Het is na Death Stranding onduidelijk waar Hideo Kojima momenteel mee bezig is, maar een aankondiging zou erg dichtbij moeten zijn. De vraag is echter of de nieuwe game van de bekende Japanner ook op de PlayStation zal verschijnen, want een nieuw gerucht wijst op een mogelijke samenwerking met Microsoft.

Eerder werd de PS5-game Abandoned (trailer hieronder) aangekondigd en deze game is afkomstig van een Nederlandse ontwikkelaar die niemand kent. Ook als er naar de man achter de studio gezocht wordt, kan er niks gevonden worden. Een wat opmerkelijke gang van zaken en dat deed het vuurtje aanwakkeren dat Kojima hier misschien achter zou zitten.

Waarom? Wel, ten tijde van Metal Gear Solid V: The Phantom Pain speelde Kojima ook met misleidingen via de fictieve studio Moby Dick Studios, waarover ook niets gevonden kon worden. Uiteindelijk waren het allemaal hints en teasers naar de nieuwe Metal Gear Solid, wat op een creatieve manier werd gedaan.

Gezien er veel onduidelijk is over wat Kojima precies aan het doen is én zijn voorgeschiedenis met een fictieve studio, werd de ontwikkelaar van Abandoned al snel met de Japanner in verband gebracht. Toch blijkt dat niet het geval te zijn, want de ontwikkelaar ontkent met klem samen te werken met Kojima en volgens journalist Jeff Grubb spreekt Kojima momenteel met Microsoft.

Zo zegt de journalist van GamesBeat dat Microsoft mogelijk de volgende game van Kojima zal uitgeven en een eerste hint was eerder dit jaar al te zien. Toen had Phil Spencer de mascotte van Kojima Productions op een plank staan tijdens een livestream. Of de deal tussen Microsoft en Kojima Productions al rond is, is niet duidelijk. Ook is het nog even de vraag wat voor gevolg dit heeft voor de PlayStation.

”But the biggest piece of evidence I have that Abandoned is not a Kojima joint is that Kojima is in talks with Microsoft about publishing his next game, according to a source familiar with the matter. And yes, that statue on Phil Spencer’s shelf was referencing a potential deal with the legendary developer. I cannot confirm if Xbox closed the deal yet, but my understanding is that Kojima is the focus of a Microsoft plan to leverage Japanese talent.”