Het was afgelopen november een hot topic voor mensen die op zoek waren naar een PlayStation 5 en/of een Xbox Series X: scalpers die in grote aantallen units opkochten om ze vervolgens voor woekerprijzen op Marktplaats, eBay en andere platformen te zetten.

Ongeacht wat de morele implicaties zijn van dit soort acties, het blijkt wel bijzonder lucratief te zijn. Volgens data engineer Michael Driscoll hebben scalpers via verkoopplatform eBay maar liefst 28 miljoen dollar verdiend aan het doorverkopen van PlayStation 5 en Xbox Series X units.

Driscoll publiceerde zijn bevindingen op Dev, waarin staat dat er meer dan 60.000 consoles zijn verkocht via eBay, waaronder 6.864 Series S en 22.932 Series X units. Van de PlayStation 5 gingen er 7.322 Digital Editions en 25.642 Disc Editions over de ’toonbank’.

De prijs van de PS5 Digital Edition lag rond de $937,- (adviesprijs $399,-), de Disc Edition was veruit de duurste en meest verkochte console met een prijs rond de $1.021,- (adviesprijs $499,-).

Inmiddels hebben retailers zoals bol.com al aangegeven dat ze pas in 2021 weer een nieuwe lading consoles verwachten. Heb je nog geen unit weten te bemachtigen maar ben je wel op zoek? Check dan zeker even onze voorraad checker!