De allereerste Ghostbusters film kwam uit in 1984 en het tweede deel in 1989. In de films speelde niemand minder dan Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Rick Moranis, Sigourney Weaver, Annie Potts, en Ernie Hudson de hoofdrollen. Ontwikkelaar Terminal Reality heeft in samenwerking met Sony en Atari de rechten gekregen om een game te maken die zich afspeelt na de tweede film. Hierin spelen de originele karakters en spoken natuurlijk ook, maar wordt de game een succes of is het weer de zoveelste filmgame die het niet haalt bij een normale game?

Dit hebben wij zelf kunnen zien tijdens de presentatie van Atari in Hotel New York in Rotterdam, met daarbij gameplaybeelden van de game met uitleg van Drew Haworth en Brendan Goss, respectievelijk de Creative Director en Executive Producer van Terminal Reality. Natuurlijk mochten wij na afloop de game even spelen op de PlayStation 3, zodat we weten wat we kunnen verwachten, want: Who You Gonna Call on the 16th of June??? Ghostbusters!

Het verhaal

Het verhaal speelt zich twee jaar na de tweede film van Ghostbusters af. De vier heldhaftige mannen hebben nog steeds succes als echte spokenvangers en werken nog steeds vanuit hun kazerne in New York, waar alles zich afspeelt. Jij komt daarbij als een beginner en mag gelijk op pad. Natuurlijk krijg je meteen de bekende ‘Proton Pack’ op je rug en kom je op de oude bekende locaties uit de films zoals de ‘National Library’. In Ghostbusters kan je ook reizen naar de andere dimensie waar de spoken vandaan komen, dit door portals die je tegenkomt.

Samen met je collega’s ga je op avontuur om Slimer, Gozer en de andere spoken aan te pakken met veel humor, actie en spanning. Doordat je de gehele omgeving kan vernietigen, staat er niks in je weg. Je kan zelfs objecten oppakken met je beamstralen en naar de spoken toegooien. Het leukste hieraan is dat je hiervoor punten kan krijgen. Ook is het van belang om tijdens de game je teamgenoten te genezen als ze gewond zijn, dit moeten ze immers ook doen als dit bij jou gebeurd.

Gameplay

Doordat wijzelf Ghostbusters even konden spelen, hebben we de gameplay natuurlijk gelijk getest. Doordat je stuurt met de analoge sticks, loop je makkelijk en tegelijkertijd kan je jouw stralen vanuit je Proton Pack goed richten naar de spoken toe. Als je éénmaal een spook te pakken heb gekregen met de straal, moet je richting de spokenval (‘trap’) gaan. Als ze hierin getrokken worden, dan zitten ze opgesloten. Over het algemeen verloopt alles vlekkeloos, alhoewel dit soms wel moeilijk mikken wordt en het je niet altijd in één keer lukt om de spook in de val te krijgen.

Voor de rest voelt alles lekker soepel aan en zal je weinig tot geen last hebben van obstakels of moeilijke bewegingen. Eén minpunt is er duidelijk wel, het springen met je personage. Dit gaat niet zo lekker als je ergens op iets kleins wilt gaan springen. Door de makkelijke bewegingen met de analoge sticks op je joypad loop je met gemak door de gangen of trappen, alhoewel het vervelend is als er iemand voor je loopt en je kan er niet door.

Het mooie is dat je weinig op je scherm ziet, dus geen HUD of iets dergelijks. Dit allemaal is verwerkt in je Proton Pack op je rug. Dit om meer weer te kunnen geven op je scherm. Dit is zeker één groot positief punt van Ghostbusters. Het grootste nadeel is nog wel dat je niet met de Ectomobiel kan rijden, de auto van de Ghostbusters.

Multiplayer

Ghostbusters heeft een uitgebreide multiplayer mode met maar liefst twaalf verschillende omgevingen waar je kan strijden, dat kan je dan doen in teams van maximaal vier personen en zijn er zes verschillende modi. Zo kan je bijvoorbeeld met ‘Most Wanted Ghost’ strijden met en tegen andere gamers om de meest gezochte spook te pakken en zo de punten te pakken. Ook heb je de ‘Destruction’ mode waarbij je met je team zoveel mogelijk moet vernietigen en de ‘Artifect’ mode waarbij je de voorwerpen moet verzamelen met je stralen.

Graphics

De game speelt zich merendeels af in de avond en nacht, dus veelal zal het donker zijn. Maar door de stralen uit je Proton Pack komt er toch veel licht in je scherm. De spoken zijn mooi weergegeven en zullen half doorzichtig zijn. Naar ons idee kunnen de graphics zeker beter en vooral voor de gameconsoles van tegenwoordig. Alles lijkt een beetje statisch en de cutscènes zien er niet echt optimaal uit. Hopelijk wordt hieraan nog hard aan gewerkt voordat de game uitkomt. Zeker omdat de game meer een film moet lijken met een goed verhaal.

De stralen uit je Proton Pack kunnen alles vernietigen en laten een duidelijk spoor achter op de muren. Als je objecten als tafels of schilderijen kapot maakt, zullen deze vaak na een paar seconden verdwijnen. Voor de rest zien de karakters er goed uit en zie je meteen dat de acteurs alle medewerking hebben verleend.

Geluid

Met de originele muziek van de films en de stemmen van de acteurs hebben ze wel een goed aspect uit de game te pakken. Dit verwezenlijkt het realisme van de game mooi en de geluiden vanuit je Proton Pack klinken goed uit je speakers. Over het algemeen zijn we tevreden over het geluid van de game en kunnen tot nu toe geen minpunten hierop vinden. Er zit veel variatie in en alles is duidelijk te horen.

Conclusie

Doordat dit de zoveelste game wordt van een film, zijn de verwachtingen hoog. Wij denken Ghostbusters meer een game wordt voor de liefhebbers van de film of voor de reguliere gamers. Door de redelijke graphics, een goed verhaal en het mooie geluid wordt Ghostbusters een aardige game, die het waarschijnlijk vooral moet hebben van de multiplayer modes. Er is ook één groot nadeel van de game, je kan helaas niet met de ‘Ectomobiel’, de auto van de Ghostbusters, rijden. Als slot kunnen wij wel alvast iets verklappen over de game wat waarschijnlijk het verhaal interessanter maakt, er zal een liefdesverhaaltje inzitten en ontwikkelaar Terminal Reality staat te springen om een tweede game van Ghostbusters te maken.