Hands-on: When Vikings Attack – Op een E3 word je helemaal doodgegooid met de ene toptitel na de ander waardoor je de kleinere games haast over het hoofd zou zien. Gelukkig vonden we toch nog wat tijd om de PlayStation Network games eens te bekijken en één van deze games is When Vikings Attack. Een bijzonder grappige partygame die bovendien ook op de PlayStation Vita verschijnt. Wij doken in de game en gaan je nu vertellen wat er zo grappig is aan deze game.

Dom vermaak

In When Vikings Attack draait het eigenlijk maar om één ding en dat is dom vermaak. Een diepgaand verhaal, fantastische gameplay elementen en oogverblindende graphics hoef je niet te verwachten. Misschien een punt van kritiek voor de gamers die games van de allerhoogste plank gewend zijn, maar laat je niet afschrikken, want wat de game in de kern is, dat is nu ultieme lol dat tot het oneindige speelbaar is. In de game zal je een ‘singleplayer’ voorgeschoteld krijgen die je kunt doorlopen, maar hier hoeven we niet al te veel van te verwachten.

Als we het allemaal zo hoorden van de ontwikkelaar was de singleplayer eigenlijk een aaneenschakeling van levels waarin je continu hetzelfde moet doen. Dat is overigens geen nadeel, want de gameplay is behoorlijk simpel. Zet twee groepen mensen tegenover elkaar in een map en laat ze voorwerpen oppikken en deze vervolgens naar de ander gooien. Hoe zwaarder en groter het object, des te meer schade er is bij de andere groep en zodra je iedereen verpletterd hebt, dan heb je gewonnen.

Eén keer betalen, dubbel plezier

Klinkt als een fantastisch idee voor een multiplayer en dat is het dan ook. We hebben de game daadwerkelijk alleen in multiplayer gespeeld en dat tot vier man. Leuk detail was dat twee man op de PlayStation Vita speelden en twee man op de PlayStation 3. Je begrijpt het wel, de game is op beide platformen tegelijkertijd te spelen en een leuk detail is dat je slechts één keer betaalt voor beide versies. Maar goed, laten we even naar de game zelf kijken en hoe het speelde. Wel, dat was behoorlijk simpel eigenlijk.

Met de linker analoge stick beweeg je de horde mensen de richting op die jij wilt. Door over objecten heen te lopen worden ze automatisch opgepakt. Met vierkantje gooi jij het object naar de tegenstander en door op het kruisje te drukken ontwijk je eventueel inkomende aanvallen en dat is het in feite. Wel is het zo dat je groep naar de andere groep moet kijken al wil je dat het object dat je gooit ook daadwerkelijk daar terecht komt. Per potje krijg je een minuut, maar negen van de tien keer is het binnen een seconde of dertig afgelopen.

Elke keer als je wint krijg je een punt en na een x aantal rondes is er een algemene winnaar bekend. Nadien zullen alle spelers in een nieuw level gedropt worden en begint de lol weer van vooraf aan. Wel is het zo dat het wat ‘lastiger’ wordt naarmate je wat rondes verder komt in de game, want het level zal elke keer in een status beginnen waarop je het in het eerdere potje hebt achtergelaten. Keerzijde is wel dat als je wat verder in een potje bent er nieuwe mensen het level in komen lopen en zij kunnen zich bij je aansluiten. Heb je nog twee man over en lijkt het einde nabij, dan kan zomaar het tij keren door snel over de loslopende figuren heen te lopen en ze aan te sluiten in je groep.

Voorlopige conclusie

De gameplay van When Vikings Attack is dus oersimpel, maar de verslavingsfactor ligt bijzonder hoog. Al snel zaten we een half uur non-stop potjes te spelen en hierbij vergaten we de tijd, dus dat zegt genoeg. Zeker op een ontzettend drukke beurs als de E3. Verder moeten we niet vergeten dat de leuke grafische stijl goed bijdraagt aan de algehele sfeer en dit gezamenlijk levert vooralsnog een simpele doch verslavende en bovenal erg leuke PlayStation Network/PlayStation Vita game op die je zeker even in de gaten moet houden als je van lollige multiplayer games houdt. When Vikings Attack mag dan ook als verrassing bestempeld worden. Leuke game dit!