Op 26 augustus komt Square Enix terug met één van de beste games op de PC ooit: Deus Ex. Het derde deel komt eraan in de vorm van Deus Ex: Human Revolution en het is dus hoog tijd om even te kijken hoe het allemaal begon bij deze franchise. Daarom hebben we deze special gemaakt waarin we naar het verleden kijken en in de toekomst van de RPG FPS Deus Ex.

De verbannen God

Het begon allemaal toen Deus Ex in 2000 het daglicht zag op de PC en na twee jaar eindelijk ook naar de PlayStation 2 toe kwam. Je bent de nieuweling JC Denton bij de United Nations Anti-Terrorist Coalition (UNATCO) in het jaar 2052 en leeft in een chaotische wereld. Er heerst een virus genaamd ‘Gray Death’ waarvoor een vaccin is gemaakt: ‘Ambrosia’. Dit middel is gemaakt door het Amerikaanse bedrijf VersaLife.

De grootste terroristengroep van de wereld is de National Secessionist Forces (NSF) en deze groep heeft een grote zending van het vaccin onderschept. Aan jou de taak om deze zending te achterhalen op welke manier dan ook. Hierdoor raak je vanzelf verzeild in de vele complotten en samenzweringen van Deus Ex.

http://youtu.be/50DAIEBmHtg

Deus Ex introduceerde ook de nano-augmentation technologie. Want jij bent niet zomaar iemand, maar een prototype van een nieuw soort agent: de nano-augmented agent. Door de nano-augmentations heb je veel bijzondere gaven die je normaal niet hebt en deze kan je op allerlei manieren gebruiken.

Doordat Deus Ex niet alleen een First Person Shooter (FPS) was, maar ook een Role Playing Game met een verdomd goed verhaal, is deze game een succes geworden. Het was de grondlegger voor het verdere vervolg en later ook natuurlijk de aankomende Deus Ex: Human Revolution. Verder hadden sommige acties invloed op het verhaal, op deze manier had de game drie verschillende einden van het verhaal.

Deus Ex deeltje twee

Ruim drie jaar later na het eerste deel kwam ontwikkelaar Ion Storm Inc. terug met het tweede deel. Na het succes van deel één dacht de ontwikkelaar hier van te kunnen teren met Deus Ex: Invisible War. Dit deel kwam alleen uit op de PC en Xbox en dit verliep anders dan gedacht.

In Invisible War speel je ditmaal met Alex D, twintig jaar na Deus Ex. Een terroristengroep voert een aanval uit in Chicago en verwoest de stad compleet. Ook in dit deel raak je weer verzeild in diverse complotten en samenzweringen tegen de overheid en verschillende bedrijven.

Ook in dit deel had jijzelf invloed op het verloop van het verhaal, zowel op het plot als de gameplay. Echter werd dit niet goed uitgewerkt en werd de game minder succesvol dan gedacht.

Op naar Human Revolution

Deus Ex heeft ons veel gebracht. Door de vele interactie in de game en de grote invloed die je hebt op zowel de gameplay en het plot van het verhaal is de allereerste game zeer succesvol geworden. Elf jaar na dato van Deus Ex vinden de heren van Square Enix het hoog tijd dat er een volwaardige opvolger komt.

Eidos Montreal heeft Deus Ex: Human Revolution al een aardige tijd in ontwikkeling en na het spelen van een eerste preview van het derde deel zijn we al aardig positief. Nog maar een kleine drie maanden wachten totdat deze uitkomt, maar we weten al zeker wat ze ons willen geven.

Met Deus Ex: Human Revolution is het nog meer de bedoeling om ons het verhaal te laten maken van de game. Jouw keuzes zijn enorm van belang, welke route je precies neemt, ga je voor de volle actie, kies je om te gaan sluipen, werkelijk elke keuze die jij maakt heeft invloed op het verloop van het verhaal.

Daarbij zijn ze zeker ook niet het RPG-element vergeten, welke nog veel uitgebreider zal zijn dan je gewend bent. Je kan niet zomaar een paar dingetjes upgraden, maar je zal jezelf op elk gebied moeten zien te verbeteren om verder te komen in de game. Als je een uitgebreide preview van Deus Ex: Human Revolution wilt lezen, kan je dat hier doen.

Wordt het een revolutie?

Of Deus Ex: Human Revolution echt een verandering zal worden, dat moet nog uitblijken. In onze ogen verdient deze franchise een nieuwe kans, na de mislukking van het tweede deel. Wij hebben er vertrouwen in dat Deus Ex: Human Revolution een goede game kan worden die geschikt is voor elke gamer die van actie houdt of van de stealth van bijvoorbeeld Splinter Cell en Metal Gear Solid. Deze game wordt niet zomaar een simpele FPS, maar een echte RPG FPS met een verdomd goed verhaal waar jij veel op in te brengen hebt.