Review: WipEout 2048 – De WipEout serie is ondertussen al een doorgewinterde veteraan in de gamesindustrie en een WipEout voor de PS Vita mocht dan ook niet ontbreken. De afgelopen titels op de PS3 waren zeker niet mis en wij konden dan ook niet wachten om aan de slag te gaan met deze glimmende launch titel. Maar heeft WipEout 2048 de stap naar de Vita overleeft, of kan WipEout het beter bij de wat grotere consoles houden? Je leest het in deze review!

Speed it up

De edele sport van het racen is in de loop der tijd steeds moderner, mooier en vooral sneller geworden. In de toekomst zullen de nu al razendsnelle formule 1 bolides vervangen zijn door zwevende snelheidsduivels en dat houdt in dat de gameplay in WipEout 2048 razendsnel is. Vergeet racen met een Lamborghini of de nieuwste Porsche, een Feisar Speed is de nieuwe manier om door de straten te scheuren.

Dit alles weten de die-hard WipEout fans natuurlijk allang en de brandende vraag op jullie lippen luidt natuurlijk of de Vita de WipEout feeling kan evenaren. Wees gerust mensen, dat kan onze gloednieuwe krachtpatser met gemak.

Pareltje

WipEout 2048 is één van de launch titels op de Vita die dan ook weer prachtige graphics op het scherm weet te toveren, gecombineerd met enorm kleurrijke effecten en omgevingen. Het voelt en ziet eruit als een echte WipEout titel en het 5 inch OLED scherm van de Vita draagt daar zeker een steentje aan bij.

De traditionele controls voelen perfect aan en naar onze mening is dit toch ook wel de betere manier om een racegame te spelen. Desalniettemin kan je WipEout 2048 ook besturen met enkele nieuwe features, zoals het touchscreen en het achterpaneel van de Vita.

Let’s race

Het genieten van de game kan in diverse modi met ook weer allerlei verschillende voertuigen. De standaard carrière modus zal je door diverse evenementen meenemen die variëren van time trials en normale races tot complete oorlogen waar het een kwestie is van wie de meeste vuurkracht heeft.

Deze evenementen zijn in de carrière goed op elkaar afgestemd en de evenementen zijn zo ingedeeld dat je nooit echt een gevoel van herhaling hebt, maar altijd weer iets nieuws kan proberen. Combineer dit met de vele voertuigen en tracks die te vinden zijn in de game en je hebt een portable titel die garant staat voor flink wat amusement.

Social

Jullie hebben er al over kunnen lezen in een artikel van Roy enkele dagen geleden, maar het is zeker van belang om even te benadrukken hoe lekker de social features in WipEout 2048 werken. Door een live stream aan updates over wat je vrienden en mensen in de omgeving aan het doen zijn in de game wordt je steeds uitgedaagd om hun tijden te verbeteren en ze met de neus in de feiten te drukken, tot groot ongenoegen van je vrienden uiteraard.

Dit zorgt er ook weer voor dat je een stuk meer te doen hebt in de game, het is namelijk niet erg gemakkelijk om een notificatie te negeren die je inlicht over jouw tijd die met 0.001 seconde is verbeterd door die ene flink verslaafde vriend van je.

Laadtijden

Helaas is geen enkele game perfect en WipEout 2048 is geen uitzondering. In dit geval is de achillespees van de game de periode tussen races in. De laadtijden zijn nou niet bepaald geschikt voor een game die je in de trein of in de bus wilt oppikken en een seconde of 40 à 50 wachten op het startsein is geen uitzondering.

http://youtu.be/1382W63UzWk

Neem hierbij in acht dat, gezien de gruwelijke snelheden waarmee je de races uitvoert, een race al over is voordat je het door hebt en je bent ongeveer even lang naar laadschermen aan het staren als dat je aan het gamen bent. Een ietwat teleurstellend element dus, in een game die verder eigenlijk niet teleurstelt.

Sound

Iets wat een game ook vaak kan maken of breken is de muziek, ook al lijkt dit op het eerste gezicht een vrij basaal element. We kunnen jullie hier geruststellen, de muziek in WipEout is een genot voor de oren en draagt enorm veel bij aan het algehele gevoel van snelheid wat de game met zich meebrengt.

Conclusie

WipEout 2048 is een prachtige titel die de kracht van de PS Vita volledig gebruikt voor een spectaculair resultaat. Niet alleen biedt de game een uiterst uitgebreide singleplayer ervaring, ook het social aspect is goed uitgedacht en zal garant staan voor uren plezier. WipEout 2048 is hiermee één van de betere launch titels voor de PS Vita en de reeks heeft er met 2048 dan ook weer een ijzersterke titel bij.

Pluspunten

  • Zat te doen
  • Leuke social integratie
  • Mooi, snel en vloeiend

Minpunten

  • Lange laadtijden