Sinds vorige week ligt Call of Duty: Modern Warfare in de winkelrekken, maar het blijkt dat de launch van de langverwachte shooter niet geheel naar verwachting gaat. De game wordt namelijk overladen met negatieve user scores.

Waarschuwing: het bericht bevat mogelijke spoilers na dit punt. De reden achter de lage reviewscores lijkt met name te zitten in het gegeven dat Russische mensen/soldaten geportretteerd worden als “gewelddadige en psychotische dieren zonder morele principes”. Sommige gebruikers beschuldigen Activision en Infinity Ward er zelfs van dat zij de geschiedenis proberen te herschrijven.

Er is namelijk een moment in de game waar er verwezen wordt naar de “Highway of Death”. Echter is het ditmaal Rusland die het fictieve land Urzikstan binnenvalt, waarna zij verantwoordelijk zijn voor honderden slachtoffers, daar waar dat in het verleden andersom zou liggen. Zij dat in een toch wel andere context en strekking. Toeval of niet, Infinity Ward stelde eerder dat het puur om fictie gaat, maar daar heeft men geen boodschap aan.

Dit alles is natuurlijk een saillante ontwikkeling, zeker gezien Sony er op het laatste moment voor koos om Call of Duty: Modern Warfare niet meer digitaal te verkopen in Rusland. Hierbij bleven zij erg vaag omtrent de achterliggende reden, maar met deze ontwikkelingen is die actie nu weer actueel. Zag Sony dit aankomen of… hopelijk krijgen we binnenkort duidelijkheid.

De kritieken van de spelers lijken ook lijnrecht tegenover de uitspraken van Jacob Minkoff – gameplay director – en Taylor Kurosaki – studio narrative director – te staan. In een gesprek met Game Informer vertelden zij namelijk dat de shooter geen politieke titel is, maar zich richt op thema’s. Het leek juist het idee te zijn om het verhaal van Modern Warfare vanuit verschillende perspectieven te vertellen en dat er geen sprake is van “goed of slecht”:

“In a world where no one is purely good and no one is purely evil, in that big meaty grey area in between, the conflicts that arise out of people wanting to get their way and achieve what they consider victory, the conflicts that result from that — that’s the meat of the conflicts we want to examine,”

“We want to present the different perspectives. We don’t want to say that one of them is correct…. What we want you to come away with at the end is an understanding of why all these different groups fight, or groups like them, and to have empathy for all of them and what puts them in this situation.”

De uitspraken van de twee heren lijken – volgens de spelers – dus niet overeen te komen met wat er in de game gebeurt. Op dit moment heeft Call of Duty: Modern Warfare een gemiddelde score van 3.0 op Metacritic, hoewel we dat natuurlijk niet té serieus moeten nemen. Desalniettemin een toch wat opvallende ontwikkeling.