Impressie: Risen 2: Dark Waters – Risen is een naam die jou als PlayStation 3 gamer niet heel veel zal zeggen en dat is niet verwonderlijk. Risen is namelijk een PC game die beperkt was tot dat platform. Het vervolg is inmiddels ook beschikbaar, maar in plaats van exclusiviteit zal deze nu ook naar de PlayStation 3 gaan komen. Risen 2: Dark Waters is nu volop in ontwikkeling en wij hebben de game enige tijd in actie gezien en het kan nog best wel eens een erg leuke game gaan worden.

Het beschermen van kristallen

Risen 2: Dark Waters speelt zich tien jaar na het origineel af en draait allemaal om het beschermen van kristallen. De wereld van Risen 2 draait met name om de stad Caldera, deze stad wordt door de kristallen beschermd tegen de titanen en jij zult dit met je naamloze held moeten gaan in een ongekende hoeveelheid quests. Eerst even het personage. De ontwikkelaar heeft een bepaalde filosofie omtrent je held, want je zult deze geen naam kunnen geven, zodat het geen onlogische namen oplevert tijdens encounters en conversaties. Interessante overweging, maar daar zijn er nog meer van.

De ontwikkelaar probeert met Risen 2 namelijk meer dan een actie RPG te zijn, want ja, je krijgt 300 tot 400 quests te spelen, maar het is niet alleen maar levelen, quests afwerken en het verhaal uitspelen. Het verhaal zal vol keuzes zitten, maar het einde is hoe je ook speelt gewoon wel universeel in elke versie van de game. Je voornaamste doel is het beschermen van Caldera en een bepaald personage doden. Dit zul je zowel alleen of met een crew kunnen doen. De game beschikt over de mogelijkheid om rekruten aan te nemen en deze tot een bepaalde diepgang te kunnen managen.

Als een echte piraat aan de slag

Trouwens, de setting van Risen 2 is piraten. Je speelt de game als piraat en een goede piraat heeft natuurlijke en berg rumzuipende gekken nodig. Je crew zal daarom ook een belangrijke rol gaan spelen, naast het managen beschikt de game ook over de mogelijkheid om crewleden opdrachten te geven tot het uitvoeren van diverse zaken. Ondertussen ben je wel gewoon een vriendelijke piraat, want de mensen in Caldera zullen niet al te beroerd zijn om je te helpen. Deze mensen hebben overigens allemaal een eigen leven, gaan ’s nachts slapen, staan in de ochtend op enzovoort. Een eigen routine in de wereld.

Deze NPC’s zul je geregeld tegenkomen wellicht dat je ook veel met ze te maken zal krijgen in quests. Maar ook het managen van je eigen crew zorgt voor wat meer dynamiek in de saamhorigheid tussen personages. Zo gaf de ontwikkelaar aan dat je als speler een emotionele band zult krijgen met je crew en dat deze club zich tot op zekere hoogte zal bemoeien met de beslissingen die je maakt, dus dat kan nog wel eens interessant worden. De gameplay is verder ook wel tof te noemen, mede door de setting die niet al te vaak gebruikt wordt.

Klassiek schietwerk en meer wapens

Je zult vele dungeons aandoen en vijanden bevechten. Dit kan door te schieten, met de klassieke wapens uit die tijd, zoals pistolen en shotguns. Zijn je kogels op? Dan pak je een vijand toch aan met de kolf en meer van dat soort mogelijkheden zul je gaan aantreffen. Qua actie is de game nergens heel bijzonder, maar in de algemene setting kan het interessant gaan uitpakken. Dan zijn er ook nog eens bergen verbeteringen ten opzichte van het origineel, zo is het grafisch een stuk fleuriger, want de textures zijn vele malen beter dan het eerste deel en qua kleuren is er veel meer afwisseling.

Dan komt er ook nog het vernieuwde animatie systeem bij om alles nog realistischer te laten ogen, mede omdat de ontwikkelaar de spelers van het origineel nog veel meer plezier wil bezorgen en voornamelijk meer afwisseling. Daar spelen ze dan handig op in door ervoor te zorgen dat iedere dungeon met de hand gemaakt wordt en dus keer op keer uniek is. Laten we ook niet vergeten dat er een dag en nacht cyclus is en dynamische belichting voor het weer. Ook zijn de laadtijden dusdanig beperkt gebleven dat je ze enkel voorgeschoteld krijgt als je van eiland naar eiland reist.

Voorlopige conclusie

Risen 2: Dark Waters hebben we een paar keer met het origineel vergeleken. Het is jammer dat het origineel niet op de PlayStation 3 uitkwam, want het aantal mensen zal niet al te veel zijn die het origineel gespeeld hebben. Maar we gunnen het de ontwikkelaar die duidelijk niet tot de supertop van de wereld behoort, maar met heel veel enthousiasme en ambitie een zoveel malen beter deel dan het origineel wil afleveren. De ontwikkelaar probeert echt nieuwe dingen te doen en de setting zag er erg leuk uit. De release staat voor dit najaar gepland en het kan nog best wel eens leuk gaan uitpakken.