De aankomende maanden zal de strijd losbarsten tussen de verschillende titels. Allemaal willen ze gekocht worden en de gamers overtuigen tot deze aankoop. Een game die zeker meedingt in de strijd om één van de grootste titels van het jaar te worden is Rage. Deze FPS wordt ontwikkeld door ID Software, de ontwikkelaar die ook achter de Doom games zit. Wij hebben de game uitgebreid mogen spelen op de GamesCom. Is deze game een rage, of wil je niets liever dan deze game met woede uit het raam gooien? Je leest het in deze preview!

Overlever, dat ben jij

Onze spel sessie begon met een erg mooie cutscene waarin we te zien kregen dat verschillende mensen werden ingevroren en in capsules werden gestopt om vervolgens de ruimte in geschoten te worden. Je stort echter met schip en al weer op de planeet neer wanneer je een meteoriet raakt. Langzaam ontwaken je en zie je dat de andere in de capsules het niet zo goed hebben gedaan als jou. Je opent de deur van je schip en BAM, je bent opeens in de toekomst! Na een paar stappen wordt je al aangevallen door maniakken, maar gelukkig krijgen ze een kogel recht door hun lelijke kop geschoten. We zijn gered…voor nu dan.

Na een korte inleiding kom je erachter dat jij een overlever bent van een experiment en dat mensen zoals jij veel geld waard zijn. Vooral de huidige regering is geïnteresseerd in overlevers zoals jij. Veel clans en ander gespuis hebben er hun baan van gemaakt om ze op te sporen en te verkopen. Aangezien de maniakken die je eerder al aanvielen nu weten dat je er bent stuurt onze vriendelijke vriend je erop uit om korte metten te maken met hun groep. Geweer in ons handen en een quad onder onze kont, op naar onze eerste missie.

Scheuren door de schoonheid

Zodra we uit onze capsule in de buitenwereld kwamen viel ons meteen al op: wat is deze game toch godsgruwelijk mooi. Prachtige omgevingen en uitzichten begroette ons en het detail in de wereld is ongeëvenaard. ID Software houdt van Rage en dat blijkt uit de liefde en zorg die is gestoken in het creëren van de wereld. Van de vele NPC’s die hun dagelijks ding doen tot aan de roterende wieken van gebouwen, de wereld van Rage leeft en schreeuwt om verkent te worden.

Voertuigen spelen een grote rol in Rage. Begrijp ons niet verkeerd, het is en blijft een shooter, maar van punt A naar punt B komen doe je toch het beste met een leren zetel onder je kont en een brullende motor om deze in beweging te doen zetten. Het rijden voelt goed aan en werkt zoals je gewend bent. Er is ook een boost aanwezig op de meeste voertuigen om ervoor te zorgen dat je jumps en dergelijke wel kan halen. Eenmaal aangekomen bij de schuilplaats van de ongelukkige clan ramde we net iets te hard tegen de railing aan. Hoppa daar vlogen we van onze quad recht de berm in. Voortaan dus maar even remmen voor obstakels.

Jij denkt dat je slim bent?

Bijkomend van de quad crash lopen we de schuilplaats binnen en meteen wordt de toon gezet door de donkere en duistere sfeer die er hangt. Stof, rommel en bakstenen zijn de hoofdingrediënten van deze plek. Na de eerste paar stappen worden we begroet door de eerste maniak. We trekken ons wapen en richten op ze hoofd…BAM…mis? Verdraaid die eikel rolde weg en loopt nu tegen de muur om ons aan te vallen met zijn bijl. Iets beter geplaatste schoten doen hun ding. Het blijkt dus al snel dat deze vijanden iets slimmer zijn dan normaal.

Naarmate we vorderde door de schuilplaats kwamen we steeds meer vijanden tegen die slim gebruik maakte van de omgeving. Dekking zoeken, wisselen van cover, klimmend en rollend kogels ontwijken, de gevechten in Rage zorgen ervoor dat je constant moet op blijven letten. Ook buiten gevechten moet je blijven opletten. Er liggen veel verborgen items die je helpen je leven erbij te krijgen. Gevonden kogels zijn ook altijd handig in de wereld van Rage aangezien deze nogal schaars zijn.

Voorlopige conclusie

Rage is een FPS die ongelofelijk dynamische gevechten biedt, gecombineerd met een prachtige wereld en verslavende gameplay. Na onze speelsessie hadden we alleen maar zin om meer te spelen. We hadden nog geen eens de mogelijkheid om de kruisboog uit te proberen of de verschillende turrets te gebruiken, laat staan het spelen met de verschillende type kogels. Rage wordt een topper die door FPS fans niet gemist mag worden en verdient dan ook zeker een plekje op ieders ‘must-buy’ lijstje.