is op het eerste oog echter nog wat simpel. We moesten bijvoorbeeld door ringen heen vliegen of simpele turn-based gevechten uitvoeren met een wesp of een ander insect.

Het kan gelegen hebben aan de beknoptheid van de demo die we te spelen kregen, maar een echte simulator is dit niet. Je kunt de gameplay vergelijken met de wat simpelere games uit de tijden van de PlayStation 2, want je bent allesbehalve bezig met het simuleren van het leven van een bij. De gameplay is vrij arcade en het vliegen door ringetjes of het verzamelen van pollen staan ver van het woord simulatie af. Dit is jammer, aangezien de titel van de game de indruk wekte dat je het leven van een bij zou gaan beleven, maar men kiest toch voor een wat simpelere aanpak.

Meer een gimmick dan een volwaardige game?

Voor zover we de game nu hebben kunnen spelen, zijn we bang dat het in dit geval toch meer een gimmick betreft dan een volwaardige game. We hebben de rest van de gameplay wellicht nog niet kunnen ontdekken…  maar toen wij aan de CEO van VARSAV Game Studios vroegen wat we nog meer mogen verwachten, wees hij vooral naar de gameplay die we al gezien hadden. Een voordeel hiervan is dat de game straks makkelijk op te pakken is voor kinderen en dat zij ook nog bijleren hoe belangrijk een bij is. Over de maatschappelijke boodschap van de game kunnen we dus niet anders dan heel erg positief zijn; bijen zijn immers enorm belangrijk voor de mens en de natuur.

Voorlopige conclusie

Van wat we tot nu toe gezien hebben, blijkt dat de verwachtingen voor Bee Simulator niet al te hoog moeten zijn. Het is een relatief simpele game met een maatschappelijke boodschap die vooral jongere gamers zal bekoren. Verwacht je wat meer diepgang qua gameplay dan de standaard arcademissies die we hebben omschreven en al jaren in andere games zien, dan ziet het er niet naar uit dat Bee Simulator je dat te bieden heeft. De game zelf ziet er overigens redelijk goed uit; de wereld van de bij wordt in ieder geval wel op een heel artistieke en bijzondere wijze in beeld gebracht.