WWF, WCW, WWE, ECW, RAW, SmackDown; allemaal brands en organisaties in het Amerikaanse worstelen. Wat vroeger de World Wrestling Federation (WWF) heette, heet nu de overkoepelende organisatie van deze sensatiesport World Wrestling Entertainment (WWE). Waar de sport in Nederland minder bekend en bekeken wordt dan in België, in België is het namelijk nog wel redelijk populair, is de sport in Amerika ongekend populair. Uitgever THQ heeft al een mooie reeks worstelgames op haar naam staan met onder andere WWE Smackdown vs. RAW 2007, in 2008 kwam daar de opvolger van, maar dan met de derde brand in de sport die zijn comeback maakte: ECW, de extreme tak van het Amerikaanse Worstelen. Met het laatste deel in de serie zijn ze verder gegaan waar ze mee bezig waren (WWE Smackdown vs. RAW feat. ECW 2009) en nu hebben ze een historische wrestlinggame gemaakt: WWE Legends of WrestleMania. Is de game de moeite waard of alleen voor de echte die hard fans van het Amerikaanse worstelen? Dan kun je uiteraard lezen in onze review van de game.

Relive, Rewrite and Redefine

Elke professionele worstelaar kijkt elk seizoen uit naar het ultieme einde van elk seizoen, de pay-per-view WrestleMania. Afgelopen zondag 5 april was alweer de 25ste WrestleMania van de WWE en in deze game kan jij aan de slag met de meest memorabele matches uit de geschiedenis van WrestleMania. Je hebt drie modi; Relive, Rewrite en Redefine. In Relive moet jij de wedstrijd zo goed mogelijk naspelen hoe de match in het echt is afgelopen. Zo moet jij bijvoorbeeld met The Ultimate Warrior tegen Hulk Hogan strijden of met Stone Cold Steve Austin tegen The Rock, om maar wat op te noemen, en objectives halen. De objectives zijn opdrachten die in de echte match zijn gebeurd en jij moet deze zien na te spelen. Als je dit doet, krijg je punten en aan de hand van de punten krijg je een gouden medaille, wat je toegang geeft tot de volgende historische WrestleMania-match uit de geschiedenis.

In de Rewrite-modus kan jij de matches een andere wending geven en heb jij de keus wie jij van de twee worstelaars kiest van de desbetreffende match. Ook in deze modus moet je bepaalde objectives halen om de gouden medaille te halen en de volgende match te kunnen spelen. Redefine is bijna hetzelfde, alleen de matches zijn totaal anders als de oorspronkelijke matches. Zo kan een match opeens in een kooi zijn of gelden er andere regels, als jij maar je objectives haalt om de gouden medaille te krijgen, zodat je weer een andere match kan spelen.

If You Smell What The Rock Is Cooking

Naast de drie gamemodi waar het in de game om draait, kan je ook gewoon tegen een vriend spelen met wie dan ook. Alle soorten matches zijn mogelijk in de game, zoals de ‘Hell in a Cell-match’, ‘Ladder-match’ of de ‘Last Man Standing’. Hierbij zijn alle legendes uit de historie van de WWE (voorheen WWF) aanwezig. Denk hierbij aan The Rock, Stone Cold Steve Austin, Jake ‘The Snake’ Robert, Andre the Giant, The Undertaker, Brutus ‘The Barber’ Beefcake, ‘The HeartBreak Kid’ Shawn Michaels en wat te denken van Hulk Hogan. Elke worstelaar heeft zijn eigen moves en eigenschappen. Als jij elke keer van je vriend wint, kan je ook online tegen de beste worstelaars ter wereld opnemen. De online modus is redelijk te doen, alhoewel wij je aanraden om eerst veel en dan ook héél veel te oefenen voordat je online te keer gaat.

The New Hulkster

In WWE Legends of WrestleMania is iets nieuws verwerkt. Zo is de gameplay iets anders dan in de jaarlijks terugkomende game WWE SmackDown vs. RAW en moet je met speciale acties een move uitvoeren. Dit doe je met je gebruikelijk vierknops buttons aan je rechterkant; :circle: :square: :triangle: :cross:. Hierbij moet je geconcentreerd zijn, waarbij je de grote kans hebt dat je de mooiste moves niet voldoende meemaakt die jij uitvoert. Je bent zo gefocust om te kijken welk knopje je moet indrukken, dat je de rest op het scherm lijkt te missn. Voor de rest is het best makkelijk om iets voor elkaar te krijgen wat je wilt, alleen is het niet zo makkelijk om je objectives te behalen voor een gouden medaille.

Zo kan het frustrerend zijn om in de modus Relive een match voor de zoveelste keer te spelen omdat je niet genoeg punten hebt behaalt voor een gouden medaille, zodat je ook niet verder kan gaan met de volgende match. Maar dit is dan wel realistisch voor de game, omdat je gewoon zo snel mogelijk en zo goed mogelijk alles moet uitvoeren. Als je dit allemaal goed doet, zul je merken dat je het publiek achter jou komt te staan. Zij reageren namelijk op jouw acties, evenals de vertrouwde commentatoren Jerry ‘The King’ Lawler en Jim Ross.

Graphics & Sound

Grafisch zien de worstelaars er uitmuntend uit. Ze zijn stuk voor stuk mooi en juist afgewerkt en je hebt het gevoel dat je echt met de historische worstelaars aan het werk bent. De omgeving is minder uitgewerkt en het publiek is nog steeds niet uitmuntend gedetailleerd. Hier moet Yuke’s en THQ nog meer aan werken, aangezien dit ook in de jaarlijkse editie van hun reeks WWE Smackdown vs. RAW is.

Het mooie in WWE Legends of WrestleMania zijn de historische filmpjes die erin verwerkt zijn. De filmpjes zijn gelinkt aan de wedstrijden die jij moet spelen in de game en na elke match unlock je weer een nieuw filmpje. Het beeldmateriaal is uniek en geeft je een voorstelling van wat jij moet doen in de ring. Dit is zeker een pluspunt van de game, omdat je het hiervoor uiteindelijk doet.

De muziek in de game bestaat uit de ‘entrance-songs’ van de worstelaars en is dus variërend. Hier valt eigenlijk verder weinig over te zeggen. Over het geluid van de game ook weinig, alleen dat het realistisch en goed te noemen is. Het publiek reageert juist op jouw acties of op die van je tegenstander, zoals we gewend zijn in de andere wrestlinggames van THQ.

Austin 3:16

In WWE Legends of WrestleMania heb je ook de vele extra’s die je gewend bent van de andere wrestlinggames van THQ. Zo kan je ook je eigen worstelaar maken om te kunnen deelnemen aan de modus ‘Legend Killer’, te gebruiken in elke online en offline match. Je kunt je eigen worstelaar creëren naar eigen wensen, met een eigen opkomst, eigen moves en kwaliteiten. Je kunt tevens je eigen stable creëren, wat betekent dat je een team kan formeren met jouw eigen worstelaar en je ultieme legende uit de historie van WrestleMania.

Conclusie

WWE Legends of WrestleMania is uitermate geslaagd als game voor de echte liefhebbers van de sensatiesport. Hoewel de modi in de game niet al te lang is, zul je alsnog veel speelplezier aan de game beleven. Vooral tegen vrienden of online. Het is geen absolute topper, omdat de game gewoonweg niet voor iedereen geschikt is en je er gewoon van moet houden. Het is een keer wat anders, maar zeker de moeite waard, alhoewel het soms frustrerend kan zijn als sommige acties niet lukken. De moeilijkheidsgraad mocht van ons best iets hoger liggen en er hadden ook best wel meer matches uit de historie van WrestleMania in verwerkt kunnen worden. Al met al een goede game, geen topper maar zeker ook geen flop.

Pluspunten:

  • Alle legendes uit de historie van WrestleMania
  • De historische filmpjes
  • Geluid
  • Alles is origineel

Minpunten:

  • Kan frustrerend zijn
  • Graphics van het publiek
  • Te weinig matches uit de historie van WrestleMania