Preview | Monster Hunter Wilds – Het is alweer een half jaar geleden sinds we voor het laatst een blik hebben geworpen op Monster Hunter Wilds. De release komt nu steeds dichterbij en dus werden we door Capcom gevraagd om nogmaals een blik te werpen op de aankomende game. Monster Hunter Wilds heeft in dat opzicht grote schoenen om te vullen. Voorloper Monster Hunter World blijft tot de dag van vandaag ontzettend populair. De vorige keer hadden we nog wel wat puntjes ter verbetering voor Monster Hunter Wilds, maar het lijkt erop dat Capcom deze feedback ter harte heeft genomen.
Zo veel te zien, zo weinig tijd
We mochten een paar uur in ons eentje aan de slag met de game en sloten vervolgens aan bij een korte coöp sessie met andere aanwezigen. Wat de ondergetekende direct opviel is dat het tempo in Monster Hunter Wilds net wat hoger ligt dan in Monster Hunter World. Dat beviel prima, het vechten tegen diverse monsters voelde lekker responsief aan en binnen een mum van tijd wisten we een paar dikke moves uit te voeren. Capcoms laatste Monster Hunter-titel, Monster Hunter Rise, heeft behoorlijk vlotte gameplay vergeleken met andere delen in de serie. In dat opzicht lijkt Monster Hunter Wilds het beste van Monster Hunter World en Monster Hunter Rise te combineren.
We kregen vrij direct een gigantische open wereld om te verkennen om daarin naar hartenlust op monsters te jagen. Om een beetje snel van punt A naar punt B te gaan maken we gebruik van een Seikret, een monster wat zich perfect leent als vervoersmiddel. Als je op de Seikret rijdt kan je gebruikmaken van een grijphaak om allerlei resources in de omgeving te looten zonder dat je er per se dicht langs moet lopen. Het verzamelen van deze resources is nodig om nieuwe wapens en pantser te kunnen craften en upgraden, maar je vindt ook handige spullen die je kan gebruiken tijdens een gevecht. Denk aan healing items, maar ook diverse throwables waarmee je vijanden bijvoorbeeld kan verblinden of vergiftigen.
Vleugels uitslaan
Het verkennen van de wereld in Monster Hunter Wilds was voor ons een groot feest. De bewegelijkheid van jouw jager en de Seikret waar je op rond kan rijden zit goed in elkaar. Het beklimmen van muren, gebrek aan fall damage en de algehele soepelheid maken het leuk om op zoek te gaan naar waardevolle spullen en nieuwe monsters om te ontdekken. De kaart in het spel is ook goed overzichtelijk en laat duidelijk zien in welke gebieden je bepaalde monsters kan treffen. Door goed gebruik te maken van waypoints voelde Monster Hunter Wilds binnen de kortste keren als een warm bad aan, eentje waar we weigerden om uit te komen. Maar helaas, aan elke previewsessie komt een eind.
Olifant in de kamer
Tijdens onze speelsessie op de afgelopen gamescom hield Capcom de kaken nog strak op elkaar over een eventuele Performance modus. Deze keer was de Performance modus gelukkig aanwezig en die hebben we natuurlijk meteen uitgeprobeerd. In deze modus lever je voornamelijk in op details, denk aan het bewegen van bijvoorbeeld haar op een mens of monster. Desalniettemin vonden we Monster Hunter Wilds in de Performance modus er nog steeds prima uitzien en kregen we een behoorlijk soepele 60fps-ervaring. Die zorg kunnen we dus vooralsnog aan de kant zetten.
Samenwerken
Een ontzettend belangrijk onderdeel in de Monster Hunter-reeks is de coöp. We gingen samen met wat andere journalisten op jacht. Dit verliep in onze ervaring volledig vlekkeloos in de gesloten omgeving waarin we speelden en het was simpelweg ook erg leuk. In coöp worden de monsters vanzelfsprekend wat sterker naarmate je met meer spelers speelt, maar door een monster te lijf te gaan met verschillende hunters met ieder een ander arsenaal aan wapens en armor, ontstaat er bij elk gevecht een flinke laag diepgang. Ook solo hebben we ontzettend genoten van Monster Hunter Wilds, maar het mag duidelijk zijn dat coöp erg veel toe kan voegen.
Voorlopige conclusie
De release van Monster Hunter Wilds staat om de hoek, dus onze review laat ook niet heel lang meer op zich wachten. Daarmee heeft deze previewsessie ons nog ongeduldiger gemaakt voor de volledige game. Technische problemen die we tijdens gamescom hebben ervaren lijken zo goed als weggepoetst te zijn, de game speelde heerlijk weg en zag er in actie gewoonweg strak uit. We hebben gewoon ontzettend veel plezier gehad met Monster Hunter Wilds en dat is natuurlijk het belangrijkste. Of de game echt helemaal tot in de puntjes is uitgewerkt bewaren we vanzelfsprekend voor de review, maar de optimist in ons zegt dat het wel goed zal komen met Monster Hunter Wilds.
Vond World erg leuk, maar zag op tegen ale voorbereidingen op de jacht.
Deze lijkt me daarom dus iets meer op m’nijf geschreven.
Leuke preview heren!
@Dopekoe: Volgens mij is er in principe weinig veranderd aan dat aspect. Dat is in alle delen aanwezig.
En in principe ook niet echt nodig zodra je het een beetje onder de knie hebt. Ik moet op Rise eigenlijk 200 monsters geleden al alles een keer upgraden en finetunen. Maar ben er te lui voor en alle monsters gaan gewoon snel genoeg dood.
Ik heb mwh helemaal scheel gespeeld. Was ook mijn eerste mh game en ik was gelijk helemaal in de ban van dit spel. Ik pak het nog steeds af en toe erbij en dan ben ik gelijk weer weken hooked.
In principe heb ik geen nieuwe mh game nodig. Mhw is nog steeds een gruwelijk spel die oh zo heerlijk soepel aanvoelt op 60 fps.
Toch raak ik enthousiast van de previews. Ik heb rise ook geprobeerd maar die beviel me niet zo (was op de switch destijds en dat voelt dan gewoon als een downgrade tov mhw), maar dit lijkt weer een echte topper te worden.
Kom maar op!
@Dopekoe: schattig, dat je het idee hebt met deze Monster Hunter minder voor hoeft bereiden op hunts. ;p
Elke MH game heeft voorbereiding, kennis, etc nodig. Zeker richting endgame. Wilds zal daar absoluut geen uitzondering op worden hoor.
Maar nogmaals, schattig dat je dat denkt 😉
Nou ben ik erg benieuwd naar jullie review over deze game, dit is 1 van de GOTY kandidaten. Probeer het alsjeblieft niet te verknallen zoals bij dragon age vorig jaar.
Het verengelst Nederlands is in dit artikel echt verschrikkelijk.
@Anoniem-8689: maar winnen gaat ie het nooit
@Anoniem-8689:
In principe is elke game die tot pak hem beet half november dit jaar uitkomt GOTY kandidaat.
@Anoniem-3297: Eens. Ze hebben zo vaak vage woorden en zinnen die niemand ooit gebruikt in een zin.
Op consoles de performance belabberd, op PC is de aanbevolen instelling iets van een upscaled 540P met DLSS, daarmee kan ik nu niet echt zeggen dat de technische problemen zijn opgelost. Een beetje kritisch zijn mag wel Playsense!