http://playsense.nl/images/file/img_4e37cb903ce57.jpg

De PS Vita was vrij sterk aanwezig tijdens de GamesCom in Keulen en had een geheel eigen stand waar een gelimiteerd aantal mensen naar binnen konden. De wachtrij was aardig lang en voor de normale bezoeker haast niet te doen, tenzij je een aantal uurtjes vrij hebt. Wij mochten de PS Vita in ieder geval na even een kleine presentatie van 10 minuten gelijk onder handen nemen. Wat onze bevindingen zijn lees je in deze hands-on!

Wat is die mooi

Dit is meteen het eerste wat opviel aan de PS Vita, wat is het een prachtig apparaat. De knoppen, het materiaal, de touchpad en het scherm waren allemaal van goed materiaal en dat straalde er vanaf. Als je de PS Vita vast hebt in je handen voel je gewoon dat je iets vast hebt wat van deze tijd is. Dit gezegd hebbende, let’s talk gaming!

http://playsense.nl/images/file/img_4e50f3de6003c.jpg

Hoe het apparaat speelt

De game die we als eerste mochten doen was Asphalt Injection, origineel natuurlijk bekend van de iPhone en Android-toestellen. Nu is Asphalt leuk op een telefoon, maar op de PS Vita vond ik hem persoonlijk zelf wat te min. De game beidt niet echt heel goede gameplay en de PS Vita kan vele malen beter. Daarnaast speelden we nog met Dungeon Hunter en Formule 1.

http://playsense.nl/images/file/img_4e5100880337a.jpg

Het eerste wat opviel aan de PS Vita is dat de buttons vrij klein waren, de D-Pad kwam er nog wel mee weg maar de welbekende PlayStation-buttons waren iets te klein in onze optiek. De buttons zijn namelijk aanzienlijk kleiner dan de PSP en DualShock 3-controller, of dit alleen problemen gaat opleveren tijdens het gamen weten we nog niet echt. Het was in ieder geval wel iets wat meteen opviel, echt last hebben we er alleen (nog) niet echt van gehad.

De dikte van de PS Vita viel ook reuze mee, het apparaat is natuurlijk wel de eerste revisie van de PS Vita en qua dikte heeft Sony een lekker handzame maat weten te vinden. Het apparaat lag dan ook vrij lekker in de hand, de touchpad op de achterkant is alleen iets waar je echt voor uit moet kijken af en toe. Er zitten twee vingergootjes achter de PS vita waarin je de middelvingers moet leggen tijdens het spelen. Dit zodat je de touchpad niet aan zult raken.

http://playsense.nl/images/file/img_4e5101c14ee37.jpg

Nu kan dit iets persoonlijks zijn, maar zelf vind ik het beter spelen door me middelvinger aan de achterkant te laten rusten. Is er echter een element op de PS vita waarin je de touchpad moet gebruiken, heb je de kans dat je alle kanten op zwiept omdat je vingers er tegen aanzitten. De games die wij alleen gespeeld hebben hadden hier weinig last van, maar met andere games is het wel iets waar we voor vrezen. Een handige oplossing hiervoor zou de mogelijkheid zijn om de touchpad uit te kunnen zetten.

Verder is het scherm zeer en dan ook zeer helder, het is niet zo scherp als de iPhone 4, maar komt er wel bij in de buurt. Dit heeft denk ik met de resolutie te maken van de PS Vita, deze had natuurlijk wel iets hoger gekund maar we moeten niet vergeten dat het apparaat slechts 250 euro kost. Voor deze prijs krijg je een scherm waar je u tegen zegt en daar zijn we echt heel blij mee.

Algehele ervaring

We mochten slechts 20 minuten doorbrengen met apparaat, dus de algehele ervaring bepalen is wellicht wat moeilijk maar een paar dingen werden toch wel duidelijk. De PS Vita is namelijk een handheld die echt aanvoelt als een waardige opvolger van de PSP. Het is echt een PlayStation 3 in zakformaat en de kracht van het apparaat is ongelooflijk. Het is net als de PSP toentertijd een uitkomst voor developers om hun creatieve gedachten de vrije loop te laten.

Met de PS Vita is zoveel mogelijk, er kunnen games gemaakt worden die alleen het touchscreen gebruiken, alleen het touchpad of puur de tilt-functie. Daarnaast heb je voor de ‘echte’ grote titels waarin racen, schieten of fighting nodig is, de PlayStation-knoppen. Het is allemaal zo ontzettend veelzijdig en er is gewoon zoveel mogelijk dat dit voor iedere ontwikkelaar een uitkomst is. De PS Vita gaat het uiteraard zwaar krijgen met de huidige mobile gaming industrie, maar iemand die op de PS Vita een potje Resistance of iets dergelijks heeft gespeeld; zal meteen een Vita willen. Dit geldt ook als je nu een iPhone of Android hebt, de PS Vita is geweldig.

http://playsense.nl/images/file/img_4e5104e5def5d.jpg

Voorlopige conclusie

Als het om een portable gaming ervaring gaat dan staat de PS Vita met stipt op nummer één. Het apparaat heeft zoveel te bieden en de mogelijkheden zijn eindeloos. Nu is dit vaak zo bij nieuwe apparaten, maar we zien nu al in de trailers van de PS Vita dat er al zoveel developers bezig zijn met het ontwikkelen van innovatieve games voor het apparaat. Met de PS Vita gaat het echt wel goed komen, na tijd te hebben doorgebracht met dit apparaat is er maar één conclusie mogelijk; meteen pre-orderen en gek worden van het wachten.