De belangrijkste beurs van het jaar zit er weer op. In de afgelopen dagen heb je een hoop kunnen lezen over de vele games die de komende maanden zullen verschijnen en ook voor ons was het relatief druk met al het nieuws. Toch viel deze E3 in vergelijking met vorig jaar wat rustiger uit en nu alles achter ons ligt, kunnen we eigenlijk niet om het punt heen dat het best wel saai was.

Enige nuance is op zijn plaats. Sony was niet aanwezig en dat is merkbaar geweest. Vaak kunnen we op dinsdag en woensdag na de Sony persconferentie nog veel aanvullend nieuws brengen over de first-party games en dat is nu weggevallen, waardoor het een beetje als een leegte aanvoelde. Dat speelt ongetwijfeld mee in onze stelling van deze week, maar als we verder kijken, zien we dat het niet zo heel spannend was.

Microsoft had deze E3 vrij spel en ze hadden hier ontzettend hard kunnen knallen. Zeker, hun persconferentie was erg degelijk en ze lieten mooie dingen zien, maar de aankondiging van de nieuwe Xbox was allesbehalve impactvol, puur omdat het hardwarematig niet buitengewoon anders is dan de PlayStation 5. Dat is althans op basis van de eerste informatie, dus het voelde een beetje als meer van hetzelfde aan.

Daarbij komt nog dat Microsoft vorig jaar aankondigde veel studio’s opgekocht te hebben en dat door te blijven zetten. Van die aangekochte studio’s hebben we niet bijzonder veel gezien en wat werd aangekondigd, heeft niet buitengewoon veel indruk gemaakt. Of anders gesteld: we zien de nieuwe games niet per se system sellers worden. Natuurlijk zitten we aan het einde van een consolecyclus, maar als je vrij spel hebt, moet je daar natuurlijk wel gebruik van maken en dat liet Microsoft een beetje liggen.

Dan wat de andere partijen betreft: Ubisoft had een leuke line-up, maar veel was al aangekondigd of gelekt, dus ook daar nauwelijks verrassingen. Idem dito voor Square Enix, dat met de ‘usual suspects’ kwam en daar meer van liet zien. Ook daar ontbrak het een beetje aan verrassingen en EA wist ook niet echt potten te breken, eveneens omdat alles al min of meer aangekondigd was. Bethesda wist wel nog met twee verrassingen te komen en dat waren Deathloop en GhostWire: Tokyo, twee interessante titels.

Een E3 moet bol staan van de spectaculaire aankondigingen, van verrassend nieuws en leuke nieuwe titels, maar daar was dit keer nauwelijks sprake van. Vat het niet verkeerd op, titels als Watch Dogs: Legion, Final Fantasy VII Remake, Star Wars Jedi: Fallen Order, Marvel’s Avengers en Halo: Infinite zijn stuk voor stuk titels om naar uit te kijken, maar waar waren de echt grote klappers? De titels waar iedereen ter plekke en online van uit z’n dak zou gaan?

Deze E3 zal de boeken in gaan als de E3 waar vooral Cyberpunk 2077 de show wist te stelen, zoals CD Projekt RED nu al een paar keer gedaan heeft. De zet met Keanu Reeves was meesterlijk, want dat zal iedereen herinneren. Dat is voor Microsoft positief, gezien het in hun show gebeurde, maar tegelijkertijd kan je je afvragen of dat het hoogtepunt moet zijn waar iedereen je show van zal herinneren.

Het is merkbaar dat het einde van deze generatie in zicht is en dat maakt deze E3 tot een soort tussenjaar, zoals we dat ook in 2012 gezien hebben. Zo terugkijkend op deze week kunnen we dus stellen dat het een saai gebeuren was. Maar, deze rubriek draait natuurlijk om jouw mening en wij bekijken het vanuit een wat pessimistisch perspectief. Dat betekent niet dat dit ook voor jou geldt, want misschien heb je juist wel enorm genoten en wisten de grote games echt veel indruk te maken. Daardoor kan het natuurlijk zijn dat je hier compleet anders tegenaan kijkt.

Er mee eens, totaal niet of je zit er een beetje tussenin. Het kan allemaal en we horen jouw mening over deze E3 graag hieronder.