Review | Razer Viper V3 Pro – Bij PlaySense hebben inmiddels een behoorlijk aantal Razer game muizen de revue gepasseerd. Wat ze allemaal gemeen hebben zijn de indrukwekkende specificaties en fijne manier van gebruik. We zijn daarom ook blij om de Viper V3 Pro in ontvangst te nemen. De Razer Viper V3 Pro is de nieuwste telg binnen de Viper-lijn en we gaan nu bekijken wat de verbeteringen (of verslechteringen) zijn. Hoewel het altijd fijn is om een Razer muis te gebruiken, begint het ook een beetje een bekend liedje te worden: de grootste vooruitgang merk je meer op de spec sheet en minder in de praktijk. Wat heeft de Viper V3 Pro ons precies te bieden? Lees dat in deze review.

De spec sheet heeft een update gekregen

Omdat de Razer Viper V3 Pro een directe opvolger is van de Razer Viper V2 Pro, is het best vanzelfsprekend dat er veel overeenkomsten zijn. Zo zijn de ambigue vorm, ergonomie en uiterlijk vrijwel identiek aan die van de Viper V2 Pro. De gamey look bij de linker- en rechtermuisknoppen van de V2 Pro zijn nu gladgestreken naar een doorsnee ontwerp (vergelijkbaar met de Logitech Pro X Superlight 2). De afmetingen zijn 127,1mm x 63,9 mm x 39,99mm wat in vergelijking met zijn voorganger een tikkeltje groter is. Vooral in de breedte heeft de muis er een paar millimeter extra bijgekregen wat resulteert in een iets vollere grip, hoewel het minimaal merkbaar is. Zo zou je bijna denken dat het gewicht daardoor ook is toegenomen: niets is minder waar. Waar de Viper V2 Pro 59 gram weegt, weegt de V3 Pro 54 gram! Een mooie vooruitgang.

Een andere vooruitgang is de accuduur. Met ongeveer 95 uur kan je een behoorlijk lange tijd gebruikmaken van de gaming muis. Verder hebben we natuurlijk nog een hoop technische onderdelen die in de muis verwerkt zitten: de Focus Pro 35K (DPI) Optical Sensor Gen-2 lens, dezelfde optische Razer Gen-3 knoppen (voor de links/rechts) als de V2 Pro en de muis maakt gebruikt van de HyperSpeed Wireless connectie. Doordat de connectie exclusief verloopt via de HyperSpeed verbinding profiteer je van een maximale polling rate van maar liefst 8000Hz. Een groot getal, absoluut indrukwekkend, maar wat je hiervan merkt in de praktijk vragen wij ons af. Natuurlijk kun je de muis ook bekabeld gebruiken, alleen mis je dan de ‘voordelen’ van de HyperSpeed connectie.

Een gekke set-up

Het nadeel van de exclusieve HyperSpeed connectie is dat je gedwongen wordt om connectie te maken via de HyperPolling dongle. De dongle sluit je aan via een (bijgeleverde) USB-C naar USB-A kabel, wat ervoor zorgt dat je de dongle knullig aan een snoer ziet hangen. Het is eigenlijk een beetje raar dat Razer de HyperPolling dongle niet als een USB-stick weet aan te bieden. Een ander punt wat ook niet in de smaak valt is de terugkerende powerknop, die tevens als DPI-knop functioneert. Met het vasthouden van de powerknop schakel je de Viper V3 Pro uit, wat gewoon minder fijn is dan een schakelknop.

blank

Erger is dat je nog altijd niet on-the-fly kunt schalen tussen je DPI-profielen. Het feit dat je onder je muis moet klikken voor een ander DPI-profiel, terwijl je aan het gamen bent, slaat nergens op. Het werkt, maar het is duidelijk een kostenbesparend element wat het intuïtieve gebruik negatief beïnvloedt. Sterker nog, de Razer Viper V3 Pro gaat over de toonbank voor € 179,99, waarvoor je wel een bepaalde vorm van premium gebruiksgemak mag eisen. Het zal met een opvolger tijd worden hier een oplossing voor te vinden, want bij de gemiddelde concurrent is het eerder uitzondering dan regel om de DPI-knop onder het scrolwiel te plaatsen.

Een stabiele factor

De software, Razer Synapse, is nog altijd meer dan prima. Het doet nog steeds wat het moet doen, niets meer en vooral niets minder. De twee extra duimknoppen, die van dezelfde kwaliteit zijn als die bij de V2 Pro, kun je via de software voorzien van de gewenste functies. Daarbij heb je ook de mogelijkheid om tot 5 DPI-profielen op te slaan op de Viper V3 Pro, waarbij een subtiel LED-lampje aanduidt welk profiel je op dat moment gekozen hebt. Het is allemaal hetzelfde liedje, maar toch willen we aangestipt hebben dat Razer op softwaregebied de winnende formule in huis heeft.

blank

 

Conclusie

Met nog betere specificaties, een vrijwel zelfde model en maar liefst 5 gram minder dan diens voorganger, weet de Viper V3 Pro voor de rest weinig indruk te maken. Voor een prijs van €179,99 krijg je namelijk in de praktijk weinig vooruitgang in vergelijking met de Viper V2 Pro. Zo willen we eigenlijk stellen dat je beter uit bent met de Viper V2 Pro, omdat je die tegenwoordig voor een goede prijs in huis haalt. Qua onderdelen is de muis erg goed, begrijp ons niet verkeerd. De vernieuwde optische lens, accuduur en polling rate zijn goede stappen vooruit, maar in de praktijk merk je hier ten opzichte van zijn voorganger maar amper wat van terwijl je wel meer betaalt. De HyperPolling dongle en de onhandige plaatsing van de DPI-knop maken het er ook niet beter op. De Razer Viper V3 Pro is op papier een spec sheet monster, maar de gemiddelde gamer zal de muis te duur vinden voor wat het uiteindelijk in de praktijk biedt. 

Pluspunten

  • Accuduur
  • Ergonomie blijft goed
  • 54 gram is indrukwekkend

Minpunten

  • DPI-knop
  • Prijs
  • HyperPolling dongle

-