In actie gezien: Desperados III – Ah, THQ Nordic, de uitgever die we natuurlijk kennen van… Nou ja, laten we realistisch zijn, we kennen ze voornamelijk van het opkopen van gigantisch veel franchises de afgelopen jaren. Diverse geliefde series van weleer worden gereboot of krijgen zelfs een vervolg. Desperados III is in ontwikkeling bij Mimimi Games en zij zijn er laaiend enthousiast over. De studio is bekend geworden met Shadow Tactics: Blades of the Shogun, ook een real-time tactics game. Toen zij te horen kregen dat THQ Nordic de rechten op de Desperados-franchise, één van hun favoriete series van vroeger, in handen had gekregen, stonden zij direct op de deur te bonken of zij aan de slag mochten met een vervolg. Shadow Tactics was een ijzersterke game, dus een studio als Mimimi in de schoot geworpen krijgen om verder te gaan met Desperados is natuurlijk een no-brainer. Wij mochten alvast een kijkje nemen naar hoe ver ze inmiddels zijn gekomen met deze titel.

John Cooper is back

Het moment dat we John Cooper zagen op het scherm wisten we al dat de ontwikkelaars vol met zelfvertrouwen zitten. Het oude verhaal van Desperados vervolgen is namelijk geen simpele klus, met name gezien Desperados 2 alweer uit 2006 stamt. Hoe het verhaal zal gaan verlopen is ons echter nog niet echt duidelijk gemaakt, mogelijk vanwege spoilers. We kregen een zeer uitgebreide missie te zien waarin niet alleen John Cooper, maar ook een paar van zijn nieuwe lotgenoten aan bod kwamen in de gameplay.

Het leuke is natuurlijk dat elk personage over zijn eigen vaardigheden beschikt. John Cooper is natuurlijk heer en meester met zijn revolvers, Doc McCoy keert ook terug met zijn sniper en de verleidster Kate O’Hara mag natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast zijn er ook twee nieuwe personages die met de groep mee op pad gaan. Hector is een beer van een vent, wat misschien ietwat ironisch is gezien hij een jager is die voornamelijk met vallen werkt. De ander is Isabelle Moreau, een dame die gebruik maakt van allerlei voodoo-krachten om haar vijanden te laten doen wat zij wil.

Geweldig design

De ontwikkelaars hebben goed gekeken naar de oude Desperados delen en waar nodig enige verbeteringen aangebracht. Je kan van al jouw aanvallen de reikwijdte inzichtelijk krijgen, maar ook het kijkveld van jouw vijanden is inzichtelijk gemaakt zodat je precies weet waar je wel en niet kan bewegen. Vooral het laatste is gedetailleerder dan ooit tevoren. Waar je voorheen bijvoorbeeld tien meter van een steen af kon gaan zitten en de vijand jou nog steeds niet zag, is dat nu wat realistischer. Je ziet dat de vijand een stukje achter de desbetreffende steen niks kan zien, maar als je er te ver van af zit kan hij er natuurlijk overheen kijken. Het zijn de kleine details die het tot iets moois maken.

blank

Wij kregen slechts één level te zien, maar dit level stond al garant voor zo’n veertig minuten aan gameplay. We bevonden ons als Isabelle Moreau in het woud, onderweg naar de oever van de rivier waar John Cooper ons op komt halen met een boot. Eenmaal bij de oever wordt Isabelle bijgestaan door Doc en Hector. Over alles in de levels lijkt te zijn nagedacht. Van de plaatsing van de vijanden tot gebouwen, bomen, stenen… Alles! Om dit alles duidelijk te maken lieten ze ons twee manieren zien om dit level aan te pakken. Bij juist gebruik van de omgeving werd al gauw duidelijk dat je gewoon ongezien het level door kan komen. Dit is overigens geen vereiste, jouw crew kan gelukkig wel een paar tikjes verdragen.

Werk aan de winkel

Hoewel we dit alles prachtig vonden werd het wel duidelijk dat Desperados III nog niet klaar is. Diverse keren had de game last van bugs die het level gewoon op zijn kop zette. Gelukkig maakte de game wel gebruik van autosaves door het level heen, dus hoefden we niet steeds te ver terug. Mimimi Games streeft er naar om Desperados III nog in 2019 uit te brengen, maar dit leek ons niet haalbaar van wat we hebben gezien. We snappen hun trots en dat ze de game zo snel mogelijk bij de spelers willen hebben, maar we zien vandaag de dag helaas al zo verschrikkelijk veel games die bij release gewoonweg nog niet af zijn, dat we liever hebben dat ze het nog even uitstellen.

blank

Voorlopige conclusie

Desperados III lijkt in ieder geval een waardige opvolger voor de klassieke Desperados-games te worden. Ook is dit de eerste kennismaking die PlayStation-fans van het eerste uur met deze serie zullen hebben, gezien de voorgaande delen pc exclusief waren. De ondergetekende is in ieder geval bekend met het bronmateriaal en ik was zeker niet teleurgesteld. Vond je Shadow Tactics of andere real-time tactics games vet én vind je het wilde westen vet? Dan zal Desperados III vast in de smaak vallen. Nu hopen we alleen dat de ontwikkelaars nog even wat meer tijd nemen alvorens ze de game uitbrengen, gezien de ernst van de bugs tijdens de presentatie behoorlijk zwaar was.