Iedereen die deze website bezoekt zal het bovenstaande probleem wel herkennen. Het najaar staat weer voor de deur en de line-up aan geweldige must-have titels groeit en groeit. Helaas groeit de portemonnee van menig gamer niet even exponentieel, waardoor er vaak niet genoeg geld is voor al deze geweldige titels. Daar komt nu echter verandering in! Door middel van dit stappenplan zal je straks zat geld over hebben om er in het najaar weer vol tegenaan te gaan en wellicht zelfs nog wat geld over te houden voor een leuk kerstcadeau voor je vrienden. Benieuwd hoe je dit voor elkaar gaat krijgen? Lees dan snel verder!

Stap 1 – Weet wat je wilt

De eerste stap als gamer met een beperkt budget is kijken wat je nu echt wilt. Welke titels moet en zal je spelen, welke zullen al je vrienden halen en welke kan je eigenlijk beter laten liggen tot ze in de budgetbak liggen? Het slimste hierbij is uit te gaan van franchises die je kent en die je vertrouwt. Ben je al jarenlang een gigantisch fan van Call of Duty en Battlefield? Dan weet je al dat je Modern Warfare 3 en Battlefield 3 moet en zal hebben.

Heb je echter nog nooit een Deus Ex game gespeeld, hier nooit van gehoord en ben je eigenlijk totaal niet onder de indruk van wat je tot nu toe hebt gezien? Laat deze dan vooral schieten en wacht op deskundige reviews. Alhoewel deze natuurlijk gebaseerd zijn op een mening kan je door vele reviews te lezen vaak snel genoeg zien of een game goed is of niet.

Een handige website om allerlei verzamelde reviews te bekijken is dan ook metacritic. Deze website verzamelt reviews van allerlei websites, magazines en blogs om vervolgens een gemiddeld cijfer te koppelen aan de game. Tevens kunnen gebruikers de game ook een cijfer geven, waardoor je altijd ziet hoe erg de mening van de consument afwijkt van de ‘professionele’ gamer.

Stap 2 – Stel een spaarplan op

Het klinkt wellicht kinderachtig, maar als je iets wilt zal je ervoor moeten sparen, zeker als je een dure hobby als gamen hebt. Met de tientallen titels die in het najaar uitkomen ben je al gauw twee- à driehonderd euro kwijt als je het beste van het beste wilt, waarvoor een plan zeker geen overbodige luxe is.

Op de site van het Rabobank project; baas over eigen geld ofwel BOEG, kan je gratis een geavanceerd spaarplan opstellen. Hier kan je onder andere aangeven wat je zoal wilt tegen welke tijd, denk hierbij aan Modern Warfare 3 en Battlefield 3 op respectievelijk 11 november 2011 en 25 oktober 2011. Hierna kan je aangeven wat je inkomsten zijn, wat je al op je rekening hebt staan en wat je voor maandelijkse of wekelijkse uitgaven hebt.

Door dit plan te volgen rekent het vervolgens uit hoeveel je per maand opzij moet zetten om genoeg geld klaar te hebben liggen voor alle must-haves, zodat je niet voor nare verassingen komt te staan aan de kassa.

Stap 3 – Koop zo goedkoop mogelijk

Deze stap heeft waarschijnlijk een hoog “Thanks Capt. Obvious” gehalte, maar als we zien hoeveel mensen hun games nog steeds voor de volle mep halen is dit toch een stap die we niet kunnen overslaan. De aanbevolen verkoopprijs voor games ligt meestal tussen de €60,- en de €65,-, waarbij we ook nog rekening moeten houden met uitschieters als special editions. Er zijn echter een hoop winkels waar je wat voordeel kunt behalen, zeker als het gaat om webshops.

Maar hoe vind je deze games nou zo goedkoop mogelijk? Alle winkels in de stad langs gaan en elke webshop die je kent bezoeken is natuurlijk een optie, maar wel een behoorlijk omslachtige. Handiger is het om uit te gaan van een medium wat alle prijzen van winkels en webshops handig op een rijtje heeft.

Bekende bronnen hiervoor zijn onder andere prijsvergelijk en kieskeurig, maar voor de gamers moeten we toch wel budgetgaming aanraden. Deze website voor en door gamers heeft van elke game, accessoire en console de prijzen netjes op een rijtje zodat je altijd de laagste prijs binnensleept.

Stap 4 – Kijk uit voor impulsaankopen

Als je de voorgaande stappen netjes gevolgd hebt zal je waarschijnlijk genoeg geld hebben voor alle toffe must-haves die je in het najaar wilt spelen. Slechts één ding kan nog roet in het eten gooien en dat zijn impulsaankopen. Zoals we allemaal weten zijn gamers gek op koopjes en helaas weten veel winkels hier op in te spelen.

Neem nu even de Gamer’s Heaven actie bij de mediamarkt als voorbeeld. Drie games voor 49 euro, gewoon in de winkel? Meenemen die handel denk je waarschijnlijk, maakt niet uit of je de games eigenlijk wel wou hebben. Het resultaat? Drie nieuwe doosjes die stof liggen te verzamelen in je kast en een must-have uit het najaarsseizoen minder.

Makkelijker gezegd dan gedaan? Zeker. Het is om die reden dan ook handig om tijdens het maken van je stappenplan een beetje speling mee te geven zodat je je dit soort zaken kunt veroorloven. Dit is bijvoorbeeld goed te doen onder het kopje ‘overige uitgaven’ in het BOEG plan. Laat je je niet verleiden? Dan kan je na het binnenslepen van alles wat je wou hebben nog even rondneuzen in de budgetbakken voor Deus Ex die je eerder hebt overgeslagen!

Great Succes!

En daar heb je het, een plan met slechts vier stappen om je niet meer zorgen te maken of je wel genoeg geld over gaat hebben voor al die toffe titels, die nieuwe controller of wellicht zelfs die nieuwe console. Wij zijn ervan overtuigd dat het werkt maar wie zijn wij om dat te beweren? Probeer het daarom ook snel zelf uit en laat het ons weten in de reacties hieronder!