Dit artikel is eigenlijk geschreven voor onze andere site, namelijk AppleSpot, maar kan eventueel ook interessant zijn voor de PSX-Sense bezoekers..

Er zijn al verscheidene fabrikanten geweest die nagedacht hebben hoe ze nu met de iPod Touch kunnen concurreren. Tot op heden is er alleen nog geen enkel bedrijf geweest die met een apparaat op de markt kwam dat daadwerkelijk met de iPod Touch kon concurreren. De mensen die PSX-Sense ook in de gaten houden, ons PlayStation Blog, zullen inmiddels wel weten dat Sony PlayStation met een nieuwe handheld komt.

Sony heeft inmiddels al bewezen succesvol te zijn in de handheld markt en was eigenlijk de marktleider als het gaat om een portable device met media-mogelijkheden. De PSP kende zijn release eind 2004 in Japan en liep toen qua features ver vooruit op de rest. De PSP kon video’s afspelen, muziek, foto’s in diashows veranderen en het had een prachtig scherm. Daarnaast had de PSP ook nog eens echte toptitels qua games zoals Ridge Racer, Tony Hawk, Midnight Club en nog veel meer. Later werden ook games zoals Gran Turismo, Grand Theft Auto, Tekken, NBA, FIFA en en andere grote namen naar de PSP gebracht.

http://playsense.nl/images/file/img_4e19e8af68d0c.jpg

Dit maakte de PSP voor zowel mediafanaten als gamers de ultieme handheld. We zitten nu alleen niet meer in het jaar 2004 en er is ontzettend veel veranderd op handheld gebied. Op dit moment is Apple de marktleider als het gaat om een portable mediadevice en is de PSP inmiddels al flink verouderd. Sony is alleen van plan het hef weer terug in handen te nemen door de PS Vita te introduceren.

De PS Vita zal de vloer aanvegen met de Nintendo 3DS, dat is iets wat we wel durven te beweren. Waar de 3DS nog met games komt die eruit zien alsof het een launchtitel voor de Nintendo 64 is alleen dan met 3D, is de PS Vita meer future-proof. Om je eerst even een introductie te geven wat de PS vita precies is, raden we je aan eerst de video hieronder te bekijken voor je verder leest.

Zoals je ziet is de PS Vita een zeer veelzijdig apparaat met talloze features. Het enige nadeel van de PS Vita tegenover de iPod Touch is dat die veel groter is om die reden is het wellicht moeilijker mee te nemen als je geen tas bij je hebt. Maar, als we gaan kijken wat de PS Vita allemaal in huis heeft ga je toch wel even nadenken hoe de iPod Touch zich staande gaat houden in de markt van 2011.

http://cdn.psx-sense.nl/wp-content/uploads/2011/07/img_4e170d495fd9c.jpg

De PS Vita is uitgerust met een 5 inch OLED touch-screen, tilt-functie, kompas, accelerometer, gyroscoop, touchpad op de achterkant, WiFi, 3G (optioneel), front-facing camera, camera op de achterkant, GPS, twee anloge sticks, game-buttons, uitbreidbaar geheugen en bluetooth. Games worden straks aangeschaft in de PlayStation Store, maar kunnen ook gekocht worden in de winkels op flashgeheugen. Ook is er online gaming mogelijk via het PlayStation Network en de schermresolutie is 960×544 pixels.

De PS Vita wordt naar verluid eind dit jaar gelanceerd in Japan en in het eerste kwartaal van 2012 in Europa en Amerika. Tijdens lancering zijn er al meteen launchgames als Uncharted, Killzone, Call of Duty, LittleBigPlanet en meer te krijgen. Let wel, dit zijn echt triple A-titels en geen simpele Angry Birds zoals op de iPod Touch. De graphics van de games zijn tevens adembenemend, check daarvoor maar eens de trailer hieronder.

Zoals je ziet zijn de games van de PS Vita van een heel ander caliber dan de iPod Touch. Niet langer zit je games te spelen met je vingers op een touchscreen, maar is de belevenis van portable gaming veel beter op de PS Vita met echte buttons en analoge sticks.

Natuurlijk is dit allemaal leuk en aardig, maar wat maakt de PS Vita, naast haar features en mogelijkheden, nu zo’n concurrent van de iPod Touch? Dat is ten eerste, de prijs en daarnaast 3G-functionaliteit. De PS Vita ondersteund 3G door middel van een simkaart, net zoals we dit op de iPad kennen, waarmee je overal online kunt. Ook krijgt de PS Vita Skype, dus bellen is in theorie ook nog eens mogelijk. Als klapper op de vuurpijl zal de Wi-Fi versie van de PS Vita slechts 250 euro kosten in Europa en 250 dollar in de Verenigde Staten. De 3g-versie gaat over de toonbank voor 300 euro en 300 dollar.

http://cdn.applespot.nl/wp-content/uploads/2011/07/img_4e16f39aab1d3.jpg

Dit betekent dat een 32GB iPod Touch straks net zoveel kost als een PS Vita met 3G functionaliteit. We hebben echter, zoals je inmiddels wel weet, al lopen vissen bij enkele bronnen. We zijn te weten gekomen dat Apple de mogelijkheden bekeken heeft voor 3G in de iPod Touch en dit wellicht september dit jaar aan gaat aankondigen. Met deze zet zou Apple toch een stapje voor kunnen blijven op de PS Vita, ondanks alle vette features waar Sony mee gaat komen. Wij zijn in ieder geval zeer benieuwd naar deze strijd en vragen ons af hoe de PS Vita zich gaat vestigen in de huidige markt.

Sony is zich gaan realiseren dat vernieuwing belangrijk is voor de consument. Mensen hebben graag het gevoel dat ze iets nieuws in handen hebben wat nog niet eerder gedaan is. De PS Vita is een apparaat die in staat is die vernieuwing te brengen. Met games die eruit zien alsof ze op de PlayStation 3 gespeeld worden en veel leuke features, heeft Sony PlayStation een interessant apparaat in handen. De iPod Touch is al een flinke tijd op de markt en heeft niet ontzettend veel vernieuwing gebracht sinds de release. Het is altijd bij wat tweaking gebleven zoals een camera, beter scherm en al dat soort dingen.

Begrijp ons niet verkeerd, de iPod Touch is een geweldig apparaat maar het is ook tijd voor wat vernieuwing in deze markt. Games spelen speelt voornamelijk een belangrijke rol bij de iPod Touch gezien de populariteit van het apparaat bij jongeren. Sony weet dit en speelt hier ontzettend goed op in met de PS Vita door titels als Call of Duty en Killzone zoals je deze kent van de console, naar je toe te brengen in handheld vorm.

Met al deze features zoals games, Skype, 3G en leuke gimmicks op het apparaat zelf zoals een touchpad staat Sony sterk in haar schoenen. De vraag is dan ook, wat gaat Apple doen om de iPod Touch aantrekkelijk te houden? Met 3G-functionaliteit zouden ze de iPod Touch een stuk populairder kunnen maken en wie weet komt Apple zelfs nog met een feature die niemand had durven dromen. We zullen het maar moeten afwachten wij zijn in ieder geval benieuwd hoe 2012 eruit gezien.